Oya Narin, TTYD Başkanlığına Yeniden Seçildi

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD), 23 Mayıs 2025 Cuma günü Radisson Collection Hotel Vadistanbul'da gerçekleşen 22. Olağan Genel Kurulu'nda Oya Narin'i oy birliğiyle yeniden başkan seçti. Genel Kurul'da yeni yönetim kurulu da belirlendi. TTYD Başkanı Oya Narin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın turizmi "stratejik sektör" olarak tanımlamasının önemine vurgu yaparak, sektörün geleceğine dair öncelikli alanları detaylı bir şekilde ele aldı.

Toplantıya, Türkiye turizm sektörünün önde gelen isimleri katıldı. Seçimler sonucunda Oya Narin'in başkanlığındaki 14 kişilik yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Ali Güreli, Naile Göçen Çukurova, Şerife Ercantürk, Mehmet Tevfik Nane, Hediye Güral Gür, Kaan Kavaloğlu, Banu Dedeman, Pelin Akın Özalp, Saim Emre Doruk, Ahmet Mete Vardar, Ömer Tosun, Mehmet Erdoğan, Mehmet Göçen ve Ayla Heyfegil. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerine ise Hediye Güral Gür, Ali Güreli, Naile Göçen Çukurova ve Mehmet Tevfik Nane getirildi. 9 kişilik Yedek Yönetim Kurulu üyeleri ise şu şekilde: Aslı Çetinceviz, Ece Gürçay, Leyla Öner Günçavdı, Alper Aksoy, Ziya Alper Önder, Kasım Zoto, Erdem Tavas, Zeynep Silahtaroğlu ve Koza Yazgan.

“Turizmin ‘stratejik sektör’ olarak tanımlanması önemli bir dönüm noktası” diyen Başkan Narin, konuşmasında TTYD'nin önceki dönem faaliyetlerini değerlendirdi ve sektörün ülke ekonomisine sağladığı katkılara dikkat çekti. Türkiye turizminin küresel ölçekte güçlü bir konuma ulaştığını vurgulayan Narin, istihdam, döviz girdisi ve yerel kalkınmadaki rolünün önemini vurguladı. 2024 yılında Türkiye'nin 62,2 milyon ziyaretçi ağırlayarak 60,5 milyar dolar gelir elde ettiğini belirten Narin, bu başarının sektörün dayanıklılığını ve dinamizmini gösterdiğini ifade etti. Yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan ve cari açığın kapatılmasına 56,3 milyar dolarlık katkı sunan turizm sektörü için Orta Vadeli Program'da önümüzdeki üç yıl için sırasıyla 64, 69 ve 74 milyar dolarlık gelir hedefleri belirlendiğini hatırlattı. Bu hedeflerin, sektörün makroekonomik rolünün altını çizdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanının turizmi "stratejik sektör" olarak tanımlamasının sektör vizyonunun en güçlü dayanak noktası olduğunu belirten Narin, TTYD'nin 2033 yılı için yıllık 135 milyar dolar turizm geliri hedefini vurgulayarak, Türkiye'nin dünya turizmindeki başarısını kalıcı kılmak ve yeni küresel dinamiklere uyum sağlayabilmek için yeni bir sıçramaya ihtiyaç duyduğunu söyledi. TTYD'nin bu yeni dönemi "turizmde üçüncü kalkınma hamlesi" olarak tanımladığını ve bu vizyonla yoluna devam ettiğini açıkladı. Bu vizyonun hayata geçirilmesi için dönüşümün güçlü finansal enstrümanlar, yenilikçi yatırım modelleri ve uzun vadeli bir stratejiyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle krediye erişimdeki daralmanın sektördeki büyümeyi ve dönüşümü zorlaştırdığını belirterek, işletme sermayesinin desteklenmesi ve yatırımlar için finansal olanakların güçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Suudi Arabistan'ın turizm sektörü için ayırdığı 800 milyar dolarlık bütçe, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Mısır gibi ülkelere yönelik yatırımları ve küresel rekabetin sertleştiğini gösteren diğer örnekleri ele alan Narin, Türkiye'nin mevcut konumunu koruyabilmesi ve daha ileri taşıyabilmesi için yeni bir vizyona ihtiyaç olduğunu belirtti. 2020'de yayımlanan "Turizmde Dönüşüm Senaryoları" raporunda çizilen yol haritasının hala geçerliliğini koruduğunu belirten Narin, 135 milyar dolarlık gelir hedefine ulaşmanın; turizmin 12 aya ve ülke geneline yayılması, uzun süreli konaklamaya uygun rezidans modelleriyle fiziki dönüşüm sağlanması, markalaşma temelli yatırımların teşvik edilmesi ve sağlık ile üçüncü yaş gibi özel ilgi alanlarına stratejik yönelimle mümkün olabileceğini söyledi.

Turizmde önümüzdeki dönem öncelikli alanlar arasında yer alan markalaşmanın, hizmet kalitesinden küresel rekabet gücüne kadar birçok başlıkta turizmin katma değerini artıran en önemli unsurlardan biri olduğunu belirten Narin, hem uluslararası markaların deneyim ve standartlarının hem de Türkiye'nin özgün hizmet anlayışıyla öne çıkan yerli markalarının güçlenerek büyümesinin önemine dikkat çekti. Yerli markaların güçlenmesi ve küresel görünürlüğünün artması için politika ve teşvik mekanizmalarının sektörün uzun vadeli rekabetçiliği açısından kritik olduğunu vurguladı. Turizm sektörüne, üretim ve sanayi alanlarında uygulanan ihracat odaklı destek modellerine benzer yapısal mekanizmaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Yatırım alanlarının çeşitlendirilerek turizmin tüm yıla yayılmasının sağlanması ve yüksek katma değerli segmentlerin (sağlık, wellness ve tematik turizm) daha güçlü bir şekilde desteklenmesi gerektiğini belirten Narin, Türkiye'nin güçlü sağlık altyapısı, termal kaynakları ve coğrafi avantajlarının bu alanda önemli bir potansiyel sunduğunu ifade etti.

Yerli turist hareketliliği sektörün ana damarlarından biri olmaya adaydır diyen Narin, iç turizmin sürdürülebilirliği güçlendiren bir unsur olduğunu ve 2023 ve 2024 verilerinin bunu desteklediğini belirtti. Termal ve jeotermal bölgeler, kültürel festivaller ve doğa odaklı destinasyonların iç pazar için güçlü bir potansiyel oluşturduğunu vurguladı. TTYD'nin artık sadece bir temsil kuruluşu değil, aynı zamanda bir fikir üretim merkezi ve düşünce platformu konumunda olduğunu belirten Narin, kamu-özel sektör iş birliğiyle turizmde ileriye dönük başarılara imza atacağına olan inancını dile getirdi ve genel kurula katılanlara teşekkür etti.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us