
15/05/2025 03:03:38
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), akademisyenlerinin arı ekmeği tabanlı çığır açan buluşuyla dünya çapında bir başarıya daha imza attı. Arı ekmeği kullanılarak geliştirilen antimikrobiyal özellikli polimer biyokompozitler ve üretim yöntemine ilişkin patent, ABD Patent ve Marka Ofisi (United States Patent and Trademark Office) tarafından onaylandı. Bu gelişmeyle BTÜ'nün uluslararası patent sayısı üçte üçe yükseldi.
BURSA (İGFA) - BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Biyomühendislik Bölümü'nden Doç. Dr. Gökçe Taner, Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi'nden Doç. Dr. Faruk Toktaş'ın ortak çalışması sonucu ortaya çıkan "Arı Ekmeği Vasıtasıyla Antimikrobiyal Aktivitesi Geliştirilmiş Polimer Biyokompozitler ve Bunların Üretim Yöntemi" başlıklı buluş, önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş, ardından ABD'den de onay almıştır.
LOKAL YARA BAKIMI VE BAĞIŞIKLIK DENGESİNDE KULLANIM POTANSİYELİ
Arı ekmeğinden üretilecek olan biyokompozit nanoliflerin, tıp alanında geniş bir kullanım yelpazesi bulunmaktadır. Özellikle yapay damarlar, protezler ve doku destek materyalleri gibi medikal uygulamaların yanı sıra, kanama durdurucu maddeler ve yara enfeksiyonlarında kullanılan ürünlerde lokal tedavi olarak kullanılabileceği öngörülmektedir. Ayrıca, bu buluşun sistemik olarak immün sistemi baskılanmış veya organ nakli yapılmış hastalarda bağışıklık sisteminin dengelenmesinde ana veya yardımcı hammadde olarak kullanılma potansiyeli de bulunmaktadır. Biyokompozit teknolojisinin sağlık alanındaki etkisi oldukça önemlidir.
ULUSLARARASI ÇAPTA ÜÇÜNCÜ PATENT BAŞARISI
ABD Patent ve Marka Ofisi tarafından onaylanan bu buluş, BTÜ'nün uluslararası alanda tescillenen üçüncü çalışmasıdır. Daha önce, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Avcı ve ekibinin depremde zemin sıvılaşmasını önleyen malzeme ile Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Yıldırım'ın geliştirdiği, dünya çapında ilk olan hızlı ve düşük maliyetli "lif kompozisyon analiz metodu" küresel patent almıştı. Uluslararası patent başarısı üniversitenin araştırma ve geliştirme çalışmalarına verdiği önemi göstermektedir.
REKTÖR ÇAĞLAR: BU BAŞARILAR ÜNİVERSİTEMİZİN VİZYONUNUN GÖSTERGESİDİR
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, uluslararası patent alan proje ekibini tebrik ederek, "Bilimsel bilgi birikimlerini somut çıktılara dönüştürerek uluslararası patent alma başarısı gösteren değerli akademisyenlerimizi tebrik ediyorum. Araştırma, geliştirme ve yenilikçilik odaklı bu başarılar; üniversitemizin vizyonu, bilimsel üretkenliği ve topluma katkı hedeflerinin en somut göstergelerindendir. Üniversitemiz adına ulusal ve uluslararası patent alma başarısını elde eden tüm akademisyenlerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi. BTÜ’nün bu başarısı, Ar-Ge çalışmalarına yaptığı yatırımların meyvesidir.