
Ağır Hasar Eşiği Düştü: Araç Alırken Dikkat!
SEDDK'nın 25 Nisan tarihli Motorlu Araç Sigortaları Kapsamında Tam Hasara...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayı dış ticaret verilerini bugün kamuoyu ile paylaştı. Verilere göre, ihracatta miktar bazlı artış gözlenirken, ithalatta hem miktar hem de değer bazlı artışlar dikkat çekti. Detaylı verilere bakıldığında ise sektörlere göre farklılıklar olduğu görülüyor.
TÜİK verilerine göre, Ocak ayı ihracat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre değişmedi. Ancak sektörel bazda incelendiğinde farklılaşmalar göze çarpıyor. Gıda, içecek ve tütün sektöründe %5,5'lik bir artış yaşanırken, ham madde ihracatında (yakıt hariç) %0,2'lik mütevazı bir artış gözlemlendi. Yakıt ihracatında ise %5,1'lik bir düşüş yaşandı. İmalat sanayinde (gıda, içecek ve tütün hariç) ise %1,0'luk bir azalma görüldü. Bu durum, ihracattaki genel durgunluğa rağmen belirli sektörlerde güçlü performansın devam ettiğini gösteriyor.
İhracat miktar endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre %5,8 artış kaydetti. Bu artış, birim değer endeksindeki durgunluğa rağmen ihracat hacminde önemli bir genişleme olduğunu gösteriyor. Yani, ihracattaki artışın temelini miktar artışı oluşturuyor.
İthalat tarafında ise farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Ocak ayı ithalat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,1 azalma gösterdi. Bu düşüş, genel olarak ithalat fiyatlarında bir gerileme olduğunu işaret ediyor. Ancak yine sektörel bazda farklılıklar mevcut. Gıda, içecek ve tütün ithalatı %6,8 artarken, ham madde ithalatı (yakıt hariç) %1,4 azaldı. Yakıt ithalatı ise bir önceki yılın aynı ayına göre aynı seviyede kaldı. İmalat sanayi ithalatı (gıda, içecek ve tütün hariç) ise %5,0 oranında azaldı.
İthalat miktar endeksi ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ,8 gibi kayda değer bir artış gösterdi. Bu yüksek artış, ithalat birim değerindeki düşüşe rağmen ithalat hacminde önemli bir genişleme olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, iç talebin güçlü olduğunu ve ithalata olan bağımlılığın devam ettiğini gösteriyor.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında ise ihracat miktar endeksi %1,9, ithalat miktar endeksi ise %0,8 oranında artış gösterdi. Bu veriler, temel eğilimleri daha net bir şekilde ortaya koyuyor.
Son olarak, dış ticaret haddi Ocak 2025'te 87,9 olarak gerçekleşti. Ocak 2024'te 86,9 olan dış ticaret haddinin 1 puan artması, ihracat fiyatlarındaki değişimlerin ithalat fiyatlarındaki değişimlerden daha fazla olduğunu gösteriyor.