
Ağır Hasar Eşiği Düştü: Araç Alırken Dikkat!
SEDDK'nın 25 Nisan tarihli Motorlu Araç Sigortaları Kapsamında Tam Hasara...
Isvea Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, Türkiye seramik sektörünün son yıllarda kaydettiği önemli gelişmelere dikkat çekti. Ürün çeşitliliği, kalitesi ve tasarım gücüyle Türkiye'nin, artık marka ülkeler arasında yer aldığını ve hatta ürün gamı ve kalitesiyle İtalya ile yarışır hale geldiğini vurgulayan Çenesiz, sektörün geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Fiyat rekabetinin sürdürülebilir olmadığının altını çizen Çenesiz, sektördeki yatırımların artık daha özel ürünlere kaydığını belirtti. "Daha az su tüketen, yenilikçi yıkama özelliklerine sahip, hijyenik açıdan üstün ürünler geliştiriliyor. Türk markaları, bu alanda Avrupa'daki rakipleriyle eş değer bir konumda yer alıyor," dedi. Hammaddenin yüksek kaliteli ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinde Türkiye'nin önemli bir yol kat ettiğini belirten Çenesiz, "Artık katma değer zincirinin sadece ekonomik tarafında değiliz; güçlü teknolojiye sahip olduğumuzu göstererek, yüksek katma değerli, pahalı ürünler üretmeye başladık" diye ekledi.
Yeni Pazarlara Açılıyoruz
Isvea'nın geçtiğimiz hafta katıldığı dünyanın en önemli vitrifiye seramik fuarı ISH Frankfurt'ta elde ettikleri başarıyı paylaşan Çenesiz, fuarın Uzak Doğu'dan Güney Amerika'ya kadar geniş bir yelpazede yeni pazarlara açılmalarına ve ihracatlarını artırmalarına olanak sağladığını belirtti. Yeni ihracat anlaşmaları yaptıklarını ve özellikle ABD pazarıyla ilgili olumlu gelişmeler yaşandığını da müjdeleyen Çenesiz, ABD Başkanı Trump'ın politikalarının Türk firmalarına avantaj sağladığını ifade etti.
“1-1,5 yıl süren durgunluğun ardından, önümüzdeki 2-2,5 yıllık dönemde önemli bir büyüme bekliyoruz. Son iki yılda yaptığımız yatırımlar sayesinde artan talebi karşılamaya hazırız” diyen Çenesiz, sektörün geleceğine dair iyimser bir tablo çizdi.
Yılın İkinci Yarısında Büyüme Hızlanacak
Sektörün 2025 yılına ilişkin yol haritasını da paylaşan Erdem Çenesiz, önümüzdeki üç ayın bir denge dönemi olacağını, yılın ikinci yarısının ise hem yurt içi hem de yurt dışında büyümenin hissedileceği bir dönem olacağını öngördü. Bu büyümenin en büyük itici gücünün konut projeleri olacağını vurgulayan Çenesiz, Türkiye'de konut hamlesinin gerekliliğini, özel sektörün desteklenmesi gerektiğini ve özellikle arsa üretimi konusunda çözümler bulunarak kira enflasyonunun kırılması için hızlı bir konut üretimine geçilmesi gerektiğini savundu. Benzer bir durumun Avrupa'da da yaşandığını ve Avrupa Birliği'ndeki büyüme ihtiyacının da konut arzını artırıcı yönde etki ettiğini sözlerine ekledi.
Çenesiz'in açıklamaları, Türkiye seramik sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünü artırdığını ve geleceğe yönelik umut verici bir tablo çizdiğini gösteriyor. Sektörün önümüzdeki yıllarda, hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlardaki büyüme trendinden önemli ölçüde faydalanması bekleniyor.