Nitelikli Eleman Bulmak Dünya'da Zorlaşıyor

Türkiye'de Yetenek Açığı Tehlikesi Giderek Büyüyor

ManpowerGroup’un 42 ülkede 40.413 işverenle gerçekleştirdiği 2025 Küresel Yetenek Açığı Araştırması, dünya genelinde ciddi bir yetenek kıtlığı olduğunu gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre, dünya genelindeki işverenlerin t'ü ihtiyaç duydukları nitelikli yetenekleri bulmakta zorlanıyor. Bu oran, 2014'teki 6'lık seviyenin iki katından fazla, küresel bir sorunun boyutunu açıkça ortaya koyuyor.

Türkiye, v ile 42 ülke arasında 21. sırada yer alarak, bu küresel sorunun önemli bir parçası olduÄŸunu gösteriyor. Ülkemizde yetenek açığı 2024 yılında da v seviyesinde kalırken, 2023 yılında r olarak ölçülmüştü. Bu durum, sorunun istikrarlı bir ÅŸekilde devam ettiÄŸini ve çözüm bulunması gerektiÄŸini vurguluyor. Dünya genelinde ise Almanya, † ile vasıflı yeteneklere ulaÅŸmada en büyük zorluÄŸu yaÅŸayan ülke konumunda. Almanya'yı … ile İsrail ve „ ile Portekiz takip ediyor. Listede İtalya x ile 13., Fransa v ile 17., Çin t ile 25. ve ABD q ile 29. sırada yer alırken, Porto Riko S ile boÅŸ pozisyonları doldurmada en az zorluk yaÅŸayan ülke olarak öne çıkıyor.

Sektörel olarak incelendiÄŸinde ise Türkiye'de saÄŸlık & yaÅŸam bilimleri sektörü, … ile en büyük yetenek açığına sahip sektör olarak belirlendi. Finans ve gayrimenkul (€), tüketim ürünleri & hizmetleri (x), bilgi teknolojileri (u), endüstriyel ürünler ve malzemeler (t), enerji ve altyapı hizmetleri (s), taşımacılık ve lojistik & otomotiv (q) ve iletiÅŸim hizmetleri (h) sektörleri ise diÄŸer yüksek yetenek açığına sahip sektörler arasında yer alıyor.

Şirket Büyüklüğünün Etkisi

AraÅŸtırma, ÅŸirket büyüklüğünün de yetenek açığı üzerinde etkili olduÄŸunu gösteriyor. Türkiye'de çalışan sayısı 1.000-4.999 olan ÅŸirketler € ile en yüksek yetenek açığına sahipken, bunu 250-999 çalışanlı ÅŸirketler (x) takip ediyor. Çalışan sayısı 50-249 olan ÅŸirketler ise t ile en düşük yetenek açığına sahip ÅŸirketler olarak göze çarpıyor. Bu durum, küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerin daha çevik ve esnek yapılarından dolayı büyük ÅŸirketlere göre yetenek bulmada daha avantajlı olabileceÄŸini düşündürüyor.

En Çok Aranan Alanlar

Türkiye'de en çok nitelikli iş gücü aranan alanlar arasında ise 0 ile üretim sektörü ilk sırada yer alıyor. Bunu ' oranıyla mühendislik ve satış & pazarlama sektörleri takip ederken, operasyon & lojistik ile idari işler & ofis destek alanları ile dördüncü ve beşinci sıralarda yer alıyor. Sürdürülebilirlik ve çevre (), IT & data (), İK ve ön ofis & müşteri hizmetleri () alanları ise listede yer alan diğer önemli sektörler.

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, nitelikli iş gücüne erişimde yaşanan zorlukların her geçen yıl arttığını ve Türkiye'deki v'lık yetenek açığının ülke ekonomisini doğrudan etkilediğini belirtti. Narlı, şirketlerin işe alım süreçlerini esnek hale getirmeleri, eğitim ve yetenek geliştirme programlarına yatırım yapmaları, kapsayıcı iş ortamları yaratmaları ve dijital becerileri önceliklendirmelerinin önemini vurguladı. ManpowerGroup olarak, işletmelere bu zorlukların üstesinden gelmeleri için yenilikçi çözümler sunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Follow Us