
Türkiye'nin Sofralık Zeytin İhracatı Rekor Seviyede
Türkiye, 2024-2025 sofralık zeytin ihracat sezonunda önemli bir başarıya imza...
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hayata geçirilen ve Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen TİM WINGS – Kadın İhracatçılar için Yol Haritası programı, kadın girişimcilerin ihracat ekosistemindeki rolünü güçlendirmeyi hedefliyor. TİM WINGS (Women International Networking and Global Sales) projesi kapsamındaki “Kadın İhracatçılar için Yol Haritası Toplantısı”, TİM, Türk Eximbank, İhracatı Geliştirme (İGE) A.Ş., Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) temsilcilerinin katılımıyla oldukça verimli geçti.
BURSA (İGFA) - UİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, ihracatta kadın temsiliyetinin artırılması için kapsamlı desteklerin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, İhracatçı Birlikleri olarak, ihracatın katma değerini artıracak projeler geliştirirken, aynı zamanda bu projelere ulusal ve uluslararası kaynak sağlamak için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirtti. Kadın girişimcilik alanında önemli bir adım olan TİM WINGS programı da bu vizyonun önemli bir parçası olarak gösteriliyor.
‘KADIN İHRACATÇILARIMIZA 13,5 MİLYAR TL’LİK BİR DESTEK PAKETİ SUNULDU’
Toplantının açılış konuşmasını yapan UİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, kadın ihracatçılara yönelik hayata geçirilen destek mekanizmalarının ihracatta kapsayıcı büyümenin anahtarı olduğunu dile getirdi. Engin, TİM WINGS ile kadın girişimcilere özel bir yol haritası sunulduğunu, bugüne kadar 29 firmanın TSE K 645 Kadın Girişimci Belgesi kazandığını, 6 firmanın ise sürece devam ettiğini açıkladı. Bu firmaların önemli bir bölümünün Eximbank ve İGE gibi kurumların sunduğu finansal desteklerden yararlandığını ve toplamda 13,5 milyar TL’lik bir destek paketinin kadın ihracatçıların kullanımına sunulduğunu belirtti. İhracat desteklerinin kapsamı ve etkisi göz önünde bulundurulduğunda, bu rakamın sektörün büyümesi için büyük önem taşıdığı açıkça görülüyor.
EĞİTİMLERLE 600 KADIN GİRİŞİMCİYE ULAŞILDI
TİM tarihinde ilk kez kadınlara özel olarak başlatılan Tekstil ve Hazır Giyim UR-GE Projesi hakkında da bilgi veren Engin, şu an 25 firma ile ihtiyaç analiz aşamasında olduklarını ve bu firmalara bireysel danışmanlık hizmetleri sunacaklarını, onları uluslararası pazarlarda daha güçlü bir şekilde konumlandıracaklarını belirtti. UR-GE Projesi ve TİM WINGS vizyonu doğrultusunda Akbank Dönüşüm Akademisi iş birliğiyle düzenlenen ‘İhracatta Sınırları Aş’ eğitim programlarıyla yaklaşık 600 girişimciye dış ticaret, dijital pazarlama ve finansal okuryazarlık konularında önemli katkılar sağlandığı vurgulandı. Kadın girişimci eğitiminin önemi, bu sayılarla da destekleniyor.
KADIN İHRACATÇILAR İÇİN YOL HARİTASI PANELİ
Toplantının ilk paneli, TİM Yetkilisi Meral Beyazıt moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı’ndan Müge Kum, Türk Standartları Enstitüsü’nden Kürşat Bacanlı, İhracatı Geliştirme A.Ş.’den Sinem Albayrak ve Türk Eximbank’tan Burak Nardal’ın yer aldığı panelde, kadın ihracatçıların ihtiyaç duyduğu destek mekanizmaları çok yönlü şekilde ele alındı. TSE K 645 Belgesi ve sertifikasyon sürecinden finansmana erişim olanaklarına kadar pek çok başlık altında bilgi paylaşımı yapıldı. POLYTEKS firması temsilcisi Müge Uz ise, TİM WINGS kapsamında TSE K 645 Kadın Girişimci Belgesi alma süreçlerinde firmanın başarı hikayesini paylaşarak belgeli kadın girişimci olmanın avantajlarından bahsetti.
KADINLAR YERELDEN KÜRESELE GÜÇLENİYOR
Toplantıda gerçekleştirilen ikinci panelde BUİKAD tarafından yürütülen She Globe Trade projesi hakkında bilgiler verildi. BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır, ihracatçı kadınlara yönelik farkındalık ve destek çalışmalarının daha görünür hale gelmesi gerektiğini vurguladı. She Globe Trade projesinin amacının, yerelden ulusala, ulusaldan küresele uzanan güçlenme yolculuğunda kadınların yetkinliklerini ve iş ağlarını genişletmek; ihracat yapanların pazar paylarını artırmak ve ihracata adım atmak isteyen kadınlara yol açmak olduğu belirtildi. Proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Pınar Taşdelen Engin, kadın girişimcilerinin ihracat yolculuklarına yön veren bu tür projelerin yaygınlaşmasını çok kıymetli bulduğunu ifade etti.
BUİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Arzu Erdi moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Pınar Taşdelen Engin, VGE Tekstil Kurucusu ve BUİKAD Üyesi Veda Girgin Eroğlu ve UİB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ayşe Mehtap Ekinci konuşmacı olarak yer alarak, ihracata hazırlık süreçleri, başarı hikayeleri, kadın girişimcilere yönelik ihracat destekleri ve ihracatçı birliklerinin sunduğu hizmetler detaylı şekilde aktarıldı. Panelin sonunda katılımcılara plaket takdim edildi.