
Keşan'da Modifiye Araçlar Şöleni
Keşan'da Modifiye Araç Tutkunları Bir Araya Geldi Aykut Kocaman'ın düzenlediği ve...
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılında başlattığı ve 2022 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan tarafından ödüllendirilen Geri Kazanım Suyu Projesi, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımına büyük katkı sağlıyor. Proje kapsamında bugüne kadar 129,8 milyon metreküp su geri kazanılarak, Yuvacık Barajı’nın 2,5 katı kadar su tasarrufu gerçekleştirildi. Bu, su kaynaklarının verimli kullanımı ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma hedefinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
2024 yılı verilerine göre, Kocaeli’ne sağlanan 198,5 milyon metreküp suyun 17,2 milyon metreküpü geri kazanım suyu olarak sanayide kullanıldı. Türkiye’de yüzde 100 biyolojik arıtma yapan ilk su ve kanal idaresi olan İSU, bu öncü uygulama ile Yuvacık ve Namazgah Barajları, Sapanca Gölü ve yeraltı su kaynakları üzerindeki baskıyı önemli ölçüde azalttı. Bu başarı, İSU’nun su yönetimi konusundaki uzmanlığını ve çevreye olan duyarlılığını bir kez daha ortaya koyuyor.
Sanayide Yüzde 36’lık Su Tasarrufu
Yıllık 48 milyon metreküp kapasiteli “Geri Kazanım Suyu Tesisleri”, Kocaeli sanayisine önemli ölçüde su tasarrufu sağlıyor. 2024 yılında sanayide kullanılan 47,3 milyon metreküp suyun 17.184.704 metreküpü geri kazanım suyu ile karşılandı. Bu da, Kocaeli’nde 2024 yılında atık suyun geri kazanımı ile sanayide yüzde 36’lık bir su tasarrufuna ulaşılması anlamına geliyor. Sanayide kullanılan suyun kalan kısmı ise 17.505.853 metreküp şebeke suyu ve 12.771.795 metreküp kuyu suyu ile temin edildi.
Projenin 2015 yılından bugüne kadar toplam 129.813.465 metreküp su geri kazanımı sağladığı ve bu sayede Yuvacık Baraj Gölü kapasitesinin 2,5 katı kadar su tasarrufu gerçekleştirildiği belirtiliyor. Bu önemli başarı, barajlar, göller ve yeraltı suyu kaynakları üzerindeki baskıyı önemli ölçüde azaltarak su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlıyor.
Kroman Çelik Sanayi ve Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi fabrikalarına Gebze İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nden sağlanacak olan geri kazanım suyu çalışmaları tamamlandığında, ilk etapta günlük ortalama 3.500 metreküp, yıllık 1.277.500 metreküp; gelecek yıllar için ise günlük ortalama 11.000 metreküp, yıllık 4.004.000 metreküp ilave geri kazanım suyu temin edilecek. Bu da Kocaeli’nin içme suyu kaynakları üzerindeki baskıyı daha da azaltarak kent ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak.
Türkiye’nin ilk geri kazanım suyu projelerinden birine sahip ve bu alanda ödüller almış olan İSU, Sıfır Atık Hareketi kapsamında geliştirdiği çevreci projelerle örnek olmaya ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma hedefiyle çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor.