
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Çatalhöyük'te toplandı
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'te, Uluslararası Tarım Şehirleri...
Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında ülke genelinde yürütülen geniş çaplı denetim ve operasyonlar sonucunda önemli bir başarı elde edildi. İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda Göç İdaresi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda, 432 bin 630 kişinin kimlik kontrolü yapıldı. Bu kapsamlı denetimler sonucunda 27'si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 49 göçmen kaçakçılığı organizatörü ve 509 düzensiz göçmen yakalandı. Düzensiz göç ile mücadeledeki bu başarı, Türkiye'nin uluslararası alanda da takdirini kazandı.
Düzensiz Göç Oranında Drastik Düşüş
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamalarına göre, iki yıl önce mobil göç araçlarıyla başlayan kimlik kontrollerinde, her dört kişiden yaklaşık üçü düzensiz göçmen iken (yüzde 74,5), geçtiğimiz ay bu oran yüzde 1,8'e geriledi. Bu, yapılan her 100 kimlik kontrolünden sadece 2'sinin düzensiz göçmen olarak tespit edildiği anlamına geliyor. Bu önemli düşüş, Türkiye'nin düzensiz göç için hedef olmaktan ve transit göç rotası olmaktan çıktığının göstergesi olarak değerlendiriliyor. Yetkililer, düzensiz göç rotasının değiştiğini vurgulayarak bu başarının altını çizdi. Göçmen kaçakçılığı şebekelerinin faaliyetlerinin sekteye uğratılması da bu başarının önemli bir parçası.
Operasyonlar kapsamında metruk binalar, umuma açık eğlence mekanları, tır garajları, terminaller, limanlar, toplu taşıma durakları ve istasyonları gibi toplam 18 bin 317 yer kontrol edildi. Bu geniş çaplı denetimler, güvenlik güçlerinin düzensiz göçle mücadeledeki kararlılığını ve kapsamlı yaklaşımını göstermektedir. Tespit edilen düzensiz göçmenlerin ülkelerine geri gönderilme işlemleri başlatıldı.
İçişleri Bakanlığı'nın sosyal medya paylaşımında, valiler, kaymakamlar, polis, jandarma, sahil güvenlik ve Göç İdaresi Başkanlığı personeline teşekkür edildi. Paylaşımda, Türkiye'nin göç yönetiminde insan hak ve hürriyetlerine saygılı, hukuk ve medeniyet değerlerine bağlı, kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeden tüm dünyaya örnek bir model sunduğu vurgulandı. Göç konusunun düzenli-düzensiz göç, uluslararası koruma, gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş, göçmen kaçakçılığıyla mücadele ve sınır yönetimi gibi tüm boyutlarıyla ele alındığı belirtildi.