
İzmit Körfezi'nin Su Kalitesi Yakından İzleniyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'nin hassas ekosistemini koruma ve su...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile UNICEF iş birliğinde yürütülen “Geçici Koruyucu Aile Hizmeti” modeli, Türkiye genelinde yaygınlaşmaya devam ediyor. Avrupa Birliği Delegasyonu desteğiyle hayata geçirilen “Türkiye’de Koruyucu Aile Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında uygulanan bu model, korunmaya muhtaç çocukların kuruluş bakımından uzak tutularak, sevgi dolu bir aile ortamında kalmalarını sağlıyor. Koruyucu Aile sisteminin güçlendirilmesi, UNICEF ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilen önemli bir sosyal proje olarak dikkat çekiyor.
ANKARA (İGFA) - Afyonkarahisar’da Asel bebeğin koruyucu ailesine kavuşmasıyla başlayan uygulama, şimdi İzmir’de de başarıyla uygulanıyor. Doğumdan sonra terk edilen ve Bakan Mahinur Özdemir Göktaş tarafından “Emre” ismi verilen bir aylık bebek, Sema ve Deniz Boztaş çiftinin sıcak yuvasına kavuştu. 2018 yılından bu yana 10 yaşındaki Bedriye’nin koruyucu ailesi olan Boztaş çifti, gerekli eğitimleri alarak Geçici Koruyucu Aile Sözleşmesi imzaladı ve Emre bebeğe de şefkatli bir yuva sağladı. Çiftin, Emre bebeğe geçici süreyle bile olsa sunduğu sevgi ve bakım, çocuğun hayatında derin ve kalıcı bir etki bırakacak.
İZMİR’DE EMRE BEBEK İÇİN ŞEFKAT KÖPRÜSÜ
Bu uygulama, çocuğun hizmet planının netleşmesini veya ailesine geri dönmesinin mümkün olup olmadığının belirlenmesini beklediği süre boyunca (birkaç gün ile üç ay arasında) geçici bir süreliğine koruyucu bir ailede kalmasını sağlıyor. Bu durum, çocuğun duygusal ve sosyal gelişimini destekleyerek, olumsuz koşulların yol açabileceği travmatik etkileri azaltmayı hedefliyor. Geçici Koruyucu Aile modeli, Bakanlığın vurguladığı gibi, sadece bir bakım hizmeti olmaktan öte, çocukların hayata güvenle tutunmalarını sağlayan bir şefkat köprüsü görevi görüyor.
30 İLDE PİLOT UYGULAMA
Ankara, İzmir, Afyonkarahisar, Kahramanmaraş, Mersin, Bursa, Zonguldak, Tekirdağ, Eskişehir, Muş, Şanlıurfa ve daha birçok il olmak üzere toplam 30 pilot ilde uygulanan proje, çocuk haklarını koruma ve çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmelerini sağlama açısından büyük önem taşıyor. Proje, çocukların gelecekleri için umut ışığı yakmayı ve onların güvenli bir ortamda büyümelerini sağlamayı amaçlıyor. Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen bu proje, Türkiye'deki sosyal hizmetler alanında önemli bir gelişmeyi temsil ediyor.
Geçici koruyucu aileliğin, çocukların duygusal ve sosyal gelişimlerine yaptığı olumlu katkıların uzun vadede de devam etmesi bekleniyor.