
İzmir Büyükşehir'e 3,7 Milyon TL Çevre Cezası
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin İzmir’in Tire ilçesi...
485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, "Dolu Dolu Festival" sloganıyla gerçekleşen etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Lale Salonu'nda düzenlenen "Tarihin Geleceği ve Geleceğin Tarihi" söyleşisi, tarih meraklılarını ünlü isimlerle buluşturdu. Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan ile Yönetmen, Senarist Ezel Akay'ın konuşmacı olarak yer aldığı söyleşi, geçmişin izlerini ve geleceğin belirsizliğini ele alarak izleyicilere farklı bir bakış açısı sundu.
Yoğun katılımın gözlendiği söyleşiye, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ve eşi Nurcan Zeyrek, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Aydın ve Oğuz Murat Pınar, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda Manisalının yanı sıra tarih ve sinemaseverler de katıldı. Etkinlik, tarihin yazım biçiminin dönüşümü, teknolojinin etkisi ve gelecekte tarihçiliğin rolü gibi konulara odaklandı.
"Aşırı Bir Bilgi Bolluğu Var" diyen Ezel Akay, söyleşide tarihçiliğin geleceğine dair düşüncelerini dile getirdi. Geçmişte sınırlı kaynaklarla yapılan tarih araştırmalarının aksine, günümüzde aşırı bilgi bolluğu olduğunu vurgulayan Akay, "Bundan 150 yıl sonra da bu durum devam edecek. Gelecekte tarih nasıl yazılacak, bir anlamı kalacak mı? Hikaye anlatıcıları olarak bizler, 100 yıl sonrasını düşünürken, aynı zamanda ona bir tarih de yazmak zorundayız" şeklinde konuştu.
"Tarihçi Yapay Zekayı Kullanmaya Bir Miktar Direnecektir" diyen Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan ise tarih yazımındaki en büyük zorluğun "eskinin seslerini yeniden bulmanın mümkün olup olmadığı" sorusu olduğunu belirtti. Milyonlarca belge arasında doğruyu bulmanın zorluğuna dikkat çeken Gürkan, tarihin az bilgiyle çok şey üretme sanatı olduğunu, özellikle sosyal ekonomi tarihçiliği yapmıyorsanız, bir hikaye anlatımı gerektirdiğini vurguladı. Sosyal medyanın getirdiği veri seline değinen Gürkan, yapay zekanın kullanımına rağmen tarihçilerin insan faktörünü ve eleştirel düşünmeyi her zaman ön planda tutacağını ifade etti.
"Yaşadıklarımızı ve bilgilerimizi gelecek tarihe aktarabilirsin" diyen Ezel Akay, sanal zekadan aşırı korkmanın gereksiz olduğunu, insan faktörünün önemine dikkat çekti. "Bizler nasıl değişeceğiz, onu merak ediyorum. Bu argüman şu anda kaydediliyor ve veriye giriyor. 100 yıl sonra yaşayacak kişiler, bizi anlayabilir, çünkü bilgiler kaybolmuyor" dedi. Prof. Dr. Gürkan ise teknolojinin üretimini nasıl değiştirdiğini, özellikle kameranın icadının oyunculuk ve tiyatronun gelişimini nasıl etkilediğini anlattı. Ezel Akay, toplu bir hikaye dinleme ihtiyacının insanlık tarihi kadar eski olduğunu, bu yüzden tiyatronun ve kültürel eserlerin sonsuza dek yaşayacağını savundu.
"Tarihçi olmadan tarihi film yapmak mümkün değil" diyen Ezel Akay, tarihi filmlerin yapımında kapsamlı araştırmaların önemini vurguladı. Senaryo yazım sürecinde tarih, antropoloji, kostüm tarihi, yemek tarihi gibi alanlarda yapılan araştırmaların hikayeye yansıdığını belirtti. Söyleşi, Manisalılar'ın sorularının yanıtlanmasıyla devam etti. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, Gürkan ve Akay'a plaket takdim ederek etkinliğin Manisa için değerli olduğunu belirtti.