
Keşan'da Modifiye Araçlar Şöleni
Keşan'da Modifiye Araç Tutkunları Bir Araya Geldi Aykut Kocaman'ın düzenlediği ve...
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Nisan ayını, yurt içi ve yurt dışı iş gezilerinden, sektörel zirvelere ve uluslararası fuarlara kadar oldukça yoğun bir çalışma takvimiyle geride bıraktı. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, bu yoğun tempoda inşaat sektöründen enerjiye, ülke ekonomisine değer katacak birçok organizasyona imza attıklarını belirtti. Kuş'un açıklamaları, sadece BTSO'nun faaliyetlerini değil, aynı zamanda küresel ekonomideki belirsizlikleri ve Türkiye'nin bu durum karşısındaki konumunu da ele alıyor.
Küresel Belirsizlikler ve Türkiye'nin Konumu: Nisan ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Kuş, ABD'nin değişken politikalarının küresel piyasalarda yarattığı belirsizliğe dikkat çekti. "Neredeyse her gün değişen koşullar iş dünyasını zorluyor, önümüzü görmek zorlaşıyor" diyen Kuş, bu zorlukların üstesinden çalışarak gelebileceklerine vurgu yaptı. Özellikle kur ve enflasyon arasındaki makasın açılması, ihracatçılar başta olmak üzere tüm işletmeler için finansman sorununu derinleştiriyor ve karlılığı sınırlandırıyor. Kuş, ticari kredi maliyetlerinin yüzde 60'lara yaklaşmasının, firmalar üzerindeki finansman baskısını özetlediğini belirterek, ekonominin daha güçlü ve sürdürülebilir bir büyümesi için reel sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve finansman maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini savundu.
Yeni Küresel Stratejiler: Kuş, yükselen korumacılık eğilimlerinin küresel ticarette yeni bir dönemin habercisi olduğunu belirterek, değişen dengeleri doğru okuyarak riskleri fırsata dönüştürmenin önemini vurguladı. Türkiye'nin ve Bursa'nın bölgesel bir üretim ve ihracat üssü olma potansiyeline dikkat çeken Kuş, küresel tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği bu dönemde, ticaret savaşlarının sunduğu fırsatları doğru analiz edip değerlendirerek, mevcut krizi büyüme ve güçlenme fırsatına dönüştürebileceğimizi belirtti. Bursa iş dünyasının bu doğrultuda çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
Yoğun Bir Etkinlik Takvimi: Nisan ayı, BTSO için sadece ekonomik tartışmaların değil, aynı zamanda önemli etkinliklerin de ayı oldu. Bursa Business School ev sahipliğinde gerçekleşen Uludağ Enerji Zirvesi ve Dirençli Kentler Zirvesi'nin önemine değinen Kuş, Dirençli Kentler Zirvesi sırasında yaşanan depremin, etkinliğin önemini daha da artırdığını, Bursa ve Marmara Bölgesi için mekânsal planlamanın ertelenemez bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Uzun bir aranın ardından yeniden düzenlenen Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı'nın yenilenen Bursa Fuar Merkezi'nde büyük ilgi gördüğünü belirten Kuş, Turkish Fashion Fabrics Show'da ise 60'tan fazla firmanın dünya genelinden alıcılarla buluştuğunu ifade etti.
BTSO'nun Rolü: BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur ise BTSO'nun güçlü vizyonu ve dinamik çalışmalarıyla Bursa iş dünyasının ortak aklını temsil ettiğini, sanayiden ticarete her alanda kentin rekabet gücünü artıracak projelere birlikte imza attıklarını belirtti. Toplantıda ayrıca Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeler üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Meclis üyeleri de sektörlerine yönelik değerlendirmelerde bulunarak görüş ve önerilerini paylaştı.