
İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi'nin İkinci Etabı Devam Ediyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’ni temizlemeyi hedefleyen Dip Çamuru Temizliği...
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’ni temizlemeyi hedefleyen Dip Çamuru Temizliği Projesi’nin ikinci etabı tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamlı çevre projesi, İzmit Körfezi’nin eski günlerine dönmesini sağlayarak, bölgenin ekolojik dengesinin yeniden kurulmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
KOCAELİ (İGFA) - Projenin ilk etabında 125 hektarlık alandan 1,1 milyon metreküp dip çamuru Marmara Denizi’nden çıkarılmıştı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu başarıyı ikinci etap çalışmalarına taşıyarak İzmit Körfezi’nin temizlenmesi yolunda önemli bir adım daha atıyor.
15 MART'TA BAŞLAYAN İKİNCİ ETAP
Resmi adı “İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi” olan çalışma, üç etap halinde yürütülüyor. 15 Mart 2025 tarihinde başlayan ikinci etap çalışmalarında, 165 hektarlık bir alanda yaklaşık 1 milyon 200 bin metreküp dip çamurunun temizlenmesi hedefleniyor. Bu etabın 2026 yılının sonunda tamamlanması ve hemen ardından üçüncü etabın başlaması planlanıyor.
3,8 MİLYON METREKÜP ÇAMUR TEMİZLENEÇEK
TUBİTAK-MAM ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan bilimsel raporlara göre, İzmit Körfezi Doğu Baseni’nde toplam 468 hektarlık alanda 3,8 milyon metreküp dip çamurunun temizlenmesi gerekiyor. Avrupa’nın en büyük çevre projelerinden biri olarak kabul edilen bu çalışma, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında 28 Ağustos 2022 tarihinde imzalanan “Dip Çamuru Temizlenmesi Projesi Ortak İşbirliği Protokolü” çerçevesinde yürütülüyor. İzmit Körfezi’nin temizliği için yapılan bu büyük yatırım, çevre projesi olarak oldukça önemli bir yere sahip.
KÖRFEZ TEKRAR TEMİZ VE BERRAK HALE GELECEK
Projenin tamamlanmasıyla İzmit Körfezi’nin su kalitesinde büyük iyileşmeler bekleniyor. Amaç, Körfez’in zamanla temiz ve berrak bir görünüme kavuşarak, adeta bir akvaryum gibi olması. Bu çevresel iyileşme, hem bölge halkı hem de deniz ekosistemi için büyük önem taşıyor.