
Ağır Hasar Eşiği Düştü: Araç Alırken Dikkat!
SEDDK'nın 25 Nisan tarihli Motorlu Araç Sigortaları Kapsamında Tam Hasara...
MÜSİAD Bursa Şubesi'nin düzenlediği ve iş dünyasının yakından takip ettiği Müstakil Düşünceler Konferansı'nda, ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinden Hikmet Baydar, Türkiye ve küresel ekonomiye dair çarpıcı tespitlerde bulundu. Yoğun katılımın gerçekleştiği programa MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Alparslan Şenocak ev sahipliği yaptı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Şenocak, Türkiye ekonomisinin son dönemde yaşadığı zorlukların ardından istikrar yoluna girdiğini vurguladı. "8 seviyelerine gerileyen enflasyon oranının kalıcı bir iyileşmenin göstergesi olduğunu" belirten Şenocak, otomotiv, tekstil ve savunma sanayilerindeki ihracat artışının da Türkiye'nin küresel rekabet gücünü artırdığını dile getirdi. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların da ekonomi yönetiminin başarılı müdahaleleriyle kontrol altına alındığını sözlerine ekledi.
Ancak Şenocak, küresel ticaretteki belirsizlikleri de göz ardı etmedi. ABD'nin korumacı ticaret politikalarının dünya ekonomisi üzerindeki risklerine dikkat çeken Şenocak, "ABD'nin korumacı politikaları, küresel ekonomik dengeleri tehdit ediyor. Bu durum, dünya genelinde bir resesyon riskini artırabilir" dedi. Çin'in ABD pazarına giremeyen ürünlerini agresif fiyat politikalarıyla farklı pazarlara yönlendirmesinin de Türkiye gibi üretici ülkeler için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Şenocak, "Bu nedenle dış ticaret stratejilerimizi gözden geçirmeli ve üretim kalitemizi, markalaşma gücümüzü artırmalıyız" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin Dengesi: Diplomasi ve Dengeli Yaklaşım
Ekonomist Hikmet Baydar ise konuşmasında, ABD'nin gümrük vergisi kararlarının yarattığı küresel ticari kutuplaşmaya dikkat çekti. Birçok ülkenin ABD ile ciddi ticari tartışmalara girdiğini hatırlatan Baydar, "Avrupa Birliği'ne vergi uygulandı, AB % ile karşılık verdi. Çin de misillemede bulununca vergiler 0'lara kadar tırmandı. Ancak Türkiye farklı bir strateji izleyerek polemiğe girmedi, 'luk vergiye ile karşılık verdi. Bu, Türkiye'nin diplomatik ve dengeli bir yaklaşım benimsediğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Baydar, dünya ekonomisinin ABD içi ve ABD dışı ekonomi olarak ikiye ayrılacağını belirterek, "ABD içine iş yapacaklar için süreç kolaylaşacak, ama elbette Trump izin verirse. Çünkü artık mesele sadece fiyat değil. Devlet başkanlarının da ihracata siyasi onay vermesi gerekiyor. Siyasi uyum, diplomasi ve kurumlar arası ilişkiler çok önemli hale geldi" dedi.
İhracatçılara önemli tavsiyelerde bulunan Baydar, "Artık bir ülkeye sadece ürünle girmek büyük hata. O ülkenin sivil toplum örgütlerini tanıyın, bu örgütler üzerinden bir heyetle gidin. Ciddi bir yapı olduğunuzu gösterin. Karşılıklı distribütörlük ilişkisi kurmaya çalışın. MÜSİAD gibi güçlü bir iş insanları derneğiyle hareket etmek, büyük avantaj sağlayacaktır" diye konuştu. Etkinlik, soru-cevap bölümü ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.