**Dış Ticaret Endekslerinde Artış:**
Türkiye'nin dış ticaretinde hem ihracat hem de ithalat artışı gözlemlendi. Yayınlanan verilere göre;
* **İhracat:** İhracat birim değer endeksi %1,5 artış gösterdi. Sektörel bazda gıda, içecek ve tütün (%9,3), ham maddeler (%2,2) ve imalat sanayi (%1,6) artış kaydetti. Ancak yakıtlar %15,4 düşüş yaşadı. İhracat miktar endeksi ise %1,5 artış gösterirken, gıda ve ham maddelerde düşüş, imalat sanayinde ise %2,0 artış görüldü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ihracat miktar endeksi %4,4 artarak 160,6'ya, takvim etkilerinden arındırılmış seride ise %5,7 artış gösterdi.
* **İthalat:** İthalat birim değer endeksi %1,3 yükselirken, gıda, içecek ve tütün (%16,2) ve yakıtlar (%1,2) artış gösterdi. Ham maddelerde %4,3 artış, imalat sanayinde ise %1,4 azalış yaşandı. İthalat miktar endeksi %0,8 artarken, gıda ve yakıtlarda artış, ham maddelerde ise %7,3 düşüş oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ithalat miktar endeksi %2,8 artarak 131,6'ya, takvim etkilerinden arındırılmış seride ise %4,0 artış gösterdi.
* **Dış Ticaret Haddi:** 2024 Mart ayına göre 0,4 puan artarak 87,7 oldu.
Veriler, genel olarak dış ticarette bir canlılık olduğunu gösteriyor ancak sektörler bazında farklı performanslar dikkat çekiyor. Ayrıntılı analiz için verilerin görsel sunumuna (makalede yer alan grafik) ve TÜİK verilerine başvurulması önerilir.
Türkiye'nin dış ticaret verileri Mart 2025 ayı için açıklandı. Veriler, sektörel bazda farklılıklar gösteriyor.
**İhracat:**
* Genel ihracat miktar endeksi %1,5 arttı. Gıda ve ham maddelerde düşüş yaşanırken, imalat sanayinde %2,0'lık bir artış gözlemlendi.
* Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ihracat miktar endeksi %4,4 artarak 160,6'ya ulaştı. Takvim etkilerinden arındırılmış seride ise ihracat %5,7 arttı.
* Sektörel bazda; gıda, içecek ve tütün sektöründe %9,3, ham maddelerde %2,2, imalat sanayinde %1,6'lık artış kaydedildi.
**İthalat:**
* Genel ithalat birim değer endeksi %1,3 yükseldi. Gıda, içecek ve tütün sektöründe ,2, yakıtlarda %1,2'lik artış olurken, ham maddelerde %4,3, imalat sanayinde %1,4'lük azalış yaşandı.
* Genel ithalat miktar endeksi %0,8 arttı. Gıda ve yakıtlarda artış gözlenirken, ham maddelerde %7,3'lük bir düşüş yaşandı.
* Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ithalat miktar endeksi %2,8 artarak 131,6'ya ulaştı. Takvim etkilerinden arındırılmış seride ise ithalat %4,0 arttı.
**Diğer:**
* Yakıtlarda ihracatta ,4'lük bir düşüş yaşandı.
* Dış ticaret haddi 87,3'ten 87,7'ye yükseldi (0,4 puan artış).
Verilerin görsel sunumu için haberin içinde yer alan TÜİK grafiğine bakılabilir.