
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Çatalhöyük'te toplandı
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'te, Uluslararası Tarım Şehirleri...
Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Marmara Denizi'nin karşı karşıya kaldığı çevresel tehditler ve müsilaj sorununun çözüm yollarını ele alan önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Marmara Denizi, Türkiye'nin kalbi olarak nitelendirilirken, binlerce canlı türüne ev sahipliği yapmasının yanı sıra ülkenin ekonomik ve sosyal hayatında da hayati bir rol oynuyor. Toplantıda, müsilaj sorununun yalnızca geçici bir çevresel sorun değil, milyonlarca insanın yaşam hakkını ve sağlığını doğrudan etkileyen ciddi bir tehdit olduğu vurgulandı.
BURSA (İGFA) - Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen toplantıya, MBB ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek de katıldı. İstanbul, Balıkesir, Tekirdağ, Çanakkale ve Yalova illerinden gelen belediye yöneticileri, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, genel sekreter yardımcıları ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları da toplantıda yer aldı. Toplantının amacı, Marmara Denizi kirliliği ile mücadele stratejilerini geliştirmek ve kalıcı çözümler üretmekti.
Başkan Mustafa Bozbey, Marmara Bölgesi'nin yaklaşık 30 milyonluk nüfusa sahip olduğunu ve Türkiye'nin sanayi potansiyelinin p'ini barındırdığını hatırlatarak, bölgenin önemine dikkat çekti. 1970'li yıllardan itibaren artan sanayileşme ve nüfus yoğunluğunun Marmara Denizi'ni kirletmeye başladığını belirten Bozbey, 2021 yılında ortaya çıkan müsilaj sorununu, denizin "ölmekte olduğunu" ve "son uyarısını" verdiği bir süreç olarak tanımladı. MBB bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu'nun hazırladığı 22 maddelik eylem planını hatırlatan Bozbey, özellikle ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. Bu tesislerin hem evsel hem de sanayi atıklarının arıtılmasında kritik rol oynayacağını belirten Bozbey, bu konuda büyük bir sorumluluk üstlenilmesi gerektiğini ifade etti.
“Marmara Denizi, Hepimizindir”
MBB'nin Bakanlığa ilettiği talepleri paylaşan Başkan Bozbey, ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulması için yer seçiminde destek, faizsiz TL bazlı borçlanma imkanları gibi konularda taleplerini yineledi. Marmara'daki kirliliğin `'ının evsel, @'ının sanayi kaynaklı olduğunu belirten Bozbey, kimyasal arıtma tesislerine de ihtiyaç olduğunu ve Marmara Denizi'nin havza bazlı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çevre kirliliğinin evsel, tarımsal ve sanayi atıklarından kaynaklandığını vurgulayan Bozbey, Marmara Denizi'nin Türkiye'nin her insanı için ihtiyaç duyulan ve özen gösterilmesi gereken bir alan olduğunu tekrarladı.
Bursa'da Marmara Denizi koruma çalışmalarına ilişkin bilgi veren Başkan Bozbey, BUSKİ üzerinden yürütülen projelerin önemine değindi. Kapasite artışı çalışmalarının yanı sıra 7 adet ileri biyolojik arıtma tesisi projesinin geliştirildiğini ve kaçak deşarjların önlenmesi için yapılan denetimlerde 155 noktada betonlama işlemi gerçekleştirildiğini açıkladı. Nilüfer Çayı ve Marmara Denizi'nin temizliği konusunda hassasiyetlerini dile getiren Bozbey, Marmara Denizi'nin temizliğinin öncelikleri arasında yer aldığını belirtti.
"Müsilaj Ortadan Kalktığında da Gündemimizden Düşürmeyeceğiz"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ise Marmara Denizi'nin büyük bir çevresel tehdit altında olduğunu ve bu sorunun siyasetin üstünde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Marmara Belediyeler Birliği'nin önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten Zeybek, müsilaj sorununun mevsimsel olarak ortadan kalkmasının, sorunun gündemden düşürülmesi anlamına gelmeyeceğini açıkladı. Çevre yönetimi konusunda Türkiye'de yetki dağılımına dair yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.