Bilecik'in Yöresel Lezzetleri Türk Mutfağı Haftası'nda Sergilendi

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geleneksel olarak düzenlediği Türk Mutfağı Haftası kapsamında, Bilecik’in zengin gastronomi kültürü ve yöresel ürünlerinin tanıtımına yönelik görkemli bir etkinlik düzenlendi. 21-27 Mayıs tarihleri arasında devam eden kutlamaların son gününde, 27 Mayıs Salı günü Pelitözü Gölpark’ta gerçekleştirilen açık hava etkinliği, yoğun ilgi gördü.

Pazaryeri Gündem / BİLECİK (İGFA) - Etkinlikte yaklaşık 300 farklı yöresel ürün sergilendi. 700 yıllık geçmişe sahip Ertuğrul Gazi Çorbası ve 200 yıllık tarifle yeniden hayat bulan Keklik Kebabı gibi birbirinden değerli lezzetler, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Bilecik’in tarih kokan sokaklarında yüzyıllardır nesilden nesile aktarılan bu lezzetler, ziyaretçiler tarafından büyük bir beğeniyle karşılandı. Etkinliğin, Bilecik’in zengin mutfak kültürünün tanıtımına önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.

Bilecik Valisi Şefik Aygöl’ün eşi Nazlı Aygöl, Vali Vekili Akgün Corav, ilçe belediye başkanları, ilçe kaymakamları, il müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve Bilecik ile Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarının katılımıyla gerçekleşen etkinliğe, restoran sahipleri, usta aşçılar, şefler ve çok sayıda Bilecikli vatandaş yoğun ilgi gösterdi. Katılımcılar, Bilecik'in köklü ve zengin gastronomi mirasının çeşitliliğine hayran kaldıklarını dile getirdiler. Etkinlik, yöresel ürünler ve gastronomi kültürünün tanıtımı için önemli bir fırsat sunmuş oldu.

Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, yaptığı açıklamada Bilecik’in birçok medeniyetin ortak kültürüyle yoğrulmuş zengin bir şehir olduğunu vurguladı. Bircan, “Bu kadim şehrin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra zengin gastronomi değerlerinin üniversitelerimiz, kalkınma ajanslarımız, valiliğimiz, Ticaret ve Sanayi Odamız ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz işbirliğinde coğrafi işaret çalışmalarıyla desteklenmesi ve ekonomik katkı sağlayacak bir yapıya dönüştürülerek markalaşması büyük önem arz etmektedir. Şehrimize özgü unutulmaya yüz tutmuş birçok tarif ve yemek kültürü ile karşılaşmaktayız. Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak hedefimiz, şehrimizin gastronomi ve yöresel ürünlerini hak ettiği noktaya çıkarmaktır. Bugün de bu zengin gastronomi ve yöresel lezzetlerimizi sergileyerek ne denli önemli bir mirasa sahip olduğumuzu bir nebze de olsa hissettirme gayretiydi” dedi.

Etkinlikte sergilenen ve Bilecik’in eşsiz lezzetlerini yansıtan yöresel yemekler arasında; Cevizli Lokum, Nohutlu Mantı, Samsa Tatlısı, Ispanaklı Börek, Yoğurtlu Gözleme, Mercimekli Mantı, Yörük Bohçası, Köy Erişte, Erik Aşı, Bozüyük Kokoreç, Oğlak Çevirme, Dızmana, Nur Tatlısı, Bilecik Mantısı, Soğanlı Börek, Keşkek, Fincan Tatlısı, Reyhan Şerbeti, Bıldırcın Kebabı, Nişasta Helvası, Büzme Tatlısı, Tavuklu Keşkek, Kaçamak, Linga Tatlısı, Haşhaşlı Ekmek, Testi Kebabı, Sulu Mantı, Sarma, Pazaryeri Köy Ekmeği, Pazaryeri Cimcik, Pazarcık Keçi Peyniri, Pazaryeri Sucuğu, Oğlak Kapama, Köy Tarhanası, Oğlak Kokoreç, Yörük Pilavı, Dağ Eriği Ekşili Kertül, Tuzlu Yoğurt, Tuzlu Yöresi - Paluze Tatlısı, Borulceli Mantı - Keşkek, Cevizli Helva, Köy Kahkesi, Ejder Meyvesi, Trabzon Hurması, Kaz Eti/Yemeği, Hurma Lokumu, Yeşil Mercimek Çorbası, Haşhaşlı Lokumu, Bilecik Güveci, Testi Kebabı, Kuzu Çevirme - Hurması, Çiçek Cenneti Hurması, Tarhana, Kuru Nane, Zeytin Yağlı, Erik Kebabı, Bilecik Güveci, Kabak Tatlısı, Bilecik Balı, Unlu Tatlısı, Isırganlı Tarhana, Nohutlu Mantı, Bilecik Cevizi, Borulceli Sini Mantı, Yaprak Sarma, Haşhaşlı, Ay Baklavası, Bulgur Konağı, Pamuklu Türk Kahvesi, Narlı Türk Kahvesi, Paşa Lokumu Türk Kahvesi, Sütlaç ve Testi Kebabı yer aldı.

Bircan, etkinliğe destek veren tüm belediyelere, kaymakamlıklara, usta şeflere, yöresel ürün üreticilerine ve kadın kooperatiflerine teşekkürlerini iletti. Bilecik’in gastronomi ve yöresel ürünlerinin tanıtımına yönelik çalışmaların aralıksız devam edeceği belirtildi.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us