
Düzce Belediyesi iştiraklerine yeni yönetim
Düzce Belediyesi İştirak Şirketlerinde Yeni Yönetim Kurulu Üyeleri Belli Oldu Düzce...
Türkiye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, bugün Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen üçüncü Küresel Engellilik Zirvesi'nde önemli bir konuşma yapacak. 2018'de Londra'da ve 2020'de çevrimiçi olarak gerçekleştirilen zirvenin bu yılki ayağı, Almanya, Ürdün ve Uluslararası Engelliler İttifakı (International Disability Alliance) ortaklığıyla düzenleniyor. Zirve, engelli bireylerin yaşadığı sorunları ele almayı, çözüm önerileri geliştirmeyi ve engelli haklarına ilişkin sözleşmenin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamayı amaçlıyor.
Zirveye Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina Muhammed'in yanı sıra 43 ülkeden ve 20'den fazla uluslararası kuruluştan üst düzey temsilciler katılıyor. Bakanın konuşmasının yapılacağı "Herkes İçin Geleceğe Hazır, Kapsayıcı Altyapı İnşa Etmek - Yeni Zorluklar ve Yerel Çözümler" başlıklı oturumda, Türkiye'nin son 23 yıldır sosyal hizmetler alanında yürüttüğü çalışmalar ve deneyimleri paylaşılacak.
Bakan, konuşmasında Türkiye'nin engelli bireylerin toplumsal hayata katılımını desteklemek amacıyla erişilebilirlik, istihdam ve eğitim alanlarında yürüttüğü çalışmaları detaylı bir şekilde açıklayacak. Özellikle, engellilerin temel haklarını korumak için imzalanan uluslararası sözleşmeler ve Anayasa'da yer alan maddelerin yanı sıra, sosyal politikaların ayrılmaz bir parçası haline getirilen 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi çerçevesindeki uygulamalar ele alınacak.
"2030 Engelsiz Vizyon Belgesi: Türkiye'nin Engellilere Yönelik Vizyonu"
Bakan, Türkiye'de herkes için erişilebilirliği sağlamak amacıyla sağlam bir yasal çerçeve oluşturulduğunu vurgulayarak, 2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun'un bu alanda bir dönüm noktası olduğunu ve Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'den önce atılmış bir adım olduğunu belirtti. Erişilebilirliğin, engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için esas alınan temel ilkelerden biri olduğunu ifade eden Bakan, Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde bakanlık olarak engellilik alanındaki çalışmaların bu ilke doğrultusunda yürütüldüğünü dile getirdi.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu olarak hazırlanan 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'nin, engellilere yönelik 2030 yılına kadar geliştirilecek politika ve sunulacak hizmetlere yön vereceğini açıklayan Bakan, 2023-2025 yıllarını kapsayan "Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı"nın da hayata geçirildiğini belirtti. Türkiye'nin, kimseyi geride bırakmama anlayışıyla sosyal hizmetler alanındaki deneyimlerini paylaşmayı ve uluslararası iş birlikleriyle çalışmalarını güçlendirmeyi hedeflediğini vurguladı.
Berlin'deki program kapsamında, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelecek olan Bakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle ilan edilen 2025 Aile Yılı kapsamında ailenin güçlendirilmesi konusunda yürütülecek çalışmaları da vatandaşlara aktaracak.