
Ağır Hasar Eşiği Düştü: Araç Alırken Dikkat!
SEDDK'nın 25 Nisan tarihli Motorlu Araç Sigortaları Kapsamında Tam Hasara...
Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden kuru incir sektörü, 2024/25 sezonunda iklim değişikliğinin etkisiyle aflatoksin ve okratoksin sorunuyla boğuşuyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan daha etkin bir iş birliği beklediklerini belirtti.
İzmir'den yapılan açıklamada, Işık, iklim değişikliğinin aflatoksin ve okratoksin oluşumunu artırdığını ve bu durumun incir ihracatını olumsuz etkilediğini vurguladı. Fransa'ya yapılan ihracatta yüzde 4'lük bir artış sağlanmasına rağmen, sektörün karşı karşıya olduğu zorlukların altını çizdi. "70 bin tona ulaşan incir ihracatı ve 90 bin tonu aşan üretim rakamları, bir avuç ihracatçının özverisiyle elde edildi" diyen Işık, sorunun çözümü için üreticiden ihracatçıya, Bakanlığa kadar tüm paydaşların ortak hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Bu amaçla, üzüm sektöründe olduğu gibi incir için de bir çalıştay düzenleneceğini ve tüm tarafların ortak bir çözüm arayışında olacağını açıkladı.
Işık, Avrupa Birliği'nin kuru kayısıda kükürt oranını düşürme ihtimali üzerinde çalıştığını ancak Türkiye'nin, üniversitelerden alınan bilimsel raporlarla, 2000 ppm limitinin korunması gerektiğini AB'ye izah etmeye çalıştığını belirtti. Bu oranın düşürülmesinin, kuru kayısının rengini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.
Başkan Işık, Japonya ve Çin pazarlarında Türk gıda ürünlerinin başarılı bir şekilde tanıtıldığını ve bunun Avrupa Birliği'ne olan bağımlılığı azalttığını dile getirdi. Kuru incir ihracatında AB'nin payının yüzde 50'nin üstünden yüzde 38'e gerilediğini belirterek, kuru üzümde 534 milyon dolar, kuru kayısıda 411 milyon dolar, kuru incirde ise 336 milyon dolarlık ihracat rakamlarına ulaşıldığını ve önceki rekorun kırıldığını duyurdu. Bu başarının ihracatçıların özverisiyle sağlandığını vurguladı.
Sektörün önemli ürünlerinde (kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir) teknik kurullar oluşturduklarını ve sorunların çözümü için borsalar, odalar, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve Tarım İl ve Orman Müdürlükleri ile iş birliği içinde çalıştıklarını belirten Işık, üniversiteler ve araştırma enstitüleriyle ortak projeler geliştirerek sektör sorunlarının çözümüne destek olduklarını ve uluslararası örgütler ve AB nezdinde girişimlerde bulunduklarını ifade etti. Aflatoksin ve okratoksin sorununa kalıcı çözümler bulmak için Tarım ve Orman Bakanlığı ile daha güçlü bir iş birliğine ihtiyaç duyulduğu vurgusu ise açıklamanın en önemli noktalarından biri oldu.