İstanbul, iklim nötr bir şehir olma yolunda önemli adımlar atıyor. 2022'de 100+12 öncü şehir arasında yer alarak Misyon Şehri statüsü kazandı ve 2050 iklim nötr hedefini 2030'a çekmeyi amaçlıyor. Ekim 2024'te Avrupa Birliği Komisyonu'na sunulan "İstanbul İklim Şehir Sözleşmesi", Mayıs 2025'te onaylandı ve şehre "AB Şehirler Misyonu Etiketi" ödülünü kazandırdı. Bu etiket, İstanbul'un iklim nötr hedeflerine ulaşması için yeni iş birlikleri ve finansal kaynaklar sağlamayı hedefliyor. Mayıs 2025'te Vilnius'ta düzenlenen Şehirler Misyonu Konferansı'nda da temsil edilen İstanbul, bu prestijli ödül ile yeşil dönüşüm çalışmalarında yeni bir sayfa açmış oldu.
İstanbul, Ocak 2022'de başvurusunu yaparak 100 12 öncü şehir arasında yer almış ve Misyon Şehri statüsünü kazanmıştır. Bu statü, şehirlerin yerel ölçekte iklim değişikliğiyle mücadele için hızlı dönüşüm sağlamasını hedefliyor. İstanbul, 2050 yılındaki iklim nötr hedefini 2030'a çekmeyi amaçlayarak çalışmalarını hızlandırmıştır.
İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan "İklim Şehir Sözleşmesi", Ekim 2024'te Avrupa Birliği Komisyonu'nun değerlendirmesine sunulmuş ve Mayıs 2025'te onaylanmıştır. Bu sözleşme, İstanbul'un karbon nötr olma yolundaki taahhütlerini, aksiyonlarını ve yatırım planlarını içeriyor. Onay sonucu İstanbul, "AB Şehirler Misyonu Etiketi"ni (EU Mission Label) 7 Mayıs 2025'te almaya hak kazanmıştır.
Bu prestijli ödül, İstanbul'un iklim-nötr ve akıllı şehir unvanını tescilleyerek, şehrin iklim-nötr hedeflerine ve yeşil dönüşüm çalışmalarına büyük katkı sağlayacak yeni iş birliklerinin ve finans kaynaklarının önünü açmıştır. İstanbul, 6-8 Mayıs 2025 tarihlerinde Vilnius'ta düzenlenen "2025 Şehirler Misyonu Konferansı"nda da temsil edilmiş ve 39 yeni şehirle birlikte ödülünü almıştır. AB Çevreden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Patrick Child tarafından açıklanan bu unvan, İstanbul'un yeşil dönüşüm ve iklim nötr hedeflerine önemli katkılar sağlayacaktır.