
Nilüfer'de İki Kaçak Fabrika Yıkıldı
Bursa Nilüfer Belediyesi, kaçak yapılaşma ile mücadelesini kararlılıkla sürdürerek, Yaylacık...
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi'nin düzenlediği Koruma ve Onarım Semineri'nde yaptığı konuşmada, Mudanya'nın tarihi dokusunun korunması için hayata geçirilen önemli projelerden bahsetti. Mudanya'nın 2800 yıllık tarihi ve Kurtuluş Savaşı'ndaki önemine dikkat çeken Dalgıç, kentin sahip olduğu sayısız tarihi eserin korunması için yoğun çaba sarf ettiklerini vurguladı. Myrleia Antik Kenti'nin kamulaştırılması çalışmalarına değinen Başkan Dalgıç, bu alanın sahile ve antik limanlara kadar uzanan kısmının korunması için devletin desteğinin de şart olduğunu belirtti. 14 aydır kurulması için mücadele ettikleri Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) için hala yanıt alamamalarına ise sert bir dille tepki gösterdi. "Mudanya gibi tarihi bir kentte KUDEB'e itiraz olur mu?" diye sorarak yetkililere çağrıda bulundu.
BURSA (İGFA) - TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Koruma ve Onarım Semineri, Bursa Akademik Odalar Birliği Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Akademisyenler, STK temsilcileri, kamu ve meslek mensuplarının katıldığı seminerde, kültürel mirasın korunması ve kentsel dönüşümün sürdürülebilir yöntemleriyle ele alındı.
Başkan Dalgıç, seminerde Kentsel Tasarım Rehberi çalışmalarına da değindi. Kent merkezinde 12,5 hektarlık koruma alanında, sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve kimlikli yaşam alanları oluşturmayı hedeflediklerini açıklayan Dalgıç, tasarım kriterlerini belirlediklerini ve rehberi Koruma Kurulu onayına sunduklarını ifade etti. Ayrıca binalarda tarihi dokuya uygun cephe sağlıklaştırmaları ve planlı kentsel yenilemeler üzerinde çalıştıklarını belirtti.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KORUMA VE KENTSEL DÖNÜŞÜM
Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Erez Özdoğan, kültürel varlıkların korunmasının temel bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, Türkiye Kırsal Mimarlık Atlası Projesi'nden bahsetti. Emek Sineması, Atatürk Kültür Merkezi ve Gezi Parkı gibi alanların korunması için verilen mücadelelere değinen Özdoğan, adli süreçler nedeniyle seminere katılamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ı selamladı ve "Bedel ödeyen meslektaşlarımızın özgürlüğüne kavuşmasını diliyorum" dedi. Koruma çalışmalarının önemine dikkat çeken Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ise, kültürel mirasın korunmasının sadece kamu kurumlarının değil, meslek odaları ve STK'ların da sorumluluğu olduğunu dile getirdi. Seminerin 10 Mayıs Cumartesi günü Tirilye Taş Mektep'te devam edeceği duyuruldu.