
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Çatalhöyük'te toplandı
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'te, Uluslararası Tarım Şehirleri...
Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, Bursa Valiliği koordinasyonuyla bu yıl dördüncüsü kutlanan Türk Mutfağı Haftası, İnegöl Belediyesi’nin ev sahipliğinde Bursa’daki etkinliklerine başladı. Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden 20 çeşit helva, “Tarihin Tadı: Helva Tadım Etkinliği” temasıyla İnegöllü vatandaşlarla buluştu.
BURSA (İGFA) - Anadolu’nun binlerce yıllık zengin mutfak kültürünü ön plana çıkaran Türk Mutfağı Haftası, bu yıl dördüncü kez ülke genelinde büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleşen haftanın Bursa açılışı, tarihi dokusuyla öne çıkan İnegöl’de düzenlenen “Tarihin Tadı: Helva Tadım Etkinliği” ile gerçekleşti. Etkinlik, İnegöl Belediyesi Gastro İnegöl Restoran’ın bahçesinde gerçekleştirilen programda, Gastro İnegöl şefleri tarafından hazırlanan çeşitli helva türleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Türkiye’nin ilk sivil mehter takımı olan Tarihi İnegöl Mehteri’nin seslendirdiği marşlar da etkinliğe coşku kattı.
20 FARKLI HELVA TÜRÜ TANITILDI
“Tarihin Tadı: Helva Tadım Etkinliği”nin açılış programına; Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, şefler, işletmeciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. “Komşuda kavrulur, mahalleye aş olur” sloganıyla hazırlanan programda; un helvası, irmik helvası, koz helvası, tahin helvası, cevizli helva gibi çeşitlerin de yer aldığı 20 farklı helva türü katılımcıların beğenisine sunuldu. Tadım alanında kurulan stantlar büyük ilgi görürken, ziyaretçilere helvanın tarihçesi ve yapım süreci hakkında bilgiler de aktarıldı.
Açılışta konuşan Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Türk Mutfağı Haftası'nın önemine değinerek, asırlık tariflerle Türk Mutfağı Haftası’nın bu yıl dördüncüsünü kutladıklarını, lezzetlerin tanıtımının da en az tadı kadar önemli olduğunu vurguladı. Gastronominin kültürel turizmin önemli bir ayağı olduğunu belirterek, bu yıl Türk Mutfağı’nın klasik yemeklerinin ana tema olarak belirlendiğini ve her bölgenin bu klasik yemekleri sunduğunu ifade etti. Bursa genelinde 7 gün boyunca farklı programların devam edeceğini de sözlerine ekledi.
“KOMŞUDA KAVRULUR MAHALLEYE AŞ OLUR” SLOGANIYLA 20 ÇEŞİT HELVANIN TANITIMI YAPILIYOR
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası’nın açılış programında yaptığı konuşmada, şehrin kültürel zenginliklerini ve gastronomi vizyonunu vurguladı. Etkinliğin İnegöl'de başlatılmasının mutluluğunu dile getiren Başkan Taban, Anadolu’nun binlerce yıllık gastronomi kültürünü geniş kitlelerle buluşturmanın önemine dikkat çekti. Önceki yıllarda düzenlenen benzer etkinliklere değinerek, bu yıl “Tarihin Tadı: Helva Tadım Etkinliği” ile Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzeti helvanın tanıtımını yaptıklarını, “Komşuda kavrulur mahalleye aş olur” sloganıyla 20 çeşit helvanın tanıtımını ve tadımını gerçekleştirdiklerini belirtti. İnegöl'ün turizmdeki hedeflerine ulaşmada asırlık lezzetlerin ve yerel yemeklerin önemine vurgu yaptı.
“GASTRONOMİ VE TURİZM ALANINDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR ORTAYA KOYDUK”
Başkan Alper Taban, konuşmasının devamında İnegöl’ün gastronomi ve turizm potansiyeline dikkat çekerek, özellikle son yıllarda Gastro İnegöl markası altında yürütülen çalışmalarla unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin yeniden gün yüzüne çıkarıldığını ve bu alanda önemli projelere imza atıldığını vurguladı. İnegöl Köftesi ile tanınan şehrin, bu köklü mutfağın çok daha fazlasını barındırdığını belirterek, yerel paydaşlarla birlikte kültürel mirası geleceğe taşıma hedefiyle hareket ettiklerini söyledi. Gastro İnegöl'ün yerel paydaşlara fırsatlar sunarken geçmişin lezzetlerini geleceğe aktarmada önemli rol aldığını belirtti ve bu programların 27 Mayıs’a kadar Bursa’nın tüm ilçelerinde devam edeceğini hatırlattı.
HELVALARIN VE YÖRESEL LEZZETLERİN TANITIMI YAPILDI
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve misafirler Gastro İnegöl önünde kurulan stantlarda hazırlanmış 20 farklı helvanın tadına bakarken, İnegöl’ün gastronomi değerleri ve coğrafi işaretli ürünleri de hazırlanan özel masada konuklara tanıtıldı. İnegöl Kaymakamı Eren Arslan ve Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu da etkinlik hakkında olumlu değerlendirmelerde bulundular ve emeği geçenlere teşekkür ettiler.