Türkiye, Rekor Kuru İncir İhracatıyla Dünya Lideri

Aydın'da Düzenlenen Kuru İncir Çalıştayı: Rekor İhracat ve Sektörün Geleceği Tartışıldı

Aydın’da düzenlenen Kuru İncir Kalite ve Gıda Güvenliği Çalıştayı, Türkiye’nin kuru incir sektöründeki başarısını ve gelecek hedeflerini masaya yatırdı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık’ın açıklamalarıyla şekillenen çalıştay, sektörün hem rekor ihracat rakamlarını hem de karşılaşılan zorlukları ele aldı. Kuru incir ihracatında dünya lideri olan Türkiye, 2024/25 sezonunda (14 Haziran itibariyle) 53 bin 890 ton kuru incir ihraç ederek 322 milyon dolarlık döviz geliri elde etti. Bu rakam, önceki yıla göre &’lık bir artışı temsil ediyor. İhracattaki bu olumlu ivmeye rağmen, Işık, olumsuz iklim koşullarının üretimi etkilediğinin altını çizdi.

Dünya Pazarında Lider Konum

Başkan Işık, küresel ekonomik ve gıda güvenliği sorunlarının, üretim ve ihracatın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. 200 yıllık deneyimleri ile sektörün karşılaştığı sorunlara çözüm üretmeye ve küresel pazarda Türkiye'yi temsil etmeye devam ettiklerini vurguladı. Avrupa’ya yapılan ihracatta 23 bin ton kuru incir ile 151 milyon dolar gelir elde edilirken, ABD’ye ise @’lık bir artışla 13 bin 670 ton ihracat gerçekleştirilerek 73,6 milyon dolar kazanç sağlandı. Avrupa, toplam ihracatın F’sını oluşturarak en büyük pazar konumunu koruyor.

Kalite ve Gıda Güvenliği Odaklı Çalışmalar

Işık, kalite ve gıda güvenliği alanında sürdürülen uzun vadeli çalışmaların meyvelerini verdiğini ve İspanya'da düzenlenen 42. Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi'nde (INC) "Aflatoksinli Kuru İncirlerin Sürdürülebilir Yönetimi Projesi" ile "Sürdürülebilirlik Ödülü" kazandıklarını duyurdu. Bu proje, INC tarafından küresel bir model olarak kabul edildi. 25 yıldır süren aflatoksinle mücadele kapsamında, 2024 yılında 1.500 ton (yüzde 2,5) aflatoksinli ve küflü ürünün pazara girmeden biyogaz tesislerinde enerjiye dönüştürülmesiyle hem insan sağlığının korunması hem de çevre dostu bir yaklaşım sergilendiği vurgulandı.

Türk Gıda Kodeksi ve Sektör Desteği

Bazı incir partilerinin ihracat sürecinde geri döndüğüne değinen Işık, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sıkı denetimleri sayesinde Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olmayan hiçbir ürünün ülkeye girişine izin verilmediğini belirtti. Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur ise, 2024/25 sezonunda Türkiye'nin 53 bin 621 ton kuru incir ihracatının 42 bin 193 tonunun Aydın'dan gerçekleştiğini, toplam 68 bin 138 ton tescilin ise 52 bin 483 tonunun Aydın'da yapıldığını açıkladı. Aydın Ticaret Borsası'nda kuru incirin ortalama satış fiyatı 163,04 TL olarak kaydedildi. Çondur ayrıca, A tipi antrepo ve danışmanlık ofisiyle ihracatçılara destek verdiklerini ve 2023'ten bu yana 33 firmaya ücretsiz danışmanlık sağladıklarını ifade etti. Aydın ili, Kuru incir üretiminde önemli bir rol oynuyor.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us