A1 Capital: Altın fiyatları, bir aydan uzun süredir en düşük seviyesine geriledi

A1 Capital’in raporunda Rusya Devlet Başkanı Putin’in, pazar günü Ukrayna ile Perşembe günü İstanbul'da "ön koşulsuz" doğrudan müzakereler önerirken dünyanın heyecanlandığını, teklifinde, Türkiye'deki görüşmelerin kalıcı bir barışı hedefleyeceğini söylediği hatırlatıldı. Raporda şunlar kaydedildi:

“Ama 3 gündür bir belirsizlik vardı kim katılacaktı? Nerede olacaktı? Kremlin Çarşamba günü geç saatlerde heyete başkanlık danışmanı Vladimir Medinsky ve Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin'in de dahil olacağını söyledi - ancak Putin'in adı listede yoktu.

“Kremlin'in heyet duyurusundan sonra, ABD'li bir yetkili, Orta Doğu'da üç ülkeyi kapsayan bir turda olan Trump'ın katılmayacağını söyledi. Böylece, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, üç yıl aradan sonra Moskova ile Kiev arasında ilk kez doğrudan barış görüşmeleri yapılması planlanan görüşmeye katılmayacaklarını açıklamış oldular, Zelinski’de zaten görüşmelere ancak Putin katılırsa katılacağını söylediğini söylemişti.

“Dağ fare doğurmuş oldu. Dün Putin’in Rusya yeni yaptırımlara hazır açıklaması bu yolun kapalı olduğunun işaretiydi. Anahtar kelime kalıcı tarafsızlık mı? Putin, Özellikle 2022 görüşmelerinden ve başarısızlıkla sonuçlanan taslak anlaşmadan bahsetmişti.

“Zamanında Reuters'ın gördüğü taslak anlaşmaya göre, Ukrayna, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve ABD ile Belarus, Kanada, Almanya, İsrail, Polonya ve Türkiye gibi diğer ülkelerin güvenlik garantileri karşılığında kalıcı tarafsızlığı kabul edecekti. Ancak Kiev'deki yetkililer, Ukrayna'nın tarafsızlığını kabul etmenin asla geçmeyecekleri bir kırmızı çizgi olduğunu söylüyorlardı.

“Petrol fiyatları, ABD ile İran arasında olası bir nükleer anlaşmaya ilişkin beklentiler nedeniyle (İranlı bir yetkili Çarşamba günü NBC News'e verdiği röportajda, İran'ın ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında ABD ile bir anlaşmaya varmaya hazır olduğunu söyledi.) bu sabah 1 doların üzerinde düşüş gösterdi.

“ABD-İran nükleer anlaşmasının, ABD'nin İran'a yönelik son dönemde sıkılaştırdığı yaptırımları hafifletmesi ve küresel ham petrol arz-talep dengesini gevşetme potansiyeli taşıması satışları tetikledi. Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 2,3 düşüşle varil başına 64,60 dolara ve WTI ham petrol vadeli işlemleri yüzde 2,4 düşüşle 61,69 dolara geriledi.

“Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın para politikası yolunda ipuçları vermesi beklenen önemli ABD verileri öncesinde perşembe günü bir aydan uzun süredir en düşük seviyesine geriledi. ABD-Çin ticaret gerginliğindeki yumuşama da külçenin cazibesini azalttı.

“Spot altın, 10 Nisan'dan bu yana en düşük seviyeye ulaşmasının ardından, ons başına yüzde e 0,8 düşüşle 3.153 dolara ve ABD altın vadeli işlemleri yüzde 1 düşüşle 3.156 dolara geriledi. Fitch Ratings, yayımladığı “Türk Bankaları Gözlem” raporunda, 2024 yılının son çeyreğinde Türk bankalarının net faiz marjlarında menkul kıymet getirilerindeki artışla birlikte hafif bir toparlanma yaşandığını duyurdu.

“Ancak kuruluş, 2025’in ilk çeyreğinde TL cinsinden faiz oranlarının yüksek seyretmesi ve politika faizinde yapılan artışların, bu iyileşmenin kalıcı olmayabileceğine işaret etti. Ortalama sorunlu kredi (TGA) yaratma oranının azaldığını, ancak yeni TGA girişlerinin yüksek kalmaya devam ettiğini anlatan Fitch, "Siyasi belirsizlik 2025 ilk çeyrek sonunda piyasa oynaklığını artırdı. Oynaklığın devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir" dedi.

“Rapor, politika yönünde yaşanabilecek ani değişikliklerin finansal sistemin istikrarı üzerinde güçlü etkiler yaratabileceğini ve riskleri yukarı yönlü baskılayabileceğini vurguladı. Yatırımcılar bu hafta başında ABD-Çin ticaret savaşında ateşkes sağlanmasından, Trump'ın Körfez turu sırasında Orta Doğu'dan gelen ve manşetlere taşınan bir dizi yatırım anlaşmasına kadar pek çok iyi haberle karşılandı. Bu hamleler, zor durumdaki küresel hisse senetlerine yeni bir soluk getirdi.

“Ancak iyimserliğin çoğu azaldı. Trump'ın ticaret politikaları konusunda netlik olmaması, piyasalarda küresel ekonomik görünüm konusunda uzun süreli bir belirsizlik hissine yol açıyor. Beklentilerden düşük gelen tüketici verilerinin ardından gözler şimdi ABD ÜFE verilerinde.

“Fed politikacıları, ABD Başkanı Trump'ın tarifelerinin ve ticaret müzakerelerinin fiyatları ve ekonomiyi nasıl etkileyeceğini değerlendirmeye çalışırken faiz oranlarını sabit bırakıyorlar. Şimdiye kadar, sert veriler onlara devam etmeleri için pek bir şey vermiyor. Fed Başkanı Jerome Powell'ın da günün ilerleyen saatlerinde bir konuşma yapması beklenirken, konuşmada odak noktası, ABD faiz oranlarının görünümüne ilişkin ipuçları olacak.

“Piyasalar, Fed'in bu yıl daha önce öngörüldüğü gibi Temmuz yerine Ekim ayından itibaren 50 baz puanlık faiz indirimi yapmasını bekliyor.”

Hibya Haber Ajansı

Follow Us

Türkiye'de Mart 2025'te inşaat maliyetlerinde önemli bir artış gözlemlendi.  TÜİK verilerine göre, genel inşaat maliyet endeksi aylık %1,53, yıllık ise %23,23 yükseldi.  Bu artışta en dikkat çekici unsur, işçilik maliyetlerindeki hızlı artış oldu.  İşçilik endeksi aylık %0,80, yıllık ise %31,72 oranında yükseldi.  Malzeme endeksi de aylık %1,95 ve yıllık %18,80 artış gösterdi.

Bina inşaatı için de benzer bir durum söz konusu.  Bina inşaatı maliyet endeksi aylık %1,45, yıllık %23,60 artış kaydetti.  Burada da işçilik maliyetleri yıllık %30,77 ile belirgin bir artış gösterirken, malzeme endeksi yıllık %19,68 arttı.

Bina dışı yapılar için ise aylık %1,79 ve yıllık %22,05'lik bir artış yaşandı.  İşçilik maliyetleri bu kategoride de en yüksek artışı göstererek yıllık %35,22 oranında yükseldi. Malzeme endeksi ise yıllık %16,14 arttı.

Özetle, Mart 2025'te inşaat sektöründe maliyetler önemli ölçüde yükseldi ve bu artışta işçilik maliyetlerinin payı oldukça büyük oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2025 yılı Mart ayında ticaret sektöründe satışlar önemli ölçüde arttı.  Perakende Satış Hacim Endeksi'ne göre, geçen yılın aynı ayına kıyasla toplam ticaret satış hacmi %10,8 yükseldi.  Bu artışta motorlu kara taşıtları ve motosikletlerin toptan-perakende ticareti ve onarımı (%12,8), toptan ticaret (%11,1) ve perakende ticaret (%9,2) sektörlerinin önemli katkısı oldu.  Ancak aylık bazda bakıldığında perakende ticaret satış hacminde %1,4'lük bir düşüş gözlemlendi.  Toptan ticaret aylık bazda %8,1 büyürken, motorlu taşıtlar sektörü %3,6 büyüdü.  TÜİK, hanehalkı tüketim talebini daha iyi anlamak amacıyla artık
Nisan ayında ikinci el araç fiyatlarında yaşanan artış, enflasyon ve döviz kurundaki yükselişin etkisiyle açıklanıyor.  TÜİK verilerine göre, bir yıllık dönemde enflasyon %37,86 artarken, ikinci el araç fiyatları %9,26 oranında yükseldi.  Aynı dönemde dolar kuru ise TL karşısında %18,8 değer kazandı.  Nisan ayı itibariyle ikinci el araç fiyatları, bir önceki aya göre %1,7 artış gösterdi ve Mart ayındaki yükseliş trendinin devam ettiği gözlemlendi.  VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, yaz aylarında piyasanın daha da hareketlenmesini ve yılın geri kalanında talebin artmasını beklediklerini belirtti.
BDDK, bankaların faiz oranı riskini yönetmelerine ilişkin yeni bir düzenleme getirdi.  Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik, faiz oranı risk standart rasyosunun hem konsolide hem de konsolide olmayan bazda %15'i geçmemesini öngörüyor. Bu rasyo, bankaların faiz oranlarındaki ani değişikliklere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu ölçüyor.  Rasyonun %15'in üzerinde olması, bankanın risk yönetiminin yetersiz olduğu anlamına gelebilir ve BDDK'nın müdahalesini gerektirebilir.  Yeni düzenleme, faize duyarlı tüm nakit akışlarını hesaba katmayı zorunlu kılıyor ve bankacılık hesaplarındaki pozisyonlardan katılma hesabı kaynaklı olanların da belirli oranlarda değerlendirilmesini içeriyor. Yönetmelik 1 Ekim 2025'te yürürlüğe girecek, konsolide uygulamalar ise 1 Nisan 2026'da başlayacak.  Bu yeni düzenlemeyle birlikte, daha önce yürürlükte olan
Türkiye'de elektrik üretimi ve depolama alanında önemli düzenlemeler getirildi.  Yeni bir yönetmelikle,
Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bozüyük'te faaliyet gösteren Park Cam'in yeni fırın ateşleme törenine katılarak,  şirketin üretim kapasitesini artırmasını ve bölge ekonomisine olan katkısını takdir etti.  Park Cam'in yıllık 2 milyar adet cam ambalaj üretimiyle Türkiye cam piyasasına önemli bir katkı sağladığı ve yeni fırınla üretim kapasitesini %50 artırmayı hedeflediği belirtildi. Vali Aygöl, Bilecik'in üretim gücünün artarak devam edeceğini vurguladı.
**Dış Ticaret Endekslerinde Artış:**

Türkiye'nin dış ticaretinde hem ihracat hem de ithalat artışı gözlemlendi.  Yayınlanan verilere göre;

* **İhracat:**  İhracat birim değer endeksi %1,5 artış gösterdi. Sektörel bazda gıda, içecek ve tütün (%9,3), ham maddeler (%2,2) ve imalat sanayi (%1,6) artış kaydetti. Ancak yakıtlar %15,4 düşüş yaşadı. İhracat miktar endeksi ise %1,5 artış gösterirken, gıda ve ham maddelerde düşüş, imalat sanayinde ise %2,0 artış görüldü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ihracat miktar endeksi %4,4 artarak 160,6'ya, takvim etkilerinden arındırılmış seride ise %5,7 artış gösterdi.

* **İthalat:** İthalat birim değer endeksi %1,3 yükselirken, gıda, içecek ve tütün (%16,2) ve yakıtlar (%1,2) artış gösterdi. Ham maddelerde %4,3 artış, imalat sanayinde ise %1,4 azalış yaşandı. İthalat miktar endeksi %0,8 artarken, gıda ve yakıtlarda artış, ham maddelerde ise %7,3 düşüş oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ithalat miktar endeksi %2,8 artarak 131,6'ya, takvim etkilerinden arındırılmış seride ise %4,0 artış gösterdi.

* **Dış Ticaret Haddi:** 2024 Mart ayına göre 0,4 puan artarak 87,7 oldu.


Veriler, genel olarak dış ticarette bir canlılık olduğunu gösteriyor ancak sektörler bazında farklı performanslar dikkat çekiyor.  Ayrıntılı analiz için verilerin görsel sunumuna (makalede yer alan grafik) ve TÜİK verilerine başvurulması önerilir.

**Dış Ticaret Endekslerinde Artış:** Türkiye'nin dış ticaretinde hem ihracat hem de ithalat artışı gözlemlendi. Yayınlanan verilere göre; * **İhracat:** İhracat birim değer endeksi %1,5 artış gösterdi. Sektörel bazda gıda, içecek ve tütün (%9,3), ham maddeler (%2,2) ve imalat sanayi (%1,6) artış kaydetti. Ancak yakıtlar %15,4 düşüş yaşadı. İhracat miktar endeksi ise %1,5 artış gösterirken, gıda ve ham maddelerde düşüş, imalat sanayinde ise %2,0 artış görüldü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ihracat miktar endeksi %4,4 artarak 160,6'ya, takvim etkilerinden arındırılmış seride ise %5,7 artış gösterdi. * **İthalat:** İthalat birim değer endeksi %1,3 yükselirken, gıda, içecek ve tütün (%16,2) ve yakıtlar (%1,2) artış gösterdi. Ham maddelerde %4,3 artış, imalat sanayinde ise %1,4 azalış yaşandı. İthalat miktar endeksi %0,8 artarken, gıda ve yakıtlarda artış, ham maddelerde ise %7,3 düşüş oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ithalat miktar endeksi %2,8 artarak 131,6'ya, takvim etkilerinden arındırılmış seride ise %4,0 artış gösterdi. * **Dış Ticaret Haddi:** 2024 Mart ayına göre 0,4 puan artarak 87,7 oldu. Veriler, genel olarak dış ticarette bir canlılık olduğunu gösteriyor ancak sektörler bazında farklı performanslar dikkat çekiyor. Ayrıntılı analiz için verilerin görsel sunumuna (makalede yer alan grafik) ve TÜİK verilerine başvurulması önerilir.

Türkiye'nin dış ticaret verileri Mart 2025 ayı için açıklandı. ...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasına göre, Türkiye'nin cari açığı yıl sonu tahminlerinin altında kalacak.  Mart ayı verilerine göre yıllık cari açık 12.6 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve ilk çeyrekte milli gelire oranının %1'in altında kalması bekleniyor.  Altın ithalatının yüksek seyretmesine rağmen (altın hariç cari işlemler dengesi 1.6 milyar dolar fazla), ihracatın dirençli yapısı, düşen enerji fiyatları ve turizm gelirlerinin olumlu etkisiyle cari açığın yıl sonunda Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerinin oldukça altında kalması öngörülüyor.  Bu durum, azalan dış finansman ihtiyacı ve rezerv birikimiyle makro finansal istikrarı güçlendirerek ekonominin dayanıklılığını artıracağı düşünülüyor.