Muradiye'nin 2 Milyar TL'lik Altyapı İhalesi Başladı

Manisa Muradiye Mahallesi’ne 2 Milyar TL’lik Altyapı Yatırımı

Manisa’nın en kalabalık mahallesi olan ve uzun yıllardır altyapı sorunlarıyla boğuşan Muradiye Mahallesi sakinleri, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği ve ihalesi tamamlanan 2 milyar TL değerindeki dev altyapı projesiyle yeni bir döneme girmenin heyecanını yaşıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Yunusemre İlçesi’ne bağlı Muradiye Mahallesi’nde gerçekleştirilecek olan bu kapsamlı proje, Dünya Bankası kredisiyle finanse ediliyor.

MANİSA (İGFA) - Projenin ilk aşaması olarak, 65 kilometre içme suyu hattı, 65 kilometre kanalizasyon hattı ve 10 kilometre yağmur suyu hattı için ihale gerçekleştirildi. 13 firmanın teklif verdiği ihale, şeffaflık ilkesi doğrultusunda canlı olarak yayınlandı. Yakın zamanda kazma vurulması planlanan proje, Muradiye Mahallesi'nin altyapısını kökten değiştirerek mahalle sakinlerinin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında önümüzdeki aylarda atık su arıtma tesisi ve içme suyu deposu için de ayrı ayrı ihaleler yapılacak. Yıllardır alt katlara su çıkmaması gibi birçok sorunla mücadele eden Muradiye sakinleri, çalışmaların bir an önce başlamasını büyük bir özlemle bekliyor.

“ARTIK UMUDUMUZ VAR”

Muradiye Mahalle Muhtarı Eyüp Han Aykıran, yaşadıkları sorunların hak edilmeyen bir durum olduğunu vurgulayarak, “Doğma büyüme Muradiyeliyim, dört dönemdir muhtarım. Hatırladığım kadarıyla en son 70’li yıllarda bir altyapı çalışması yapılmış. Burada yaşanan sorunlar anlatılamaz, yaşanır. Sular ikinci, üçüncü kata çıkmıyor. Kanalizasyonlar dolmuş, özellikle zemin katlara geri tepme yapıyor. Çok kötü bir durum. Muhtarlık binasında bile kanalizasyon patladı, her taraf pislik içinde kaldı. Evlerden klozetten, lavabodan rahatsız edici kokular geliyor. Muradiye halkı bunu hak etmiyor. Yıllardır hep yapılacağı söylendi, söz verildi ama yapılmadı. En son Ferdi Başkanımız geldi ve Muradiye’de müjdeyi verdi. Kazmayı vuracaklarını söylediler. Artık umudumuz var. İnşallah en kısa zamanda bu sorundan kurtuluruz. Son umudumuz, son çare Ferdi Başkan. İnşallah Muradiye hak ettiği gibi bir yaşama kavuşur” dedi.

“BÜYÜK BİR HEYECANLA BEKLİYORUZ”

Muradiye sakini Yüksel Şanıer ise altyapı çalışmalarını büyük bir heyecan ve sabırsızlıkla beklediklerini belirterek şunları söyledi: “Ailecek 1924’ten beri Muradiye’deyiz. Dedem Selanik’ten gelme. Babam ve annem burada doğma büyüme, biz de burada doğduk. Altyapı CHP zamanında 50 yıl önce 5 bin nüfusa göre yapılmış. Şu anda 50 bin nüfusa sahip mahallemiz aynı su tesisatı, aynı kanalizasyon ve aynı altyapıyla hizmet vermeye çalışıyor. Başkan Ferdi Zeyrek, altyapı çalışmalarına başlanacağını söyledi. Büyük bir heyecan ve sabırsızlıkla bekliyoruz. İhtiyaç var. Bırakın beşinci kata, birinci ve ikinci kata dahi su zor çıkıyor. Su şebekesi çürümüş, sağlık sorunlarına neden olduğunu düşünüyoruz. Suyla kanalizasyon artıklarının birleştiğine şahit olduk. Bu yatırım için Başkanımız Ferdi Zeyrek’e teşekkür ediyoruz. Geçmiş dönemlerde ne Büyükşehir Belediyesi’nin ne de ilçe belediye başkanının mahallemize uğradığını görmedik.”

“MURADİYE BUNU ÇEKMEK ZORUNDA DEĞİL”

Recai Dolgunsöz ise sadece 1970'lerde bir alt yapı çalışması yapıldığını belirterek, “50 yıldır Muradiye’deyim. 1975-76’larda galiba salça fabrikasının açıldığı zamanlarda rahmetli Hami Altınok Muradiye Belediye Başkanıydı. O zamanlar el yapımı bir şey yaptılar. Onunla yürüyorduk. Başka da yok. Ben 500 metre ilerideki 5 katlı binada oturuyorum. Zeminde nalbur dükkanı var. 1 ay önce dükkanın içinde kanalizasyon patladı. Pislik dükkanın içine çıktı. Muradiye bunu çekmek zorunda değil. Ferdi Zeyrek altyapıyı yapsın biz onu destekleriz. Ama inşallah engellenmez, başarır. Ferdi Başkan arkandayız, sonuna kadar devam, ileri, geri adım atma” dedi.

“FERDİ ZEYREK’E GÜVENİYORUM”

Hikmet Baki, sorunun çözümünde Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’e güvendiklerini belirterek, “76 yıldır Muradiye’deyim. Hayatım burada geçti. Burada alt yapı 1970’li yıllarda yapıldı bir daha da yapılmadı. O zamanlar Muradiye’nin nüfusu ya 6 bin ya da 7 bin kişi. Şimdi oldu 55 bin kişi. Altyapı yetmiyor. Altyapı olursa vatandaş için güzel bir şey. Kolay değil bunu yapmak. Kendi evimde kanalizasyona giden boru tıkandı. Geldiler yaptılar, gene tıkandı. 3 sefer geldiler. Çözülmüyor. Artık almıyor. Bu altyapıyı yaparken malzemeleri beygir arabasıyla çektik, Hami Bey zamanında. Kürekle yaptık. O kadar eski. Ancak Ferdi Başkanımıza güveniyorum” şeklinde konuştu.

“BİR ÇAMAŞIRINI, BULAŞIĞINI YIKAYAMIYOR İNSANLAR”

Neşet Kibar, insanların Muradiye’den taşınmaya başladığını belirterek, “Doğma büyüme Muradiyeliyim. Burada altyapı sorunları hala sürüyor. Çok sıkıntı yaşanıyor. Halk bir çare bekliyor. Su katlara çıkmıyor. Bir çamaşırını, bulaşığını yıkayamıyor insanlar. Gece yarısını bekliyor. Kanalizasyonda tıkanmalar, geri çevirmeler, patlaklar. Çamur gibi akıyor sularımız. Daha düne kadar burada ev bulamazdınız. Ne kiralık, ne satılık. Şimdi her yerde kiralık ve satılık ilanı var. Boşaltıyor millet. Bu su probleminden, kanalizasyon probleminden dolayı. Halk bir an önce altyapı işleminin başlamasını istiyor” dedi.

“TAM MAKİNE ÇALIŞTIRACAKSIN SU YOK”

Hüsniye Polat ise suların ne zaman gideceğinin belli olmadığını belirterek, “7 yıldır Muradiye’deyim. Manisa merkezle burası arasında uçurum var. Elektrik kesintisi, su kesintisi ve yollar çok sıkıntılı. Suların ne zaman gideceği belli değil. Tam makine çalıştırıyorsun, su yok. Su minik minik akıyor veya akmıyor. Çocuk okula gidecek duşa giriyor, su yok. Sular çamurlu gibi, ilaçlı gibi geliyor. İş yerime gelen müşterilerde genellikle altyapıdan şikayet ediyor” ifadelerini kullandı.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us