Nilüfer'de Hayatı Kurtaran İlk Yardım Eğitimi

Bursa Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi'nde gerçekleştirilen "Sağlık Buluşmaları" etkinliği, “1-7 Mayıs Trafik ve İlk Yardım Haftası” kapsamında büyük ilgi gördü. Nilüfer Nur-Hayati Kurtcan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşen programa, İş Güvenliği ve İlk Yardım Uzmanı Hasan Hür konuşmacı olarak davet edildi. İlk yardım konusunda uzman olan Hür, temel müdahalelerden hayati tehlike arz eden durumlara kadar geniş bir yelpazede bilgiler paylaştı.

BURSA (İGFA) - Etkinlikte, bayılma ve kalp krizi gibi acil durumlarda yapılması ve yapılmaması gerekenler örneklerle detaylı bir şekilde anlatıldı. Acil durum müdahalelerinin önemini vurgulayan Hür, doğru müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu, yanlış müdahalelerin ise riski artırdığını belirtti. Özellikle bayılma durumlarında ayakların 30 santimetre yukarı kaldırılmasının beyne kan akışını sağlamak için kritik olduğunu, dilin geri kaçmasının ise hayati tehlike oluşturduğunu vurguladı. Sara krizi geçiren birine ağızdan müdahale edilmesinin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Hür, yanlış bir hareketin parmak kaybına bile yol açabileceğini ifade etti.

“YANLIŞ MÜDAHALE HAYATI RİSKE ATIYOR”

Kalp krizi geçiren bir kişiye nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda da önemli bilgiler veren Hür, kişinin sırt üstü yatırılmaması, öksürtülmemesi ve su verilmemesi gerektiğini açıkladı. Kıyafetlerinin gevşetilmesi, yarı oturur pozisyonda tutulması ve acil servisin (112) hemen aranmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Genç yaşta kalp krizi vakalarındaki artışa dikkat çeken Hür, düzenli sağlık kontrollerinin ve stres yönetiminin önemini vurguladı. Kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarında hızlı ve doğru müdahale şansını artırıyor.

Trafik kazalarında ise iç kanama riskine dikkat çeken Hür, kazazedeye su verilmemesi ve yerinden oynatılmaması gerektiğini vurguladı. Trafik kazası sonrası müdahalelerin doğru şekilde yapılması hayati önem taşımaktadır. Etkinliğin sonunda Hasan Hür, katılımcılara maket üzerinde temel ilk yardım müdahalelerini uygulamalı olarak gösterdi. Bu uygulamalı eğitim, katılımcıların bilgilerini pekiştirmelerine ve olası bir acil durumda daha donanımlı olmalarına katkı sağladı. Uygulamalı eğitim, teorik bilgilerin pratiğe dökülmesi açısından oldukça önemlidir.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us