
Ağır Hasar Eşiği Düştü: Araç Alırken Dikkat!
SEDDK'nın 25 Nisan tarihli Motorlu Araç Sigortaları Kapsamında Tam Hasara...
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından iş dünyasının referans eğitim merkezi Bursa Business School'da düzenlenen "Uludağ Dirençli Kentler Zirvesi", "Şimdi Dönüşüm: Dirençli Şehirler, Yenilikçi Yarınlar" temasıyla sektörün geleceğine ışık tuttu. Zirve, farklı sektörlerden uzmanları bir araya getirerek, Bursa'nın ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu kentsel dönüşüm ve dirençlilik zorluklarını detaylı bir şekilde ele aldı.
Zirvenin açılış törenine; BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Uygulamaları Daire Başkanı İrfan Akça, Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu, BTSO Yönetim Kurulu, meclis ve komite üyeleri, üniversite temsilcileri, akademik odalar ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı. Başkan Burkay, BTSO tarafından restore edilen ve Bursa Business School'a ev sahipliği yapan tarihi Kirazlıyayla Sanatoryumu'nun Türkiye'nin dönüşüm sürecinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.
"Dirençli Kent, Bir Numaralı Hedefimiz" diyen BTSO Başkanı İbrahim Burkay, şehirleşmenin sadece nüfus artışından ibaret olmadığını, köklü bir medeniyet inşası anlamına geldiğini belirtti. Bursa'nın tarih boyunca ticaret ve üretimin merkezi olduğunu hatırlatan Burkay, kentin 1960'lı yıllarda Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesine ev sahipliği yaparak planlı kalkınmanın öncülüğünü üstlendiğini ifade etti. Ancak, 60 yıl sonra TEKNOSAB'ın hayata geçirilmesinin sorgulamayı gerektirdiğini vurgulayarak, Bursa'nın 17 OSB'sinden çoğunun, belde belediyeleriyle günü kurtarma amacıyla kurulduğunu ve bunun dirençli ve yaşanabilir kentler hedefiyle çeliştiğini dile getirdi.
"Bursa Deprem Riskiyle Karşı Karşıya" vurgusunu yapan Başkan Burkay, kalkınmanın ekonomik başarıyla sınırlı kalamayacağını, gelişmişliğin de eklenmesi gerektiğini ve bunun ancak planlama ile mümkün olduğunu söyledi. 2015'ten beri Bursa'nın mekânsal planlama ihtiyacını dile getirdiğini hatırlatan Burkay, birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa'nın tarih boyunca yıkıcı afetlere maruz kaldığını ve bu gerçeği her an hatırlaması gerektiğini belirtti. Kent içinde sıkışmış 8500'den fazla imalatçı firmanın kent sağlığı, yaşam kalitesi ve dirençli şehir vizyonu açısından risk oluşturduğunu vurguladı. 1/100.000 ölçekli planın önemini vurgulayarak, bu planın yollar ve arsaların değil, üretimin, ticaretin, lojistiğin ve yaşam alanlarının entegre bir şekilde düşünülmesini gerektiğini belirtti.
Başkan Burkay, Bursa'nın Türkiye'de birçok alanda ilk 5'te yer almasına rağmen, sahip olduklarının farkında olmadığını, ortak akıl ve üst akıl desteğiyle yaşanabilir bir kent haline gelmesi için iş dünyasının hazır olduğunu belirtti. Bu tür zirvelerin toplumsal farkındalık oluşturmada büyük önem taşıdığını ve politika yapıcıların aksiyon alması gerektiğini vurguladı. DÜnyada yaşanan büyük değişim ve dönüşümün altını çizerek, bu değişimi iyi okuyan şehirlerin başarılı olacağını, Bursa'nın da tarih boyunca bunu başardığını ve zirvedeki konuşmacıların bu vizyonu oluşturmada önemli bir rol oynayacağını ifade etti. Ayrıca, 24 Nisan'da açılacak Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı'nın önemine dikkat çekti.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilisi İrfan Akça, dirençli şehirlerin sadece şoklara dayanıklı değil, aynı zamanda hızlı toparlanabilen şehirler olduğunu belirterek, zirvenin önemini vurguladı. Bursa Milletvekili Mehmet Atmaca ise kentsel dönüşümde tasarımın önemini, BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu ise Bursa'nın dirençli kent olma yolunda ortak akıl ve planlamanın gerekliliğini vurguladı.
Zirvede ayrıca; "Kentsel Dönüşümün Ekonomisi: GYF & GYO Finansman Modelleri", "Mimari Sunum ve Yapay Zeka", "Yapısal Dönüşüm", "Sosyal Dönüşüm" ve "Sürdürülebilir Dönüşüm" gibi oturumlar düzenlendi. Uzmanlar, bilgi, deneyim ve iyi örneklerini katılımcılarla paylaştı.