Marbaş Menkul Değerler: ABD piyasalarında karışık bir seyir izliyoruz

Marbaş Menkul Değerler’in raporunda pozitif gelişmelerin ardından yeniden oluşan belirsizlik ortamının yaratmış olduğu atmosfer çerçevesinde ABD piyasalarında karışık bir seyir izlendiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“Güne negatif başlayan ABD vadelilerde saat 15:30’da ABD UFE verisini ve ardından Powell’ın konuşmalarını takip edeceğiz. Asya-Pasifik’te ise ABD piyasalarına paralel karışık bir seyir izlediğini söyleyebiliriz.

“Çin ise teknoloji rallisinin soğuması ve Alibaba kazançlarını takip etme beklentisi ile hafif satıcılı izleniyor. İşgücü piyasası sıkı kalan Avustralya öncülüğünde Pasifik alıcılı seyrediyor. Avrupa tarafında küreselden etkilenen fiyatlamalarla birlikte yeni günde de hafif satıcılı bir seyir beklemekteyiz. Gün içerisinde ise bölgeden haber akışı olarak İngiltere ve Euro bölgesi GSYH ve sanayi üretim verilerini takip edeceğiz.

“İç tarafta ise küresel pozitif haber akışının etkisiyle gelen sert hareketin 2 gündür kar satışlarıyla karşılaştığını görmekteyiz. Ağırlıklı satışlar yabancı kurumlardan gelse de bunun karşılanmasını pozitif değerlendiriyoruz.

“Dün akşam gelen ABD ile 225m dolarlık savunma sanayi ürünü alım anlaşması ve bugün İstanbul’da gerçekleşecek toplantıyla birlikte akşam vadelilerin alıcılı kapattığını gördük. Yeni günde ise sınırlı risk iştahı beklentimize rağmen yukarı potansiyelin daha yüksek olduğunu düşünmekteyiz.

“Emtialar altın tarafında ise pozisyon çözülmeleriyle birlikte kar realizasyonlarının devamını görmekteyiz. 3300$’ın altında kısa vadeli negatif bölgede olsa da ana temanın devamını bekleyerek 3000$ üzerinde fiyatlamaların sürmesini beklemekteyiz.

“Ekonomik takvimde bugün iç tarafta 10’da Tarım ÜFE, Hizmet ÜFE, İnşaat ÜFE 11’de Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, 13’te IPSOS Anketi ve 9 Mayıs haftası haftalık verileri takip edilecek.

“Globalde ise 12’de Euro Bölgesi öncü büyüme, Sanayi Üretimi ve AB Ekonomik Tahminleri geliyor olacak. 15:30’da ABD ÜFE takip edilecek. Aylıkta artıya dönmesini bekliyoruz. 15:30’da ABD Perakende Satışlar, 15:40’ta FED Başkanı Powell’ın konuşmaları ve 16:15’te Sanayi Üretimi takip edilecek.

Şirket haberleri

KLYPV: Şirketimiz, yenilenebilir enerji sektöründeki liderliğini pekiştirecek ve üretim kapasitesini artıracak önemli bir yatırım kararına imza atmıştır. Bu doğrultuda, TOPCon Plus teknolojisi ile hücre üretimi yapmak üzere, bir ekipman tedarikçisi ile stratejik bir anlaşma imzalanmıştır.

OFSYM: Şirketimizin aktifinde bulunan Samsun Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 25.000 metrekare büyüklüğündeki arsa üzerinde üretim tesisi inşası amacıyla, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda, ilk etapta 02.01.2024 tarihinde 7.295,22 metrekare kapalı alana yönelik yapı ruhsatı alındığı kamuya açıklanmıştı. Bu defa, söz konusu arsaya ilişkin olarak ilave 8.740,17 metrekare kapalı alana ilişkin başvurumuz 14.05.2025 tarihinde tamamlanarak 3194 sayılı İmar Kanunu çerçevesinde yapı ruhsatı düzenlenmiştir. Böylelikle anılan arsa için düzenlemiş yapı ruhsatı büyüklüğü 16.035,39 metrekareye ulaşmıştır.

“SAHOL: 2022'de kurulan Sabancı İklim Teknolojileri'ne bugüne kadar 238.862.000 dolar sermaye ödemesi yapıldı. 2027 sonuna kadar 154,4 milyon dolar daha sermaye katkısında bulunulması kararlaştırıldı.

“MNDRS: Akça Bilecik Depolamalı RES" projesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından olumsuz görüş bildirildi. Projenin yatırım sürecine devam edilebilmesi için saha değişikliği başvurusu yapılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

“TCKRC: Münih Fuar Merkezi'nde düzenlenen Intersolar Europe Fuarı'nda birçok firma ile iyi niyet mektupları imzalandı. JANTS: Birleşik Metal İş Sendikası tarafından anlaşma sağlanamadığı takdirde 28 Mayıs'ta grev yapılacağı kararı duyuruldu. Sendika ile toplu iş sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler sürüyor.

“EKGYO: Şirket; azami pay sayısının 380.000.000 adet, azami fon tutarının 1.000.000.000 TL olarak belirlendiği bir pay geri alım programı başlattı.

“SASA: Sermayesinin tamamı Erdemoğlu'na ait olan Erdemoğlu Global Gayrimenkul A.Ş'nin ("Erdemoğlu Global") sahip olduğu SASA paylarından, SASA'nın sermayesinin yaklaşık yüzde 2,7'sine karşılık gelen 1.200.000.000 (birmilyarikiyüzmilyon) lotluk kısmı Erdemoğlu'na 3,71 TL. fiyattan satılmıştır. İşlemden elde edilecek gelir, Holding tarafından şirkete borç verilerek finansman desteği sağlanacak.

“RUBNS: 200 makina parkuruna sahip 300 kişiye istihdam sağlayacak yeni Tam Entegre Hazır Giyim Fabrikası için yatırım teşvik belgesi başvurusu onaylanmıştır.”

Hibya Haber Ajansı

Follow Us

Türkiye'de Mart 2025'te inşaat maliyetlerinde önemli bir artış gözlemlendi.  TÜİK verilerine göre, genel inşaat maliyet endeksi aylık %1,53, yıllık ise %23,23 yükseldi.  Bu artışta en dikkat çekici unsur, işçilik maliyetlerindeki hızlı artış oldu.  İşçilik endeksi aylık %0,80, yıllık ise %31,72 oranında yükseldi.  Malzeme endeksi de aylık %1,95 ve yıllık %18,80 artış gösterdi.

Bina inşaatı için de benzer bir durum söz konusu.  Bina inşaatı maliyet endeksi aylık %1,45, yıllık %23,60 artış kaydetti.  Burada da işçilik maliyetleri yıllık %30,77 ile belirgin bir artış gösterirken, malzeme endeksi yıllık %19,68 arttı.

Bina dışı yapılar için ise aylık %1,79 ve yıllık %22,05'lik bir artış yaşandı.  İşçilik maliyetleri bu kategoride de en yüksek artışı göstererek yıllık %35,22 oranında yükseldi. Malzeme endeksi ise yıllık %16,14 arttı.

Özetle, Mart 2025'te inşaat sektöründe maliyetler önemli ölçüde yükseldi ve bu artışta işçilik maliyetlerinin payı oldukça büyük oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2025 yılı Mart ayında ticaret sektöründe satışlar önemli ölçüde arttı.  Perakende Satış Hacim Endeksi'ne göre, geçen yılın aynı ayına kıyasla toplam ticaret satış hacmi %10,8 yükseldi.  Bu artışta motorlu kara taşıtları ve motosikletlerin toptan-perakende ticareti ve onarımı (%12,8), toptan ticaret (%11,1) ve perakende ticaret (%9,2) sektörlerinin önemli katkısı oldu.  Ancak aylık bazda bakıldığında perakende ticaret satış hacminde %1,4'lük bir düşüş gözlemlendi.  Toptan ticaret aylık bazda %8,1 büyürken, motorlu taşıtlar sektörü %3,6 büyüdü.  TÜİK, hanehalkı tüketim talebini daha iyi anlamak amacıyla artık
Nisan ayında ikinci el araç fiyatlarında yaşanan artış, enflasyon ve döviz kurundaki yükselişin etkisiyle açıklanıyor.  TÜİK verilerine göre, bir yıllık dönemde enflasyon %37,86 artarken, ikinci el araç fiyatları %9,26 oranında yükseldi.  Aynı dönemde dolar kuru ise TL karşısında %18,8 değer kazandı.  Nisan ayı itibariyle ikinci el araç fiyatları, bir önceki aya göre %1,7 artış gösterdi ve Mart ayındaki yükseliş trendinin devam ettiği gözlemlendi.  VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, yaz aylarında piyasanın daha da hareketlenmesini ve yılın geri kalanında talebin artmasını beklediklerini belirtti.
BDDK, bankaların faiz oranı riskini yönetmelerine ilişkin yeni bir düzenleme getirdi.  Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik, faiz oranı risk standart rasyosunun hem konsolide hem de konsolide olmayan bazda %15'i geçmemesini öngörüyor. Bu rasyo, bankaların faiz oranlarındaki ani değişikliklere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu ölçüyor.  Rasyonun %15'in üzerinde olması, bankanın risk yönetiminin yetersiz olduğu anlamına gelebilir ve BDDK'nın müdahalesini gerektirebilir.  Yeni düzenleme, faize duyarlı tüm nakit akışlarını hesaba katmayı zorunlu kılıyor ve bankacılık hesaplarındaki pozisyonlardan katılma hesabı kaynaklı olanların da belirli oranlarda değerlendirilmesini içeriyor. Yönetmelik 1 Ekim 2025'te yürürlüğe girecek, konsolide uygulamalar ise 1 Nisan 2026'da başlayacak.  Bu yeni düzenlemeyle birlikte, daha önce yürürlükte olan
Türkiye'de elektrik üretimi ve depolama alanında önemli düzenlemeler getirildi.  Yeni bir yönetmelikle,
Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bozüyük'te faaliyet gösteren Park Cam'in yeni fırın ateşleme törenine katılarak,  şirketin üretim kapasitesini artırmasını ve bölge ekonomisine olan katkısını takdir etti.  Park Cam'in yıllık 2 milyar adet cam ambalaj üretimiyle Türkiye cam piyasasına önemli bir katkı sağladığı ve yeni fırınla üretim kapasitesini %50 artırmayı hedeflediği belirtildi. Vali Aygöl, Bilecik'in üretim gücünün artarak devam edeceğini vurguladı.
**Dış Ticaret Endekslerinde Artış:**

Türkiye'nin dış ticaretinde hem ihracat hem de ithalat artışı gözlemlendi.  Yayınlanan verilere göre;

* **İhracat:**  İhracat birim değer endeksi %1,5 artış gösterdi. Sektörel bazda gıda, içecek ve tütün (%9,3), ham maddeler (%2,2) ve imalat sanayi (%1,6) artış kaydetti. Ancak yakıtlar %15,4 düşüş yaşadı. İhracat miktar endeksi ise %1,5 artış gösterirken, gıda ve ham maddelerde düşüş, imalat sanayinde ise %2,0 artış görüldü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ihracat miktar endeksi %4,4 artarak 160,6'ya, takvim etkilerinden arındırılmış seride ise %5,7 artış gösterdi.

* **İthalat:** İthalat birim değer endeksi %1,3 yükselirken, gıda, içecek ve tütün (%16,2) ve yakıtlar (%1,2) artış gösterdi. Ham maddelerde %4,3 artış, imalat sanayinde ise %1,4 azalış yaşandı. İthalat miktar endeksi %0,8 artarken, gıda ve yakıtlarda artış, ham maddelerde ise %7,3 düşüş oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ithalat miktar endeksi %2,8 artarak 131,6'ya, takvim etkilerinden arındırılmış seride ise %4,0 artış gösterdi.

* **Dış Ticaret Haddi:** 2024 Mart ayına göre 0,4 puan artarak 87,7 oldu.


Veriler, genel olarak dış ticarette bir canlılık olduğunu gösteriyor ancak sektörler bazında farklı performanslar dikkat çekiyor.  Ayrıntılı analiz için verilerin görsel sunumuna (makalede yer alan grafik) ve TÜİK verilerine başvurulması önerilir.

**Dış Ticaret Endekslerinde Artış:** Türkiye'nin dış ticaretinde hem ihracat hem de ithalat artışı gözlemlendi. Yayınlanan verilere göre; * **İhracat:** İhracat birim değer endeksi %1,5 artış gösterdi. Sektörel bazda gıda, içecek ve tütün (%9,3), ham maddeler (%2,2) ve imalat sanayi (%1,6) artış kaydetti. Ancak yakıtlar %15,4 düşüş yaşadı. İhracat miktar endeksi ise %1,5 artış gösterirken, gıda ve ham maddelerde düşüş, imalat sanayinde ise %2,0 artış görüldü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ihracat miktar endeksi %4,4 artarak 160,6'ya, takvim etkilerinden arındırılmış seride ise %5,7 artış gösterdi. * **İthalat:** İthalat birim değer endeksi %1,3 yükselirken, gıda, içecek ve tütün (%16,2) ve yakıtlar (%1,2) artış gösterdi. Ham maddelerde %4,3 artış, imalat sanayinde ise %1,4 azalış yaşandı. İthalat miktar endeksi %0,8 artarken, gıda ve yakıtlarda artış, ham maddelerde ise %7,3 düşüş oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre ithalat miktar endeksi %2,8 artarak 131,6'ya, takvim etkilerinden arındırılmış seride ise %4,0 artış gösterdi. * **Dış Ticaret Haddi:** 2024 Mart ayına göre 0,4 puan artarak 87,7 oldu. Veriler, genel olarak dış ticarette bir canlılık olduğunu gösteriyor ancak sektörler bazında farklı performanslar dikkat çekiyor. Ayrıntılı analiz için verilerin görsel sunumuna (makalede yer alan grafik) ve TÜİK verilerine başvurulması önerilir.

Türkiye'nin dış ticaret verileri Mart 2025 ayı için açıklandı. ...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasına göre, Türkiye'nin cari açığı yıl sonu tahminlerinin altında kalacak.  Mart ayı verilerine göre yıllık cari açık 12.6 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve ilk çeyrekte milli gelire oranının %1'in altında kalması bekleniyor.  Altın ithalatının yüksek seyretmesine rağmen (altın hariç cari işlemler dengesi 1.6 milyar dolar fazla), ihracatın dirençli yapısı, düşen enerji fiyatları ve turizm gelirlerinin olumlu etkisiyle cari açığın yıl sonunda Orta Vadeli Program (OVP) tahminlerinin oldukça altında kalması öngörülüyor.  Bu durum, azalan dış finansman ihtiyacı ve rezerv birikimiyle makro finansal istikrarı güçlendirerek ekonominin dayanıklılığını artıracağı düşünülüyor.