Bakan Kurum: Marmara'da müsilaj riski artıyor, belediyelere uyarı

Bakan Kurum'dan Marmara Belediyelerine Müsilaj Uyarısı: "Vazifelerini Yeterince Yerine Getirmiyorlar"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bursa'da düzenlenen 2. Uludağ Çevre Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, akademisyenler, kamu temsilcileri ve iş adamlarının katıldığı forumda konuşan Bakan Kurum, Bursa'ya kazandırılan projelerden bahsederken, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa da dikkat çekti. Murat Kurum, Ulu Cami Meydan Projesi'nden Tarihi Hanlar Bölgesi'nin ihyasına, sosyal konut projelerinden millet bahçelerine kadar Bursa'ya birçok eser kazandırıldığını vurguladı.

"Belediyeler, Vazifelerini Yerine Getirmiyor"

Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununun iklim değişikliğine bağlı deniz suyu sıcaklıklarının yükselmesi ve gerekli önlemlerin alınmamasıyla kirlilik yükünün artması sonucu yeniden ortaya çıktığını belirten Bakan Kurum, “Bakanlık olarak müsilajla mücadele için belediyelerimizle ortak bir eylem planı üzerinde çalışıyoruz. Ancak, üzücü bir şekilde, bu eylem planında beraber çalıştığımız, ortak mutabakatla imzaladığımız belediyelerimizin vazifelerini yeterince yerine getirmediğini görüyoruz” dedi. Müsilaj sorununa çözüm bulmak için Marmara kıyılarına sahip tüm belediyeleri, “Marmara Denizi Koruma Eylem Planı” kapsamında taahhüt ettikleri ileri biyolojik arıtma tesislerini bir an önce tamamlama konusunda uyardı. Bakan Kurum, “Marmara’ya kıyısı olan tüm belediyelerimizden vakit kaybetmeden, söz verilen atık su arıtma tesislerini tamamlamalarını bekliyorum. Atık su arıtma tesisleri artık yapılmalı. Çevrede, depremde siyaset olmaz. Bu nedenle tüm Marmara’da olduğu gibi burada da önlemlerimizi alacak, denetimleri daha yoğun yapacak ve her türlü yaptırımı uygulamaktan geri durmayacağız” şeklinde konuştu.

"Afetler Ekosistemin Dengesini Alt Üst Ediyor"

Bakan Kurum, iklim kriziyle mücadele kapsamında Türkiye'nin 2016 yılında Paris İklim Anlaşması'nı imzaladığını, ancak adaletsiz uygulamaları şerh düşerek süreçte yer aldıklarını belirtti. Türkiye'nin büyümesine, kalkınmasına ve istihdamına halel getirmeyecek şekilde sürdürülebilir bir büyüme politikası izlendiğini vurguladı. İklim değişikliği ile mücadele kapsamında, "Sıfır Atık Projesi"nde yeni bir aşamaya geçildiğini, Çevre Ajansı ile Depozito Yönetim Sistemi için altyapı çalışmalarının tamamlandığını ve Sakarya'nın da pilot il olarak belirlendiğini açıkladı. Bu sistemin 81 ile yaygınlaştırılmasıyla geri dönüşümde hem vatandaşın hem de çevrenin kazanacağını belirtti.

"Türkiye 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefine Daha Önce Ulaşacak"

Bakan Kurum, enerji sektöründe yenilenebilir enerjinin payının 2035'te e'e çıkarılacağını, Türkiye'nin 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefini beklemeden daha önce ulaşacağını iddia etti. Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda, sanayide yeşil dönüşüm için yeni bir sayfa açıldığını ve sanayi tesislerinin Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi'ne sahip olacağını söyledi. Ayrıca, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek, Marmara depreminin Türkiye için beka meselesi olacağını ve Bursa'da deprem dönüşümünün vali koordinasyonunda yürütüleceğini açıkladı.

"Marmara Depremi Türkiye İçin Beka Meselesi Olacaktır"

23 Nisan İstanbul depremini büyük bir uyarı olarak nitelendiren Bakan Kurum, deprem bölgesinde edinilen tecrübenin hızla İstanbul ve Marmara geneline yayılacağını belirtti. Kentsel dönüşümün belediyelerin ve özel sektörün en öncelikli sorumluluğu olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, şehirlerin, sanayi alanlarının ve altyapının depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us