
Mersin'de AB Destekli Çevre Projesi Tamamlandı
Mersin'de Plastiksiz Sahiller İçin Başarılı Bir Proje Tamamlandı Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin...
Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde yürütülen ve Avrupa Birliği Horizon programı REMEDIES konsorsiyumu tarafından desteklenen "Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz!" projesinin kapanış toplantısı, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, daire başkanlık temsilcileri, Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, ilçe belediyeleri, meslek odaları ve Mersin'deki üniversitelerden çok sayıda katılımcı yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda, proje kapsamında yapılan çalışmaların sunumları yapıldı ve gelecek planlamalar ele alındı. REMEDIES Proje Mentörlerinden Uros Novak ve proje koordinatörü Tadej Stepisnik Perdih de canlı bağlantı ile toplantıya katılarak proje hakkında değerlendirmelerini paylaştılar.
İki oturum halinde gerçekleşen program, açılış konuşmalarıyla başladı. İlk oturumda, 8 ay boyunca süren proje kapsamındaki çalışmalar detaylı bir şekilde anlatıldı. Sahil temizliği ve saha çalışmaları, farkındalık etkinlikleri ve Adnan Menderes sahiline yerleştirilen 6 adet içme suyu ve plastik atık üniteleri gibi somut uygulamaların detayları paylaşıldı. İkinci oturumda ise projeye katkı sunan kurum ve kuruluş temsilcileri deneyimlerini ve proje hakkındaki görüşlerini aktardılar. Etkinlikte, plastiksiz bir kent ve yüksek kentlilik bilinci yaratmak için geri dönüşüm kültürünün her yaşa aşılanması ve sürdürülebilir yaşamın desteklenmesi gerektiği vurgulandı.
Mikroplastik Kirliliğiyle Mücadele: Somut Adımlar
Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Arda Alp, son yılların en önemli sorunlarından biri olan denizlerdeki artan mikroplastik kirliliğine dikkat çekti. Tek kullanımlık plastik tüketimini azaltmanın, geri dönüşümü teşvik etmenin ve vatandaşların çevre bilincini artırmanın önemini vurgulayan Alp, "Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz!" projesinin Avrupa Birliği Horizon programı REMEDIES konsorsiyumu tarafından en başarılı proje seçildiğini belirtti. Alp, projenin kağıt üstünde kalmayıp, sahada somut uygulamalarla farkındalık yaratmasını önemli bir başarı olarak nitelendirdi.
Akdeniz'in Korunması İçin Devam Eden Çalışmalar
Afet İşleri Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu ise kapanış konuşmasında, plastik atıkların doğada yok olma sürelerinin uzunluğuna dikkat çekerek, Büyükşehir Belediyesi'nin kompost üretimine başladığını açıkladı. Akdeniz'in ve okyanusların korunması için yürütülen birçok projeye değinen Dr. Zorlu, REMEDIES projesinin dünya çapında en yüksek puanla desteklenen üç projeden biri olduğunu ve geri dönüşümü destekleyen modern bir yaklaşım sergilediğini söyledi. Proje kapsamında özellikle insanların yoğun zaman geçirdikleri alanlara su dolum üniteleri ve pet şişe atık kutuları yerleştirildiğini belirtti.
Projenin sürdürülebilirliğine vurgu yapan Dr. Zorlu, ilerleyen süreçlerde Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi'nde bulunan enjeksiyon makinesinde olası afet durumlarında vatandaşların seslerini duyurabilmeleri için düdük üretimine başlanacağını duyurdu. Uluslararası bir başarı yakalanmasından duyduğu mutluluğu ve gururu dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.
Sürdürülebilirlik ve Uluslararası Örnek Bir Kent: Mersin
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürü Selim Sazan, REMEDIES projesini tanıtırken projenin Mersin'de plastik bilincine sahip bir toplum oluşturmayı ve plastik kullanımını azaltmayı amaçladığını vurguladı. Dış İlişkiler ve Projeler Şube Müdürü Elif Tanburoğlu ise Mersin'in, hayata geçirilen projeler sayesinde bölgesel değil, uluslararası ölçekte çevresel sürdürülebilirliğe katkı sunan bir kent konumuna geldiğini ifade etti. Tarsus Üniversitesi Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Yasin Özay ve Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Dr. Sinan Can da projeyi övgüyle karşılayarak, kentte sürdürülebilir çevre bilincinin artırılması için yapılan çalışmaların önemini vurguladılar.