Türkiye'nin 2,2 Milyar Dolarlık Çelik Hedefi

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2024 Hedefini Aştı, 2025 İçin Yeni Hedef Belirledi

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, küresel ekonomik dalgalanmalar, yeni gümrük tarifeleri ve yüksek maliyetlere rağmen 2024 yılında 2,35 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşarak hedefini aştı. Birliğin olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, sektörün gösterdiği direnci ve elde edilen başarıyı vurguladı. 2024'ün zorlu bir yıl olduğunu belirten Ertan, ihracat rakamlarında önceki yıla göre bir düşüş yaşanmasına rağmen, 2,2 milyar dolarlık hedeflerini aştıklarını ve 2 milyar 354 milyon dolarlık bir rakama ulaştıklarını açıkladı. Bu başarı, Birliğin Genel Sekreterliği çatısı altındaki diğer birliklere karşı yedi yıldır sürdürdüğü liderlik pozisyonunu da perçinledi.

Dünyanın 7. Büyük Çelik Üreticisi Olduk

Ertan, Türkiye'nin çelik sektörünün hem ülke ekonomisi hem de küresel piyasalar için stratejik önemine dikkat çekti. 2024 yılında Türkiye'nin sıvı çelik üretiminde dünyanın sekizinci, Avrupa'nın ise ikinci büyük üreticisi konumunda yer aldığını hatırlatan Ertan, 2025 yılının ilk üç ayında ise Almanya'yı geride bırakarak dünyanın 7. ve Avrupa'nın 1. büyük çelik üreticisi konumuna yükseldiklerini duyurdu. Bu başarının, küresel ekonomik ve siyasi dalgalanmaların yaşandığı bir dönemde elde edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Ertan, konuşmasının devamında korumacılık politikalarının, damping ve sübvansiyon önlemlerinin, kota uygulamalarının ve AB Yeşil Mutabakatı'nın sektör üzerindeki etkilerine değindi. 2026 yılında mali olarak uygulamaya girecek olan AB Yeşil Mutabakatı'nın sadeleştirilmesi ve esnetilmesi yönünde Avrupa Komisyonu tarafından yapılan çalışmaları olumlu karşıladığını ve bu durumun ihracatçıları rahatlattığını dile getirdi.

ABD Gümrük Tarifelerinin Etkisi ve 2025 Hedefi

ABD Başkanı'nın açıkladığı yeni gümrük tarifelerinin piyasaları derinden etkilediğini belirten Ertan, Türkiye'nin minimum gümrük vergisi oranı olan yüzde 10'luk grupta yer aldığını, ancak 2018 yılından beri ABD'ye yapılan çelik ihracatında geçerli olan yüzde 25'lik gümrük vergisinin (Section 232 kapsamında) devam ettiğini hatırlattı. Bu yüzde 25'lik verginin tüm demir çelik ihracatçı ülkeleri kapsaması nedeniyle Türkiye'nin rekabet gücünün diğer ülkelerle aynı seviyede kalacağını ve bu durumun olumlu etki yaratacağını belirtti. Son bir ay içinde ABD'ye yapılan çelik satışlarında bu durumun olumlu yansımalarını gördüklerini ifade etti.

Ertan, ABD'nin gümrük tarifelerindeki değişikliklerin önemli ticaret sapmalarına yol açabileceğini ve Türkiye ile Gümrük Birliği Anlaşması olan AB ülkeleri ile serbest ticaret anlaşması olan Güney Kore ve Malezya'dan tarifeye konu ürünlerde ihracatın Türkiye pazarına yönelme olasılığına dikkat çekti. Ancak Türk ihracatçıların değişken koşullara hızla uyum sağlama yeteneğine sahip olduğunu ve gerekli önlemleri alacaklarını belirtti. Dünya ticaretinin giderek daha bölgesel bir yapıya doğru evrildiğini, ABD'nin aktif bir pazar olmaya devam ettiğini, AB, Kuzey Afrika ve Güney Amerika gibi bölgelerde daha fazla faaliyet göstereceklerini vurguladı. Tüm bu gelişmeleri dikkate alarak, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin 2025 yılı ihracat hedefini 2,2 milyar dolar olarak belirlediğini açıkladı.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us