
Muğla'da çocuklar matematiği oyunlarla öğreniyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği ‘Yaşayan Matematik Atölyesi’ ile 5....
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel gereksinimli öğrencilere yönelik kaynaştırma ve bütünleştirme eğitimi veren öğretmenler için hazırladığı Bütünleştirici Eğitim Modülleri'nden (BÜTEM) yaklaşık 15 bin öğretmenin faydalandığını açıkladı. Bütünleştirici Eğitim Modülleri, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Türkiye genelinde 35 binden fazla sınıf ve branş öğretmeniyle gerçekleştirdiği anket çalışmasının bulguları ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandı. Anket sonuçları ve öğretmenlerin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulan bu kapsamlı eğitim programı, öğretmenler için önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor.
ANKARA (İGFA) - Kaynaştırma ve bütünleştirme eğitimi süreçlerine yönelik öğretmen farkındalığını artırmayı ve farklı özel gereksinim gruplarındaki öğrencilerin daha fazla desteklenmesini amaçlayan BÜTEM, çevrimiçi olarak erişime açıldı. 13 modülden oluşan eğitim içerikleri, kaynaştırma ve bütünleştirme uygulaması yapılan okullardaki tüm sınıf ve branş öğretmenlerinin kullanımına sunuluyor.
UZMAN AKADEMİSYENLERİN DESTEĞİYLE HAZIRLANDI
Uzman akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanan BÜTEM, öğretmenlerin gelişimine yönelik çeşitli eğitim tekniklerini bir araya getiriyor. Videolu anlatımlar, etkileşimli içerikler, soru-cevap bölümleri, animasyonlu içerikler ve gerçek sınıf ortamlarında çekilen uygulama videoları, eğitimin etkililiğini artırıyor. Özel eğitim alanında uzman akademisyenler tarafından hazırlanan bu modüller, öğretmenlerin mesleki gelişimlerine büyük katkı sağlamayı amaçlıyor.
Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden erişilebilen eğitim modüllerinin içeriği oldukça kapsamlı. "Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları", "Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP)", "Öğretimsel Düzenlemeler", "Sınıf Yönetimi", "Ölçme ve Değerlendirme", "Evde Eğitim Alanlar", "Hastanede Eğitim Alanlar", "Okul PDR Hizmetleri Kapsamında Özel Eğitim İhtiyacı Olan Öğrencilerin Sosyal Kabul ve Uyumu", "Farklılaştırılmış Öğretim" ve "Yetersizlik Türlerinin Tanıtılması" gibi önemli başlıklar ele alınıyor. ÖBA üzerinden erişilebilen bu modüller, öğretmenlerin ihtiyacı olan bilgilere kolayca ulaşmalarını sağlıyor.
Yetersizlik türlerinin tanıtılması modülünde ise "işitme engelli birey", "görme engelli birey", "otizmi olan birey", "zihinsel engelli birey", "özel yetenekli birey", "bedensel engelli birey", "öğrenme güçlüğü olan birey", "dikkat eksikliği olan birey", "süreğen hastalığı olan birey" ve "iki farklı birey" olmak üzere 10 alt başlık bulunuyor. Bu kapsamlı içerik, öğretmenlerin farklı özel gereksinimli öğrencilerle daha etkili bir şekilde çalışabilmelerini hedefliyor. BÜTEM'den bugüne kadar yaklaşık 15 bin öğretmen faydalanmış ve bu sayının artması bekleniyor.