
İzmir'e Yerli Ayçiçeği Tohumu Desteği
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü “Tarım Arazilerinin Kullanımının...
İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açan HOMETEX fuarı, Türkiye ev tekstili sektörünün gücünü ve küresel arenadaki etkinliğini bir kez daha gözler önüne serdi. 11 salonda, toplam 200 bin metrekarelik bir alanda düzenlenen fuar, 700'e yakın yerli ve yabancı firmayı ağırlayarak, sektörün yenilikçi ürünlerini ve ileri teknolojilerini sergileme fırsatı sundu.
İSTANBUL (İGFA) - HOMETEX 2025 fuarının açılış törenine, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve KFA Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram ve sektörün önde gelen isimleri katıldı. Açılışa katılan çok sayıda milletvekili, oda ve borsa başkanı, ihracatçı birlik başkanları ve sektör temsilcileri, Türkiye ev tekstilinin küresel başarı hikayesini kutladı.
Ev Tekstilinde Hedef 3 Milyar Dolar İhracat
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaptığı konuşmada Türkiye'nin ev tekstilinde dünya sıralamasındaki yerini ve sektörün ihracat hedeflerini vurguladı. Türkiye'nin ev tekstilinde dünyada dördüncü, Avrupa Birliği'nin tedarikçileri arasında ise üçüncü sırada yer aldığını belirten Bakan Bolat, 2024 yılında 2,9 milyar dolara yaklaşan ev tekstili ihracatının, 2025 yılında yaklaşık 3 milyar dolar seviyesine ulaşmasını hedeflediklerini açıkladı. 2025 yılının ilk dört ayında ev tekstili ihracatının yüzde 2,1 artışla 950 milyon dolara ulaşmasının da bu hedefe ulaşmada önemli bir gösterge olduğunu ifade etti. Bakan Bolat, tekstil ve hazır giyim sektörünün toplam ihracatının 32,1 milyar dolar olduğunu, yan sektörlerle birlikte bu rakamın 34,8 milyar dolara ulaştığını da sözlerine ekledi.
İhracatçılara Destekler Arıyor
Bakan Bolat, istihdam ve işsizlik rakamlarına da değinerek, işsizlik oranının son 20 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 7,9'a gerilediğini ve istihdamın 32,6 milyona yükseldiğini belirtti. İhracatçılara verilen desteklerin artırılmasının önemine dikkat çeken Bakan, Eximbank kaynaklarının artırıldığını, Türkbank'ın faaliyete geçtiğini ve İhracat Geliştirme Şirketi (İGE) ile kefalet imkanlarının genişletildiğini açıkladı. 77 maddeden oluşan ihracat destekleme stratejisi kapsamında geçen yıl 24,5 milyar lira hibe desteği verildiğini ve bu yıl bu rakamın en az 33 milyar liraya ulaşacağını duyurdu. Ayrıca, Avrupa Yeşil Dönüşümü'ne uyum kapsamında firmalara yeşil dönüşüm için eğitim ve danışmanlık hizmeti veren firmalara hibe desteği verildiğini de belirtti.
BTSO ve KFA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, HOMETEX fuarının metrekare ve katılımcı sayısı bakımından dünyanın en büyük buluşma merkezlerinden biri olduğunu vurguladı. Sürdürülebilirlik kavramının fuarda ön plana çıkarıldığını ve sektör temsilcilerinin sadece üretim ve satışla değil, aynı zamanda moda, trend ve tasarım gücüyle de küresel aktörler haline geldiğini ifade etti.
Katma Değeri En Yüksek Sektörlerden Biri
Geçen yıl 175 binden fazla ziyaretçi ağırladıklarını ve bu seneki hedeflerinin çok daha yüksek olduğunu belirten Burkay, Türkiye'nin ticari diplomasisinin son 10 yılda büyük başarılara imza attığını ve Ticaret Bakanlığı'nın vizyonunun sektörlerin önünü açtığını vurguladı. Türkiye'nin 190'dan fazla ülkeye ev tekstili ihracatı gerçekleştirdiğini ve kilogram başı ihracat değeri açısından ülke ekonomisine yüksek katma değer sağladığını belirterek, sektörün kilogram başına 8 doların üzerinde ihracat değeriyle Türkiye'nin en yüksek katma değerli sektörlerinden biri olduğunu ifade etti.
KFA ile Yeni Bir Dönem Başladı
Burkay, dört yıl önce fuarın yönetimini üstlenen KFA Fuarcılık ile geliştirilen vizyon sayesinde HOMETEX'in dünya ölçeğinde bir marka haline geldiğini belirtti. KFA Fuarcılık'ın zor bir dönemde aldığı sorumluluğu başarıyla taşıdığını ve Türkiye'nin en güçlü fuarcılık markalarından biri haline geldiğini vurguladı. Yakında savunma sanayisinde IDEF ve yük mühendisliği fuarı LESEXPO gibi fuarların da KFA Fuarcılık organizasyonuyla İstanbul'da gerçekleşeceğini duyurdu. Temmuz ayında düzenlenecek olan uluslararası savunma sanayi fuarı IDEF için hazırlıkların sürdüğünü de ekledi.
“Dünya Pazarında Saygın Bir Konumdayız”
TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, HOMETEX'in 32 yılda dünyanın en önemli fuarlarından biri haline geldiğini vurguladı. Türk ev tekstilinin kalite ve güven sembolü haline geldiğini belirten Bayram, hometex.org platformuyla küresel erişimi artırmayı hedeflediklerini ve AB'nin 2026 karbon vergisi düzenlemelerine uyum için hazırlıkların hızlanması gerektiğini söyledi.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise, ihracattaki yüzde 4'lük artışın yetersiz olduğunu, yüzde 7'nin üzerinde büyüme gerektiğini belirtti. 2028'de 375 milyar dolar mal, 200 milyar dolar hizmet ihracatı hedeflediklerini ve rekabetçilikte iyileşme sağlanırsa çift haneli büyümeye ulaşılabileceğini ifade etti.
Yeni İş Birliklerinin Kapıları Aralanıyor
Yurt içi ve yurt dışından zincir mağazalar, perakende devleri, otel ve proje grupları, mimarlar ve iç mimarlar, tasarımcılar ve uluslararası alıcılar HOMETEX'te bir araya gelerek sektöre yön verecek iş birliklerine imza atması bekleniyor. Fuar kapsamında gerçekleştirilen alım heyetleri de firmalara yeni ihracat ve iş birliği imkanları sunuyor. Fuara bu yıl da Fransa, İtalya, Hollanda, Pakistan, İspanya, ABD ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere çok sayıda ülkeden potansiyel alıcılar katılıyor.