Türkiye'nin Rüzgar Enerjisi Sektöründe Güçlü Yükseliş

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından yayımlanan Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu, ülkenin rüzgar enerjisi sektörünün son durumunu ve gelecek hedeflerini ortaya koydu. Raporda, 2024 yılında Türkiye'de üretilen elektriğin ,34'ünün rüzgar enerjisinden sağlandığı belirtildi. Rüzgar enerjisi sektörünün büyüme ivmesi ve geleceğe dair önemli veriler raporun ana başlıklarını oluşturuyor.

Avrupa genelinde deÄŸerlendirilen verilere göre, yıl boyunca 16,4 GW yeni rüzgar kapasitesi eklendi. Bu kapasitenin „'ü (13,8 GW) karasal, 'sı (2,6 GW) ise deniz üstü rüzgar enerjisi kaynaklarından saÄŸlandı. Avrupa'nın toplam rüzgar enerjisi kapasitesi ise 285 GW'a ulaÅŸtı. Bu veriler, Avrupa'nın yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarının artmakta olduÄŸunu gösteriyor.

2024 YILINDA ÜLKEMİZDE ÜRETİLEN ELEKTRİĞİN YÜZDE 11,34’Ü RÜZGAR ENERJİSİNDEN SAĞLANDI

TÜREB Başkanı Dr. İbrahim Erden, Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erden, "Yılda 5 GW, 2035'te 120.000 MW'ta 48.000 MW rüzgar gücü kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Bu vizyon doğrultusunda sürdürülebilir enerji yatırımlarını artırmayı, yenilikçi teknolojileri desteklemeyi ve sektörün daha da ilerlemesini sağlamayı planladıklarını vurguladı. Yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın atacağı adımlar, sektörde büyük bir dönüşümü de beraberinde getirecek.

2024 yılının, özellikle depolamalı RES projeleri açısından hareketli geçtiğini belirten Erden, önceki yıllarda tahsis edilen 19.000 MW'a yakın depolamalı RES projesiyle toplam RES proje stokunun 24.000 MW'ın üzerine çıktığını ifade etti. Kurulu güç açısından bölgesel dağılıma bakıldığında, Türkiye'de en yüksek rüzgar enerjisi kapasitesinin 6.000 MW'ın üzerinde olmak üzere Marmara Bölgesi'nde yer aldığını, Ege Bölgesi'nin ise 4.000 MW'ı aşan kapasitesiyle ikinci sırada bulunduğunu açıkladı. En yüksek kurulu güce sahip şehirler sırasıyla; İzmir, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul ve Manisa olarak belirlendi. Depolamalı projelerin ülke genelinde dağılımına bakıldığında ise en yüksek kurulu güce sahip şehirler; Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Antalya ve Eskişehir olarak kaydedildi.

Süper İzin Kanunu'nun yanı sıra pek çok mevzuat düzenlemesinin 2024 yılı boyunca takip edildiğini söyleyen Erden, yenilenebilir projelerden yapı denetiminin kaldırılması, orman izinlerinin sayısının azaltılması, TEA konusunda yeni bir protokol imzası ile süreçlerin hızlanması gibi olumlu adımların atıldığını belirtti. Kanunun 2025 yılında yürürlüğe girmesi sonrası izin süreçlerinin hızlanmasını beklediklerini ve depolamalı projelerin, gelecekte yenilenebilir enerji entegrasyonunun daha verimli hale gelmesine büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Bu kanun ve ilgili düzenlemelerin, Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşması açısından kritik bir dönüm noktası olabileceğini sözlerine ekledi.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us