
Zara Kömür Ocağı Patlaması: Bir İşçi Öldü, İki Yaralı
Sivas’ın Zara ilçesindeki Hemgrup Madencilik kömür ocağında meydana gelen patlama...
21-27 Mayıs tarihleri arasında dördüncüsü düzenlenen Asırlık Lezzetlerle Türk Mutfağı Haftası kapsamında, Malatya’nın zengin mutfak kültürü Sanat Sokağı’nda sergilendi. Türk Mutfağı Haftası etkinliğine; Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve Vali Yardımcısı Talat Tabur’un yanı sıra Yemek Araştırmacısı-Şef Ömür Akkor, İlçe Belediye Başkanları, Siyasi Parti Temsilcileri, STK Temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
MALATYA (İGFA) - Etkinlik kapsamında düzenlenen programlara gösterilen yoğun ilgi, Türk mutfağının çeşitliliğine ve yerel lezzetlerin tanıtımına verilen önemi bir kez daha ortaya koydu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Büyükşehir Belediyesi olarak gastronomi turizmini önceliklendirdiklerini ve kültürel mirasın yaşatılması ve tanıtımı için ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiklerini vurguladı.
ER; “MALATYA, ZENGİN SOFRA KÜLTÜRÜ İLE ANADOLU’NUN EN BEREKETLİ ŞEHİRLERİNDEN BİRİ”
Binlerce yıllık geçmişe sahip Malatya mutfağının önemine değinen Başkan Er, konuşmasında şunları söyledi: “Bu hafta, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşi, Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımız koordinasyonunda kutlanması, Türk mutfağının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımı adına çok kıymetlidir. Çünkü yemek, sadece bir beslenme kültürü değil; bir milletin hafızası, kimliği ve ortak hikâyesidir. Bizler Malatya olarak, bu hikâyenin kadim anlatıcılarından biriyiz. Malatya, yalnızca kayısısıyla değil; binlerce yıllık geçmişi, coğrafi işaret ürünleri ve zengin sofra kültürü ile Anadolu’nun en bereketli şehirlerinden biri olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.”
Başkan Er, Malatya mutfağının zenginliğini analıkızlısından kiraz yaprağı sarmasına, tandır ekmeğinden kağıt kebabına kadar uzanan çeşitlilikle açıkladı. Arslantepe Höyüğü'nde bulunan buğday tanelerinin, bu topraklardaki mutfak kültürünün binlerce yıl öncesine uzandığını belirterek, günümüzde bu mirası doğal, sürdürülebilir ve çağın ihtiyaçlarına cevap veren bir mutfak anlayışıyla geliştirdiklerini ifade etti. Özellikle vegan ve vejetaryen mutfağa öncülük eden yerel tariflerle, sağlıklı yaşama teşvik ettiklerini ve çevreye duyarlı bir mutfak kültürünü dünyaya tanıttıklarını vurguladı. “Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, gastronomi turizmi başta olmak üzere, kültürel mirasımızın yaşatılması ve tanıtımı adına elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz” diye sözlerini tamamladı.
ER; “BİR ŞEHRİN MUTFAĞI O ŞEHRİN KİMLİĞİDİR”
Başkan Er, konuşmasının devamında, Anadolu mutfağının dünyaya tanıtılmasında önemli bir yere sahip olan Şef Ömür Akkor’un etkinlikte bulunmasının programı daha anlamlı kıldığını belirterek teşekkürlerini iletti. Aşçılara, kadın kooperatiflerine, üniversitelere, üreticilere, belediyelere ve özellikle bu kültürü yaşatan ev hanımlarına şükranlarını sundu. “Bir şehrin mutfağı o şehrin kimliğidir. Malatya olarak bu kimliği dünyaya paylaşmak, sofralarımızdaki lezzetleri evrensel bir kültür diline dönüşmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
TABUR; “UNUTULMAMALIDIR Kİ MUTFAK, BİR MİLLETİN HAFIZASIDIR”
Vali Yardımcısı Talat Tabur, Malatya’nın geleneksel tariflerinin yaşatılmasının ve geleceğe aktarılmasının önemini vurguladı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kıymetli eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" temalı haftanın bu yıl dördüncü kez kutlandığını hatırlattı. Malatya’da düzenlenen etkinliklerle bu özel haftanın coşkuyla yaşandığını belirterek, Sanat Sokağı’nda düzenlenen etkinliğin Malatya’nın lezzetlerini tanıtmayı ve geleneksel tarifleri geleceğe aktarmayı amaçladığını dile getirdi. “Unutulmamalıdır ki mutfak, bir milletin hafızasıdır. Sofralar, sadece karın doyurmaz, gönülleri birleştirir. Bu nedenle Türk Mutfağı Haftası’nı bir tanıtım aracı olmanın ötesinde, kültürel bir buluşma vesilesi olarak görüyoruz” dedi. Emeği geçen Büyükşehir Belediyesine, Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, belediyelere, aşçılara ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
AKKOR; “MALATYA MUTFAĞI, BULGURDAN ÇOK YEMEK ÜRETEN ŞEHİRLERDEN BİR TANESİDİR”
Başkan Er tarafından hediye takdim edilen Yemek Araştırmacısı-Şef Ömür Akkor, Malatya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bir televizyon programında en sevdiği şehirlerin yemeklerini söylerken Malatya'yı ilk üçte saydığını belirterek, kendi restoranında kiraz yaprağı sarması ve yandım çavuş ayranı hazırladıklarını aktardı. “Malatya mutfağı, bulgurdan çok yemek üreten şehirlerden bir tanesidir” diyen Akkor, Malatya’ya keyifle gidip geldiklerini ve Kültür Yolu Festivali'nde de Malatya’da olacağını söyledi. Arslantepe kazılarından beri Malatya’yı takip ettiğini belirterek, şehrin gastronomi alanındaki zenginliğine dikkat çekti ve Malatya gastronomisinin dünya çapında tanınması için ellerinden gelen desteği vereceklerini belirtti.
Konuşmaların ardından Başkan Er, Şef Akkor ve katılımcılarla birlikte Malatya’nın zengin mutfak kültürünün sergilendiği ilçe stantlarını gezdi.
ÜNLÜ ŞEF ÖMÜR AKKOR, WORKSHOP ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Kiraz yaprağı sarması, analıkızlı, Malatya kurabiyesi, kayısı tatlıları ve Malatya’ya özgü bulgurlu yemeklerin yer aldığı stantları Şef Akkor ile birlikte gezen Başkan Er, zaman zaman Şef Akkor’a Malatya yemekleri hakkında bilgiler verdi. Malatya’nın yöresel lezzetler konusunda başarılı olduğunu ve Malatya mutfağının dünyaya tanıtılması gerektiğini vurgulayan Şef Akkor, bu konuyla yakından ilgileneceklerini ve Başkan Er ile istişare halinde olacaklarını belirtti. Etkinlikte Başkan Er ve Akkor tüm stantları gezdi. MABASEM’de (Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Fuaye Alanı) düzenlenen workshop etkinliğinde ise Reyhan Şerbeti ve Kiraz Yaprağı Sarmasının yapımı anlatıldı. İlçe tanıtım stantları ve coğrafi işaretli ürünlerin bulunduğu stantlar ziyaretçilerden büyük beğeni topladı.