Tether, BTCPay Server’a 100 bin dolarlık yeni bir hibe desteği sağladı

Tether, BTCPay Server Foundation’a sağladığı 100.000 dolarlık yeni hibeyle açık kaynak yazılım geliştirme alanındaki desteğini bu yıl da sürdürdü. BTCPay Server, dünya genelinde birçok işletme ve topluluğun Bitcoin ve USDT ile ödeme almasını mümkün kılıyor. Platform, Lightning Network gibi güncel teknolojilerle entegrasyon sağlayarak kripto paraların günlük kullanımdaki işlevselliğini artırıyor. 2025 yılına yönelik bu yeni katkı, yazılımın geliştirme kapasitesini büyütmeyi ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda, gizliliğe önem veren ödeme altyapılarına yapılan yatırımları da güçlendiriyor.

Tether, finansal özgürlük ve açık kaynak inovasyona desteğini sürdürüyor

BTCPay Server’a yapılan hibe desteği hakkında değerlendirmelerde bulunan Tether CEO’su Paolo Ardoino, “BTCPay Server’ın örneklediği finansal özgürlük ve bireysel gizlilik ilkelerini güçlü bir şekilde savunuyoruz. BTCPay Server Foundation’a sağlanan bu yeni hibe, dijital varlık hareketini destekleyen siberpunk (cypherpunk) prensiplerine olan saygımızı yansıtıyor. Bu destek, finansal özgürlüğü teşvik eden, merkeziyetsiz ve sansüre dirençli finansal altyapılar inşa etme taahhüdümüzü de pekiştiriyor. Çalışmalarını destekleyerek, uluslararası ödemeler ve açık kaynak inovasyonu vizyonumuzu ileriye taşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu yenilenen destek, Tether’in Açık Kaynak Yazılım (FOSS) hareketinin, kritik teknolojilere demokratik erişimi sağlama ve merkeziyetsiz finansın (DeFi) geleceğini şekillendirmedeki rolünü önemsediğinin bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Tether, bu vizyon doğrultusunda çeşitli projelere kesintisiz destek sunuyor. Bu projeler arasında; tamamen şifrelenmiş bir P2P platform olan Holepunch, merkezi otoritelere ihtiyaç duymadan çalışan ücretsiz mesajlaşma uygulaması Keet ve USDT ile Bitcoin’in farklı sistemlere entegrasyonunu kolaylaştıran Wallet Development Kit yer alıyor. Her biri, daha adil, dayanıklı ve kullanıcı odaklı bir dijital altyapının inşasına katkı sağlıyor.

Tether’in sağladığı desteklere ilişkin açıklamalarda bulunan BTCPay Server’ın Çekirdek Katkıcısı ve kurucu üyesi olan Rockstar Dev, “Tether, FOSS’un değerini anlamaya devam ediyor ve P2P (Holepunch), güvenli mesajlaşma (Keet) ve Wallet Development Kit’in ötesinde, BTCPay Server Foundation’a sağladığı bu ikinci hibe ile merkeziyetsiz ödemelere olan bağlılığını bir kez daha teyit ediyor. Bu destek, Vakıf bünyesindeki açık kaynak geliştiricilerine, Bitcoin’i coğrafi veya finansal engellerden bağımsız olarak herkesin kabul edebilmesini sağlayacak araçlar inşa etme fırsatı sunuyor.” dedi.

Güvenli ödeme sistemlerine olan küresel talep artarken, Tether, gizliliği, bağımsızlığı ve dijital varlıklara evrensel erişimi teşvik eden FOSS öncülerini destekleyerek sektör standartlarını belirlemeye devam ediyor. Bu tür projelere verilen sürekli destek, Tether’in dijital ekosistemi bir düşünce lideri olarak ileriye taşıma ve anlamlı değişimi sağlayan projeleri destekleme konusundaki kararlılığını güçlendiriyor.

Hibya Haber Ajansı

Follow Us

Bu haber, Türkiye'de çeşitli zaman dilimlerinde (aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık) farklı yatırım araçlarının reel getirilerini karşılaştıran bir analizi sunmaktadır.  Analiz, hem Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) hem de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kullanılarak enflasyonun etkisi dikkate alınarak yapılmıştır.

Haber başlığına bakıldığında, her zaman diliminde altın yatırımlarının en yüksek reel getiriyi sağladığı vurgulanmaktadır.  Özellikle yıllık bazda, Yİ-ÜFE bazında %31,17 ve TÜFE bazında %16,55 gibi yüksek reel getiri oranları elde edildiği belirtilmektedir. Diğer yatırım araçları (Euro, mevduat faizi, Amerikan Doları, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve BIST 100 endeksi) ise hem Yİ-ÜFE hem de TÜFE bazında genellikle reel kayıp yaşamış veya altın yatırımına göre çok daha düşük getiri sağlamıştır.  Haber ayrıca grafikler kullanarak bu verileri görsel olarak desteklemektedir.
**Türk Un ve Buğdayı İçin Adil Rekabet Talebi: Sektör Çığlık Çığlığa!**

Türkiye'nin buğday ve un sektörü, uluslararası rekabette hayati tehditlerle karşı karşıya. Sektör temsilcileri, Türk ürünlerinin rekabet gücünü korumak için acil düzenlemeler talep ediyor.  Habur Sınır Kapısı'ndan transit geçen buğday için ton başına en az 80 dolar ücret alınmasını öngören bir düzenleme, sektörün en önemli talebi.  Şu anki durum, yıllık 15-16 milyar dolarlık ticaret hacmiyle bölge ekonomisinin can damarı olan Habur'da, transit buğdaydan ücret alınmaması nedeniyle Türk üreticilerini büyük zorluklarla karşı karşıya bırakıyor.  Sektör, sistemli engellerin kaldırılması halinde ihracatın 20 milyar doları aşabileceğine inanıyor.

Sorunun bir diğer boyutu ise Kuzey Irak'ta.  Kuzey Irak, buğdayı sıfır gümrük vergisiyle ithal ederken, Türk ununa ton başına 127,5 dolar ek maliyet uygulanıyor. Bu durum, Türk ununun rekabet gücünü tamamen ortadan kaldırıyor ve Irak Hükümeti'nin vergisiz un ithalatı Türk ürünlerinin pazar payını hızla düşürüyor.  Sonuç olarak, özellikle Mardin'de 50'ye yakın un fabrikası kapanmış ve binlerce kişi işsiz kalmış durumda.

Sektörün çözüm önerileri arasında Kalkınma Yolu Projesi'nin hızlandırılması, yeni ticaret kapılarının açılması, Irak ve Kuzey Irak ile ticari anlaşmazlıkların çözümü için diplomatik adımların atılması ve Türk ürünlerine uygulanan ek maliyetlerin kaldırılması yer alıyor. Transit buğdaydan alınacak ücretlerle maliyet eşitliği sağlanmasının, Türk üreticilerinin uluslararası pazarda güçleneceği vurgulanıyor.  Nusaybin Sınır Kapısı'nın Şara Hükümeti'ne devriyle Musul'a yeni bir güzergah açılması planlansa da, Irak merkezi hükümeti ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki anlaşmazlıklar bu girişimi engelliyor ve Türkiye'nin ticari çıkarlarına zarar veriyor.

**Türk Un ve Buğdayı İçin Adil Rekabet Talebi: Sektör Çığlık Çığlığa!** Türkiye'nin buğday ve un sektörü, uluslararası rekabette hayati tehditlerle karşı karşıya. Sektör temsilcileri, Türk ürünlerinin rekabet gücünü korumak için acil düzenlemeler talep ediyor. Habur Sınır Kapısı'ndan transit geçen buğday için ton başına en az 80 dolar ücret alınmasını öngören bir düzenleme, sektörün en önemli talebi. Şu anki durum, yıllık 15-16 milyar dolarlık ticaret hacmiyle bölge ekonomisinin can damarı olan Habur'da, transit buğdaydan ücret alınmaması nedeniyle Türk üreticilerini büyük zorluklarla karşı karşıya bırakıyor. Sektör, sistemli engellerin kaldırılması halinde ihracatın 20 milyar doları aşabileceğine inanıyor. Sorunun bir diğer boyutu ise Kuzey Irak'ta. Kuzey Irak, buğdayı sıfır gümrük vergisiyle ithal ederken, Türk ununa ton başına 127,5 dolar ek maliyet uygulanıyor. Bu durum, Türk ununun rekabet gücünü tamamen ortadan kaldırıyor ve Irak Hükümeti'nin vergisiz un ithalatı Türk ürünlerinin pazar payını hızla düşürüyor. Sonuç olarak, özellikle Mardin'de 50'ye yakın un fabrikası kapanmış ve binlerce kişi işsiz kalmış durumda. Sektörün çözüm önerileri arasında Kalkınma Yolu Projesi'nin hızlandırılması, yeni ticaret kapılarının açılması, Irak ve Kuzey Irak ile ticari anlaşmazlıkların çözümü için diplomatik adımların atılması ve Türk ürünlerine uygulanan ek maliyetlerin kaldırılması yer alıyor. Transit buğdaydan alınacak ücretlerle maliyet eşitliği sağlanmasının, Türk üreticilerinin uluslararası pazarda güçleneceği vurgulanıyor. Nusaybin Sınır Kapısı'nın Şara Hükümeti'ne devriyle Musul'a yeni bir güzergah açılması planlansa da, Irak merkezi hükümeti ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki anlaşmazlıklar bu girişimi engelliyor ve Türkiye'nin ticari çıkarlarına zarar veriyor.

Habur Sınır Kapısı'ndaki transit buğdaydan alınmayan ücretler, Türkiye'nin yıllık 15-16...

Haber metnine göre, Türkiye'nin sanayi üretimi hem aylık hem de yıllık bazda artış gösteriyor.

**Yıllık Artış:**

* **Madencilik ve Taş Ocakçılığı:** 2025 Mart ayı, 2024 Mart ayına göre %4.9 artış gösterdi.
* **İmalat Sanayi:** 2025 Mart ayı, 2024 Mart ayına göre %2.0 artış gösterdi.
* **Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme Üretimi ve Dağıtımı:** 2025 Mart ayı, 2024 Mart ayına göre %6.1 artış gösterdi.

**Aylık Artış:**

* **Madencilik ve Taş Ocakçılığı:** 2025 Mart ayı, 2025 Şubat ayına göre %8.2 artış gösterdi.
* **İmalat Sanayi:** 2025 Mart ayı, 2025 Şubat ayına göre %3.7 artış gösterdi.
* **Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme Üretimi ve Dağıtımı:** 2025 Mart ayı, 2025 Şubat ayına göre %3.5 *azalış* gösterdi.

Genel olarak, sanayi üretimi 2025 Mart ayında aylık bazda %3.4 artış kaydetmiştir.  Ancak, sektörler arasında farklılıklar olduğu dikkat çekmektedir.  Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme sektörü aylık bazda azalma gösterirken, diğer sektörler artış göstermiştir.
İstanbul, Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı'na ev sahipliği yapıyor.  19. kez düzenlenen fuar, 15-16 Mayıs tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek.  Fuar, sismik asansör teknolojileri başta olmak üzere, daha güvenli, hızlı ve akıllı asansörleri sergileyecek.  15 Mayıs'ta