
Mart Dış Ticaret Endeksleri: İhracat ve İthalat Arttı
Mart 2025'te Türkiye'nin dış ticaretinde önemli gelişmeler yaşandı. Türkiye İstatistik...
Mart 2025'te Türkiye'nin dış ticaretinde önemli gelişmeler yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına kıyasla %1,8 artış göstererek olumlu bir seyir izledi. Aynı dönemde ithalat birim değer endeksi ise %1,3 yükseldi. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak dış ticaret haddi, Mart 2024'teki 87,3 seviyesinden 0,4 puan artarak 87,7'ye ulaştı. Dış ticaret haddi artışı, ihracattaki fiyat artışlarının ithalat fiyat artışlarını aştığını gösteriyor.
ANKARA (İGFA) - Sektörel bazda incelendiğinde ihracatta farklı performanslar gözlemlendi. Gıda, içecek ve tütün sektöründe %9,3'lük kayda değer bir artış yaşanırken, ham maddeler sektörü %2,2 ve imalat sanayi %1,6'lık bir artış kaydetti. Ancak yakıtlar sektöründe ,4'lük bir düşüş dikkat çekti. İhracat miktar endeksi ise %1,5 artış gösterdi. Gıda ve ham madde ihracatında miktarlarda düşüş yaşanırken, imalat sanayinde %2,0'lık bir artış gözlemlendi. İhracat verileri, sektörler arasındaki farklı dinamikleri ortaya koyuyor.
İthalatta ise birim değer endeksi %1,3 yükseldi. Gıda, içecek ve tütün sektöründe ,2'lik bir artış yaşanırken, yakıtlarda %1,2'lik bir artış gözlemlendi. Ham maddeler sektöründe %4,3'lük bir artış olurken, imalat sanayinde ise %1,4'lük bir azalış yaşandı. İthalat miktar endeksi %0,8 artış gösterse de, ham maddelerde %7,3'lük bir düşüş yaşanırken gıda ve yakıt ithalatında artış gözlemlendi. İthalat verilerinin analizi, farklı sektörlerdeki fiyat ve miktar değişimlerini anlamak için önemlidir.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre, ihracat miktar endeksi %4,4 artarak 160,6'ya, ithalat miktar endeksi ise %2,8 artarak 131,6'ya ulaştı. Bu veriler, temel eğilimleri daha net bir şekilde yansıtıyor. Takvim etkilerinden arındırılmış seride ise ihracat %5,7, ithalat ise %4,0 artış gösterdi. Bu durum, dış ticaret hacmindeki artışın istikrarlı bir seyir izlediğini gösteriyor. TÜİK verilerinin detaylı analizi, Türkiye ekonomisinin dış ticaret performansını daha iyi anlamamızı sağlıyor.