Rekabet Kurulu: Tüketiciye 212 Milyar TL Fayda

Rekabet Kurulu'nun Müdahaleleri Tüketiciye 212 Milyar TL Fayda Sağladı

Rekabet Kurulu'nun 2023-2024 dönemini kapsayan Etki Analizi Raporu, Kurul'un rekabet karşıtı uygulamalara yönelik müdahalelerinin tüketicilere sağladığı önemli faydayı ortaya koydu. Raporda incelenen 111 kararın 99'unda, kartel anlaşmaları, yeniden satış fiyatlarının tespiti ve hâkim durumun kötüye kullanılması gibi eylemlerin rekabet hukukunu ihlal ettiği tespit edildi.

Raporda, 93 kararın kartel ve benzeri anlaşmalar ile yeniden satış fiyatının tespitine, 6 kararın ise hâkim durumun kötüye kullanılmasına ilişkin olduğu belirtildi. Bu ihlallerin tespiti ve ardından uygulanan yaptırımların, tüketiciler için önemli bir ekonomik fayda sağladığı vurgulandı.

Rekabet Kurulu, aynı dönemde 12 birleşme/devralma işlemine, olası rekabet karşıtı etkilerin bertaraf edilmesi şartıyla izin verdi. Analizde, “muhafazakâr senaryo” ve “OECD varsayımları” olmak üzere iki farklı senaryo kullanılarak hesaplamalar yapıldı. Muhafazakâr senaryoya göre, 2023 yılında tüketicilere sağlanan fayda 48,26 milyar TL, 2024 yılında ise 29,16 milyar TL olarak tahmin edildi.

Daha iyimser bir yaklaşım sergileyen OECD varsayımlarıyla yapılan hesaplama ise daha yüksek rakamlar ortaya koydu. Bu senaryoya göre, 2023 yılında tüketicilere sağlanan fayda 128,57 milyar TL, 2024 yılında ise 83,65 milyar TL olarak hesaplandı. Bu iki senaryonun birleştirilmesiyle elde edilen toplam tüketici faydası, 2023-2024 dönemi için 212,23 milyar TL, ortalama yıllık fayda ise 106,11 milyar TL olarak belirlendi. Bu rakamlar, Kurul müdahalelerinin ekonomiye olan olumlu etkisini gözler önüne seriyor.

Raporda ayrıca, 2023-2024 dönemi için hesaplanan tahmini toplam faydanın 6,72 milyar dolar, ortalama yıllık faydanın ise 3,36 milyar dolar olduğu belirtildi. Hesaplanan ortalama yıllık fayda, 2024 yılı GSYİH'sinin yaklaşık binde 2,5'ine, dönem için hesaplanan toplam fayda ise yaklaşık binde 5'ine denk geliyor. Bu sonuçlar, Rekabet Kurulu'nun rekabetçi bir piyasa ortamının sağlanması ve tüketicilerin korunması yönündeki çalışmalarının önemli bir ekonomik katkı sağladığını gösteriyor.

Rekabet Kurulu'nun bu çalışması, piyasa düzenlemesinin önemini ve tüketici refahına olan etkisini bir kez daha vurgulayarak, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine bağlı kalarak çalışmaya devam edeceğinin sinyalini veriyor.

Follow Us