
İzmir Büyükşehir'e 3,7 Milyon TL Çevre Cezası
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin İzmir’in Tire ilçesi...
Erasmus Stratejik Ortaklık Projesi Geoschools; İklim Değişikliğinin Yenilikçi Öğretimi projesi kapsamında, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı, uluslararası bir akademisyen ve eğitimci grubuna ev sahipliği yaptı. 3 kilometrelik yürüyüş rotası boyunca gerçekleştirilen incelemelerde, bölgenin zengin jeolojik mirası detaylı bir şekilde incelendi. İzlanda'dan katılan akademisyen Olafur Jon Arnbjörnsson, iklim değişikliği araştırmaları için jeoparkı ziyaret etmenin önemine vurgu yaptı.
İzlanda'dan gelen ve projenin bir parçası olarak Türkiye'ye ilk kez ayak basan Arnbjörnsson, Kula'nın çevreyi anlamak için eşsiz bir yer olduğunu belirtti. "Küresel ısınma ve gençlere, hatta herkese eğitim vermek için buradayım," diyen Arnbjörnsson, Türkiye'nin insanları, kültürü ve arkadaşlığıyla kendisini büyülediğini dile getirdi. "İklim değişikliğiyle mücadele için Toprak Ana'yı, içinde yaşadığımız çevreyi anlamamız gerekiyor. Kula, insanları bilinçlendirmek ve doğaya yaklaştırmak için harika bir yer. İnsanları dağa, doğaya çıkarın ve daha iyi anlayacaklardır" şeklinde konuştu.
Projenin ortaklarından Alaşehir Bilim Sanat Merkezi Öğretmeni Özlem Kaya, jeoparkların iklim değişikliğinin gözlemlenebileceği en ideal alanlar olduğunu ve öğretmenler ile öğrenciler için açık hava laboratuvarı işlevi gördüğünü vurguladı. "Geoschools Projesi, 2 yıllık bir süreçte iklim değişikliğinin öğretiminde hem canlı bilimlerinin hem de cansız yeryüzü bilimlerinin önemini vurgulamayı amaçlıyor. Jeoparklarla okulları birleştirerek doğada eğitimi mümkün kılmayı hedefliyoruz. Ayrıca, misafirlerimizle kendi jeoparklarımızın karşılaştırmalı analizlerini yaparak eğitim uygulamalarında karşılıklı deneyim paylaşımı ve ders planı geliştirme çalışmalarımız devam ediyor," diye açıkladı Kaya.
"Bu Jeopark Bizim İçin Sıra Dışı"
Proje Koordinatörü Polonyalı Katarzyna Kaliszewska, Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın benzersizliğini ve Erasmus projesinin gençler için önemini dile getirdi. "Ülkemizdeki jeoparklardan farklı olması harika bir şey. Bizde volkanlar yok, bu yüzden bu jeopark çok farklı ve özel. Yerinde incelemek istedik," dedi Kaliszewska.
2024 yılında 18.620 ziyaretçi ağırlayan Jeopark, bu yılın ilk üç ayında 3.852 ziyaretçiyi ağırladı. Bu ziyaretçiler arasında Hollanda, Fransa, İsviçre, Rusya ve İtalya gibi 8 farklı ülkeden ve Türkiye'nin 23 ilinden gelenler bulunuyor. Jeopark Ziyaretçi Merkezi, hem yerli hem de yabancı ziyaretçilere kapılarını açarak bölgenin jeolojik zenginliğini ve doğal güzelliğini sergilemeye devam ediyor.