
Pazaryeri'ne Aile Destek Merkezi geliyor
Pazaryeri'ne Aile Destek Merkezi (ADEM) Müjdesi! Ankara’daki temasları kapsamında önemli gelişmeler...
Bursa Osmangazi Belediyesi, tarımsal kalkınmayı desteklemek ve şehrin üretim potansiyelini artırmak amacıyla önemli bir projeye imza attı. Bağlı Mahallesi'nde başlatılan ahududu yetiştiriciliği deneme üretimi, Gazi Tarım A.Ş. işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Projenin başarılı olması durumunda, dağ bölgesindeki tüm köylerde ahududu üretimi yaygınlaştırılarak, hem yerel ekonomiye katkı sağlanması hem de ülkemizin ahududu ithalatına olan bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.
Osmangazi Belediyesi, yerel üreticilere çok yönlü destek vermeye devam ediyor. Bu kapsamda, Bağlı Mahallesi'nde çiftçilik yapan Kenan Taşpınar'ın arazisine, hastalıktan ari Willamette ve Tulameen çeşitlerinden oluşan ahududu fidanları dikildi. Geleneksel tarım yöntemleri kullanılarak, ilaçlama yapılmadan ve doğal gübrelerle yetiştirilecek olan bu fidanlar, doku kültürü metoduyla üretildi. Başarılı bir şekilde çoğaltılıp, dağ bölgesindeki köylerdeki çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılacak fidanlar, Bursa'nın ahududu yetiştiriciliği potansiyelini ortaya koymayı ve ithalatı azaltarak ihracatı artırmayı amaçlıyor.
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, fidan dikimine katılarak projeyi yerinde inceledi. Aydın, tamamen organik bir yetiştiricilik hedeflediklerini, ilaçlama yapılmayacağını ve doğal gübre kullanılacağını vurguladı. İhracat odaklı bir çalışma yürüttüklerini belirten Aydın, "Çiftçinin, köylünün para kazanması birinci hedefimiz. Bu çalışmayı burada başarılı kılabilirsek, bütün dağ köylerinde üretimi başlatmak istiyoruz" dedi. Aydın, gençlerin kent merkezlerinde asgari ücretle çalışmak yerine, köylerinde ahududu gibi orman meyveleri yetiştiriciliği yaparak ciddi gelir elde edebileceğini belirtti. Türkiye pazarında yüksek talep olmasına rağmen doğru üretim tekniklerinin eksikliğine dikkat çeken Aydın, üreticilere her türlü teknik, fiziki ve maddi desteği sağlayacaklarını ve ilerleyen süreçte bir soğuk hava deposu inşa edeceklerini açıkladı.
Aydın, birçok şeyi hayatımızdan çıkararak yaşayabileceğimizi ancak aç yaşayamayacağımızı belirterek, gıda güvenliğinin önemini vurguladı. Sağlıksız yetiştirilen ürünlerin ve kirliliğin sebeplerine değinen Aydın, halk sağlığını korumak ve üreticinin gelirini artırmak için geleneksel tarım yöntemlerine dönülmesi gerektiğini söyledi. Doğal tarımın koruyucu tıp alanına da fayda sağlayacağını, insanların tedavi edilmesinden ziyade hasta olmamalarının sağlanması gerektiğini ve bunun da gıda güvenliğinden başladığını belirtti.
Gazi Tarım A.Ş. Genel Müdürü Arca Atay ise, Bağlı Mahallesi'nde iç ve dış piyasa değeri yüksek iki ahududu çeşidinin üretimini denemek için çalışma başlattıklarını açıkladı. Bursa'nın, özellikle Uludağ bölgesinin ahududu yetiştiriciliği için çok uygun bir yer olduğunu belirten Atay, Türkiye'nin 200 bin ton ahududu üretim potansiyeline sahip olduğunu ancak şu anda sadece 4 bin ton üretim yaptığını söyledi. Bu üretimin artırılması için çiftçiye destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Atay, Gazi Tarım A.Ş.'nin amaçlarından birinin de bunun olduğunu belirtti.
Arazisi üzerinde ahududu fidanları dikilen Kenan Taşpınar ise, 18 yıldır Bağlı Mahallesi'nde çiftçilik yaptığını ve desteklerin artması gerektiğini, bilinçsiz tarımın önlenmesi ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Desteğin olmaması nedeniyle birçok çiftçinin üretimi bıraktığını ve köylerden şehirlere göçlerin arttığını dile getirdi.