Keşan'da düzenlenen çiftçi eğitim toplantısıyla İklimTrak Projesi, bölge çiftçilerine tanıtıldı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Keşan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen toplantıda, iklim değişikliğinin tarıma etkileri ve alınacak önlemler ele alındı.
Keşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Göksel Bilgin'in açılış konuşmasının ardından, Prof. Dr. Fatih Konukçu, iklim değişikliğinin Trakya'daki etkilerine dair bilgiler verdi. Konukçu, sıcaklık artışı, değişen yağış rejimleri, kuraklık ve taşkınların tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, dünya genelinde ve Türkiye'deki toprak bozulması ve çölleşme riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti.
Aralık 2023'te başlayan ve Haziran 2025'te sona erecek İklimTrak Projesi'nin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AB tarafından desteklendiğini belirten Konukçu, projenin amacının Trakya'da tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için arazi tahribatını durdurmak ve karar destek sistemleri ile eylem planları oluşturmak olduğunu söyledi. Projenin oluşturduğu entegre veri tabanına ve arazi tahribatı stratejilerine proje web sitesinden ulaşılabileceğini belirtti.
Dr. Bahadır Altürk ise, projenin web sitesi ve çiftçilere arazi tahribatını önleme ve sürdürülebilir üretim için rehberlik eden karar destek sistemini tanıttı. Toplantı, soru-cevap bölümü ve basın bildirisinin dağıtılmasıyla sona erdi. Etkinlik, proje kapsamında bölgedeki 700 çiftçiye verilen eğitimlerin bir parçasıydı.
Keşan'da düzenlenen çiftçi eğitim toplantısı, TR21 Trakya Bölgesinde İklim Değişikliğine Uyum için Nötr Arazi Bozunumu (İklimTrak) Projesi kapsamında gerçekleştirildi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Keşan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle Görgülü Hotel'de yapılan toplantıya, 700'e yakın çiftçi katıldı.
Toplantıda, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkileri ve alınacak önlemler ele alındı. Prof. Dr. Fatih Konukçu, Trakya'da sıcaklık artışının 1.5°C'ye ulaştığını, yağış rejimlerinde değişiklikler olduğunu ve kuraklık ile taşkınların arttığını vurguladı. Dünya genelinde toprakların 5'inin bozulduğunu ve Türkiye'de çölleşme riskinin yüksek olduğunu hatırlatan Konukçu, Aralık 2023'te başlayan ve Haziran 2025'te sona erecek İklimTrak Projesi'nin amacının, Trakya'da tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için arazi tahribatını durdurmak ve karar destek sistemleri ile eylem planları oluşturmak olduğunu belirtti. Projenin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AB tarafından desteklendiği de vurgulandı.
Dr. Bahadır Altürk ise, çiftçilere arazi tahribatını önleme ve sürdürülebilir üretim için rehberlik eden projenin web sayfası ve karar destek sistemini tanıttı. Toplantı, soru-cevap bölümü ve basın bildirisinin dağıtımıyla sona erdi.