Yeşilova Holding, Karbon Ayak İzini %30 Azalttı

Yeşilova Holding, 50. Yılında Karbon Ayak İzini 0 Azaltarak Sürdürülebilirlik Liderliği Gösterdi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği 2. Uludağ Çevre Forumu’nda, Yeşilova Holding’in sürdürülebilirlik yolculuğu ve elde ettiği önemli başarılar konuşuldu. Yeşilova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, “Karbon Stratejileri ve Rekabet Avantajı” oturumunda yaptığı konuşmada, holdingin 50 yıllık tarihindeki yeşil dönüşüm stratejilerini ve Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği (TALSAD) ile gerçekleştirdikleri sektörel çalışmaları detaylıca anlattı.

BURSA (İGFA) - 1975 yılında küçük bir alüminyum mağazası olarak kurulan Yeşilova Holding, bugün otomotiv, raylı sistemler ve alüminyum üretimi alanlarında faaliyet gösteren 9 şirketi bünyesinde barındırıyor. Yeşilova, alüminyum üretiminin çevresel etkilerinin farkında olduklarını ve bu doğrultuda sürdürülebilirlik politikalarını ön plana aldıklarını vurguladı. Sürdürülebilirlik konusunda gösterdikleri çabaların somut sonuçlarını paylaşan Yeşilova, 2019 yılından bu yana uyguladıkları sistematik politikalar sayesinde karbon ayak izini 0, enerji tüketimini ) ve su kullanımını ise P oranında azalttıklarını açıkladı.

Hasanağa kampüsünde kurulu 5.7 MW’lık çatı GES sistemi ile enerji ihtiyacının ’sini yenilenebilir kaynaklardan karşıladıklarını belirten Yeşilova, Yenilenebilir Enerji yatırımlarına da önem verdiklerini gösterdi. Çevresel sorumluluğun ötesinde, sürdürülebilirliğin rekabet gücünü artıran stratejik bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Yeşilova, veriye dayalı bir yaklaşımla çevresel etkilerini azaltmayı ve sürdürülebilir üretimi şirket kültürü haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Karbon ayak izi azaltımı konusunda önemli adımlar atan Yeşilova Holding, Çevre koruma çalışmalarına olan bağlılığını bir kez daha göstermiş oldu.

Uludağ Çevre Forumu’nda ele alınan karbon yönetimi, atık geri dönüşümü ve emisyon ticareti gibi konulara da değinen Yeşilova, iş dünyasına yenilikçi çözümler sunmanın önemini vurguladı. Uludağ Çevre Forumu’nun sektördeki sürdürülebilirlik çalışmalarına katkı sağladığı belirtildi.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us

Türkiye'de Mart 2025'te inşaat maliyetlerinde önemli bir artış gözlemlendi.  TÜİK verilerine göre, genel inşaat maliyet endeksi aylık %1,53, yıllık ise %23,23 yükseldi.  Bu artışta en dikkat çekici unsur, işçilik maliyetlerindeki hızlı artış oldu.  İşçilik endeksi aylık %0,80, yıllık ise %31,72 oranında yükseldi.  Malzeme endeksi de aylık %1,95 ve yıllık %18,80 artış gösterdi.

Bina inşaatı için de benzer bir durum söz konusu.  Bina inşaatı maliyet endeksi aylık %1,45, yıllık %23,60 artış kaydetti.  Burada da işçilik maliyetleri yıllık %30,77 ile belirgin bir artış gösterirken, malzeme endeksi yıllık %19,68 arttı.

Bina dışı yapılar için ise aylık %1,79 ve yıllık %22,05'lik bir artış yaşandı.  İşçilik maliyetleri bu kategoride de en yüksek artışı göstererek yıllık %35,22 oranında yükseldi. Malzeme endeksi ise yıllık %16,14 arttı.

Özetle, Mart 2025'te inşaat sektöründe maliyetler önemli ölçüde yükseldi ve bu artışta işçilik maliyetlerinin payı oldukça büyük oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2025 yılı Mart ayında ticaret sektöründe satışlar önemli ölçüde arttı.  Perakende Satış Hacim Endeksi'ne göre, geçen yılın aynı ayına kıyasla toplam ticaret satış hacmi %10,8 yükseldi.  Bu artışta motorlu kara taşıtları ve motosikletlerin toptan-perakende ticareti ve onarımı (%12,8), toptan ticaret (%11,1) ve perakende ticaret (%9,2) sektörlerinin önemli katkısı oldu.  Ancak aylık bazda bakıldığında perakende ticaret satış hacminde %1,4'lük bir düşüş gözlemlendi.  Toptan ticaret aylık bazda %8,1 büyürken, motorlu taşıtlar sektörü %3,6 büyüdü.  TÜİK, hanehalkı tüketim talebini daha iyi anlamak amacıyla artık
Nisan ayında ikinci el araç fiyatlarında yaşanan artış, enflasyon ve döviz kurundaki yükselişin etkisiyle açıklanıyor.  TÜİK verilerine göre, bir yıllık dönemde enflasyon %37,86 artarken, ikinci el araç fiyatları %9,26 oranında yükseldi.  Aynı dönemde dolar kuru ise TL karşısında %18,8 değer kazandı.  Nisan ayı itibariyle ikinci el araç fiyatları, bir önceki aya göre %1,7 artış gösterdi ve Mart ayındaki yükseliş trendinin devam ettiği gözlemlendi.  VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, yaz aylarında piyasanın daha da hareketlenmesini ve yılın geri kalanında talebin artmasını beklediklerini belirtti.
BDDK, bankaların faiz oranı riskini yönetmelerine ilişkin yeni bir düzenleme getirdi.  Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik, faiz oranı risk standart rasyosunun hem konsolide hem de konsolide olmayan bazda %15'i geçmemesini öngörüyor. Bu rasyo, bankaların faiz oranlarındaki ani değişikliklere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu ölçüyor.  Rasyonun %15'in üzerinde olması, bankanın risk yönetiminin yetersiz olduğu anlamına gelebilir ve BDDK'nın müdahalesini gerektirebilir.  Yeni düzenleme, faize duyarlı tüm nakit akışlarını hesaba katmayı zorunlu kılıyor ve bankacılık hesaplarındaki pozisyonlardan katılma hesabı kaynaklı olanların da belirli oranlarda değerlendirilmesini içeriyor. Yönetmelik 1 Ekim 2025'te yürürlüğe girecek, konsolide uygulamalar ise 1 Nisan 2026'da başlayacak.  Bu yeni düzenlemeyle birlikte, daha önce yürürlükte olan