Orman Benim kampanyasında 360 ton atık temizlendi

100 binden fazla gönüllü, orman yangını riskini azaltmak amacıyla Türkiye genelinde gerçekleştirilen ‘Orman Benim’ kampanyası kapsamında bir araya geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve ormanların korunması, vatandaşların yangın konusunda bilinçlendirilmesi hedefiyle geçen yıl başlatılan kampanya, bu yıl da çeşitli etkinliklerle devam etti.

İZMİR (İGFA) - İzmir’deki ana etkinliğe, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve toplamda 106 bin 485 kişi katılım gösterdi. Etkinlikler kapsamında, orman içi ve çevresindeki yangın riskini artıran kuru otlar, çalılar, budanmış dallar ve atıklar temizlendi. Kampanya, vatandaşların orman yangınlarının önlenmesinde doğrudan rol almalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Osmaniye, Erzurum, Edirne, Çanakkale, Kütahya, Gümüşhane gibi birçok ilde gerçekleştirilen ‘Orman Benim’ kampanyası kapsamında, İzmir’deki programın açılış konuşmasını Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey yaptı. Karacabey, konuşmasında geçen yıl aynı bölgede meydana gelen orman yangınına değinerek, “Geçtiğimiz yıl Bakanımızın başkanlığında ülkemizin 81 ilinde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiğimiz ‘Orman Benim’ etkinliğimizi bu yıl da binlerce vatandaşımızla birlikte gerçekleştiriyoruz. 2024’te 18 Temmuz günü buraya yaklaşık 1 kilometre ilerde çıkan orman yangınında yaklaşık 300 hektar alanımız zarar gördü. 50 ile 60 yaşında olan bu ormanlarımızın ihmal ve dikkatsizlik nedeniyle kül olmaması için hep birlikte gayret ediyoruz. Ormanlarımıza yanmadan sahip çıkmak için bu etkinliği düzenliyoruz.” şeklinde konuştu.

“2024, SON 145 YILIN EN SICAK YILI OLDU”

Etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye'nin dört bir yanında kampanyaya gösterilen ilgiyi vurgulayan Bakan Yumaklı, şunları söyledi: “Ormanlarımız bir taraftan çoğalırken, diğer taraftan da iklim değişikliği kaynaklı tehditlere her yıl çok daha fazla maruz kalıyoruz. Bu tehditlerin en önemlisi de orman yangınları. Son 10 yılda yanan orman alanı, bir önceki 10 yılda yanan orman alanının iki katı. İklim değişikliği, sıcaklık artışını da beraberinde getiriyor. Dün yan verilerine göre dünyadaki son 9 yıl, 1880 yılından bu yana en sıcak 9 yıl oldu. 2024, son 145 yılın en sıcak yılı oldu, 23 Temmuz 2024 ise yine son 145 yılın en sıcak günü oldu. Meteorolojik veriler, bu yılın da çok yüksek riskte olduğunu bize gösteriyor. Eğer hava sıcaklığı çok fazlaysa, nem oranı düşükse ve rüzgar varsa, yapılmaması gereken tek şey ateş yakmaktır çünkü yangın çıkmak için neredeyse bir sebep arıyor.”

Çocuklara ağaç ve orman sevgisini aşılamak için Orman Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Yeşil Vatan Tırı” da İzmir’deki etkinlik kapsamında çocuklarla buluştu. Çeşitli etkinliklerle ve oyun gruplarıyla eğlenen çocuklar, üç boyutlu sinema aracılığıyla da orman ve ağaç konusunda bilinçlendirildi. Bu kapsamlı kampanya, Orman Yangını önleme konusunda farkındalık yaratmayı ve Orman Koruma çalışmalarına vatandaş katılımını artırmayı hedefliyor. İklim değişikliği ve Orman Benim kampanyasının önemi vurgulanıyor.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us

İzmir'de, özellikle 2020 depreminden büyük zarar gören Bornova ilçesinde kapsamlı bir bilimsel inceleme başlatılmış.  Bu çalışma, mikrobölgeleme yöntemiyle zemin yapısını detaylı bir şekilde ortaya koymayı hedefliyor.  Bornova'da yapılan araştırmalar neredeyse tamamlanmış durumda.  44.250 metre sondaj yapılarak çok sayıda zemin ve kaya numunesi alınmış ve bunların büyük bir kısmı laboratuvarlarda incelenmiş.  Bu veriler, zeminin sağlamlığını ve deprem riskini belirlemek için kullanılacak.

Çalışma kapsamında, Bornova Havzası'nın zayıf ve sağlam zeminleri belirlenerek, gelecekteki yerleşim planlamalarında ve kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak önemli bilgiler elde edilecek.  Elde edilecek veriler, depreme dayanıklı ve güvenli bir şehir planlaması için temel oluşturacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapı stoku çalışmaları kapsamında Bornova ve Bayraklı'da yaklaşık 100.000 binanın envanterini çıkarmış ve her bina için deprem davranışını belirleyen bir kimlik belgesi oluşturmuş.  Bu çalışmalar, Karşıyaka'nın ardından Konak, Bayraklı ve Narlıdere'de de devam edecek.  İzmir'in tüm ilçe merkezlerinde mikrobölgeleme çalışmaları aşamalı olarak tamamlanarak, kentin doğal afetlere karşı daha güvenli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Bununla birlikte, 100 kilometre yarıçaplı bir alanda yürütülen

İzmir'de, özellikle 2020 depreminden büyük zarar gören Bornova ilçesinde kapsamlı bir bilimsel inceleme başlatılmış. Bu çalışma, mikrobölgeleme yöntemiyle zemin yapısını detaylı bir şekilde ortaya koymayı hedefliyor. Bornova'da yapılan araştırmalar neredeyse tamamlanmış durumda. 44.250 metre sondaj yapılarak çok sayıda zemin ve kaya numunesi alınmış ve bunların büyük bir kısmı laboratuvarlarda incelenmiş. Bu veriler, zeminin sağlamlığını ve deprem riskini belirlemek için kullanılacak. Çalışma kapsamında, Bornova Havzası'nın zayıf ve sağlam zeminleri belirlenerek, gelecekteki yerleşim planlamalarında ve kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak önemli bilgiler elde edilecek. Elde edilecek veriler, depreme dayanıklı ve güvenli bir şehir planlaması için temel oluşturacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapı stoku çalışmaları kapsamında Bornova ve Bayraklı'da yaklaşık 100.000 binanın envanterini çıkarmış ve her bina için deprem davranışını belirleyen bir kimlik belgesi oluşturmuş. Bu çalışmalar, Karşıyaka'nın ardından Konak, Bayraklı ve Narlıdere'de de devam edecek. İzmir'in tüm ilçe merkezlerinde mikrobölgeleme çalışmaları aşamalı olarak tamamlanarak, kentin doğal afetlere karşı daha güvenli hale getirilmesi amaçlanıyor. Bununla birlikte, 100 kilometre yarıçaplı bir alanda yürütülen "İzmir İli Depremsellik Araştırması Projesi" de devam ediyor. Bu proje, fay hatlarının incelenmesi ve olası deprem büyüklükleri, deprem ivmeleri, yüzey faylanması riski ve tsunami senaryoları hakkında ayrıntılı bilgiler sağlayacak.

İzmir'in Bornova ilçesinde 2020 depreminden sonra başlatılan ve tamamlanmak üzere...