Muğla'da Don Zararı Büyükşehir Belediyesi'nin Desteğiyle Azaltıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Şubat ayında yaşanan ve narenciye üretimine yoğunlaşmış Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçelerini etkileyen şiddetli zirai don olayının ardından, mağdur üreticilere kapsamlı bir destek programı uyguladı. Bu program, zirai don hasarını en aza indirmeyi hedefleyen eğitim, gübre ve ilaç dağıtımını içeriyordu. Zirai Don sonrası tarım alanlarındaki tahribatın azaltılması için uzman ekipler tarafından sahada budama eğitimleri düzenlendi. Bu eğitimler, üreticilerin don hasarı görmüş ağaçlarına doğru müdahalelerde bulunmalarını sağlayarak, Narenciye Üretiminin devamlılığını destekledi.

MUĞLA (İGFA) - Büyükşehir Belediyesi, Köyceğiz ilçesinde Kavakarası Beyobası, Hamitköy, Dögüşbelen, Zaferler ve Toparlar mahalleleri ile Dalaman ve Ortaca ilçelerini kapsayan toplam 9 farklı noktada "Zirai Don Öncesi ve Sonrası Tarımsal Tedbirler" konulu eğitimler gerçekleştirdi. Eğitimlere katılan üreticilere, 3 farklı işlevsel gübre içeren acil durum bitki besleme ürünü kiti dağıtıldı. Bu kit, Bitki Besleme açısından önemli bir destek sağlayarak, bitkilerin toparlanma sürecinin hızlandırılmasına katkıda bulundu.

10 BİN DEKARLIK BAHÇEDE DON HASARINA MÜDAHALE

Dağıtılan üç fonksiyonlu gübre; sitokinin, kinin ve deniz yosunu içeriğiyle don zararını ortadan kaldırırken, çinko, bakır ve molibden içeriğiyle zirai don sonucu oluşan çiçeklenme hasarını onarıyor. Azot ise organik madde ve deniz yosunu içeriğiyle tekrar yapraklanmayı teşvik ederek büyümeyi destekliyor. Büyükşehir Belediyesi, Köyceğiz'de 672, Ortaca'da 64 ve Dalaman'da 59 kişi olmak üzere toplamda 795 zirai don mağduru narenciye üreticisine acil durum bitki besleme ürünü desteği sağladı. Bu destek, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman'da zirai dondan zarar görmüş 10 bin 515 dekarlık narenciye bahçesinin tedavisini mümkün kıldı. Gübre Desteği programı, Tarımsal Üretimde önemli bir rol oynadı.

ÜRETİCİ UYSAL, “BÜYÜKŞEHİR BİZLERE UMUT OLDU”

Ağaçları zarar gören üretici Osman Uysal, Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği ziraat mühendisiyle birlikte yaptığı incelemelerin ardından verilen ilaç ve gübrelerle uygulamayı gerçekleştirdiklerini ve Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine umut olduğunu, ağaçlarının yeniden yeşerdiğini belirtti.

ÜRETİCİ ACAR, “BİZLERİ ZOR GÜNÜMÜZDE YALNIZ BIRAKMADINIZ”

Fidelerinin yapılan uygulamalar sonucunda geliştiğini söyleyen üretici Tayfun Acar, Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği zirai don eğitimlerine katıldığını ve ekiplerin arazilerine gelerek yardımcı olduklarını, ilaç verdiklerini ve fidelerinin geliştiğini ifade etti. Zor günlerinde yalnız bırakılmadıkları için teşekkürlerini iletti.

Köyceğiz Ziraat Odası Başkanı Mehmet Uysal, Büyükşehir Belediyesi'nin vermiş olduğu zirai don eğitimleri ve ilaç-gübre desteği sayesinde üreticilerin zararlarını en aza indirdiklerini ve Başkan Ahmet Aras'a teşekkürlerini iletti.

MBB ZİRAAT MÜHENDİSİ KARAGÖZ, “795 ÜRETİCİYE 5 TONA YAKIN GÜBRE YARDIMI”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı Ziraat Mühendisi Turgut Karagöz, zirai don eğitimlerini en çok zarar gören Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerinde gerçekleştirdiklerini, eğitimlerde dona karşı mücadele yöntemlerini anlattıklarını ve eğitime katılan 795 üreticiye 5 tona yakın gübre ve ilaç dağıttıklarını açıkladı.

BAŞKAN ARAS, “ÜRETEN BİR MUĞLA, GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE DEMEKTİR.”

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, zirai don sonrası üreticilere verilen destekle ilgili yaptığı açıklamada, tarımsal üretimin ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal bir mesele olduğuna vurgu yaptı. Üreticilerin yaşadığı zorlukların kendilerinin de sorumluluğu olduğunu belirterek, Kırsal Kalkınma için çalıştıklarını ve üreten bir Muğla'nın güçlü bir Türkiye anlamına geldiğini ifade etti.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us