
İzmir Büyükşehir'e 3,7 Milyon TL Çevre Cezası
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin İzmir’in Tire ilçesi...
İstanbul'da yaşanan depremin ardından Valilik, kamu hizmetlerinde iki günlük idari izin uygulamasına geçerken, Aile Hekimliği çalışanları bu uygulamanın dışında bırakıldı. Riskli binalarda bulunan Aile Sağlık Merkezleri (ASM)'nin açık kalması ve hizmet vermeye devam etmesi istendi. Bu durum, AFAD, İBB ve Valiliğin vatandaşlara binalara girmemeleri ve güvenli alanlarda beklemeleri yönündeki çağrılarıyla çelişiyor.
Apartman Altlarında, Otoparklarda ASM Olur mu?
AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, İstanbul'daki ASM'lerin büyük bir kısmının apartman altı, otopark, cami altı gibi depreme karşı dayanıklılığı düşük alanlarda yer aldığını vurguladı. "Deprem riski altındaki binalarda sağlık hizmeti vermek, hem çalışanların hem de vatandaşların hayatını tehlikeye atıyor" diyerek endişelerini dile getirdi.
İstanbul genelinde hizmet veren 1000'in üzerinde ASM'nin 2'sinin 1999 öncesi yapılarda, ‰'unun ise depreme dayanıklılık testi yapılmamış binalarda faaliyet gösterdiÄŸi belirtiliyor. Dr. Kandemir, "Her mahallede bulunan bu kritik merkezler, büyük İstanbul depremi geldiÄŸinde ilk müdahale noktaları olacak. Ancak binaların durumu, bu merkezlerin görevlerini yerine getirebilmelerini tehlikeye atıyor" diyerek acil müdahale çaÄŸrısında bulundu.
Sanal ASM'ler: Kısıtlı İmkânlarla Kurulan Riskli Sağlık Üniteleri
ASM'lerin yaklaşık 0'unun kamu binası olmadığı, kiralanan dükkanlar, apartman daireleri, otoparklar gibi mekânlarda kendi olanaklarıyla oluşturulmuş 'sanal ASM'ler' olarak hizmet verdiği ortaya çıktı. Yangın çıkışı olmayan, acil toplanma alanı bulunmayan bu yerler, afet anında tamamen kullanılamaz hale gelebilir. Bu durum, sağlık hizmetlerinin aksamasına ve vatandaşların sağlık güvenliğinin tehlikeye girmesine neden olabilir.
Depremde Aşılama ve Malzeme Tedariki Kesintiye Uğrayabilir
Dr. Kandemir, aşılama hizmetlerinin aksamaması gerektiğini ve tetanos gibi kritik aşıların ulaşılabilirliğinin hayati önem taşıdığını vurguladı. "Deprem sonrası oluşacak lojistik problemler nedeniyle, sağlık malzemelerine erişim için ASM'lerin ayakta kalması şart" dedi. Acil müdahale ve sürekli sağlık hizmetinin sağlanabilmesi için ASM'lerin güvenli ve dayanıklı binalarda faaliyet göstermesi gerektiğini belirtti.
"Güçlendirme Şart, Tatbikat Zorunlu Olmalı"
AHESEN Başkanı Kandemir'in önerileri arasında şunlar yer alıyor:
"İki Yıl Önce Uyarıda Bulunduk, Hala Adım Atılmadı"
AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin acı tecrübelerle dolu olduğunu ve o dönemde de benzer uyarılarda bulunduklarını hatırlattı. Ancak alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirten Kandemir, "İstanbul özelinde ama aslında Türkiye genelinde bu konu bir milli seferberlik olarak ele alınmalı. Afetlere dayanıklı, güvenli ve ulaşılabilir ASM'lerin inşası gecikmeden başlatılmalı" diyerek yetkililere çağrıda bulundu.