
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Çatalhöyük'te toplandı
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'te, Uluslararası Tarım Şehirleri...
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin tarım sektörünü tehdit eden kahverengi kokarca istilasına karşı, üniversite iş birliğiyle geliştirdiği yenilikçi bir çözüm olan tutSAK feromon tuzağını uygulamaya koydu. Kahverengi kokarca ile mücadelede yeni bir dönemi başlatan bu proje, sahada etkin bir mücadele başlatmayı hedefliyor.
SAKARYA (İGFA) - Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 14 Mayıs Çiftçiler Günü'nde tanıtılan tutSAK feromon tuzaklarını çiftçilere ulaştırmak için mahalle mahalle gezerek yoğun bir çalışma yürütüyor. Ekipler, sadece ürünü ücretsiz olarak dağıtmakla kalmayıp, feromonun tuzak malzemesinde doğru kullanımını ve dikkat edilmesi gereken noktaları detaylı bir şekilde anlatıyor. Çiftçiler, bu yeni yöntemin umut verdiğini belirterek, uzun süredir mücadele ettikleri kokarca istilasının ürünlerine verdiği zararı ve yaşam kalitelerini düşüren etkilerini dile getiriyorlar. "Kokarca belası her tarafımızı sardı. Büyükşehir'in getirdiği ilaç inşallah çare olacak. Balkonlarımız bu istilacı türle dolup taşıyor. Ürünlerimiz zarar görüyor. Gayemiz bu sayede çare bulmaktır" diyen çiftçilerin umutları, tutSAK projesiyle yeni bir boyut kazandı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Sakarya ve Türkiye'ye tanıttığı 'tutSAK' feromon tuzağı, planlanan eğitim ve dağıtım takvimine uygun olarak çiftçilere ulaştırılıyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, yerinde eğitim vererek, ürünün etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlıyor.
Teorik eğitim veriliyor
SAÜ'lü bilim insanlarının binlerce maddenin sentezlenmesiyle elde ettiği tutSAK feromon tuzağı, çiftçiler için umut ışığı oldu. Ekipler, çiftçilere hem ürünü teslim ediyor hem de uygulamasıyla ilgili teorik eğitim veriyor. Bu eğitim, feromonun doğru kullanımı ve etkili sonuç alınması için büyük önem taşıyor.
"Doğaya zarar vermemesi önemli"
Kahverengi kokarca ile topyekün mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Şecaat Cemal Çelik, üniversite ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü projenin önemini vurguluyor. Ücretsiz dağıtımın önemini belirten Çelik, "İlaçların sadece istilacı türlere karşı etkili olması, doğaya zarar vermemesi çok önemli. Kokarca ile ilgili sıkıntılarımız vardı, inşallah ilerleyen senelerde bereketli fındık hasadı elde edilir" diyor.
"İlaçlarımız verildi, bilgilendirildik"
Elmalı Mahallesi Muhtarı Turan Sezer, mahallesinin büyük bir bölümünün fındık üreticisinden oluştuğunu ve kokarcanın geçen yıla göre çok daha fazla çoğaldığını belirtiyor. Sakarya Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortak çalışmasına teşekkür eden Sezer, "Elmalı Mahallesi'nin yüzde 85'i fındık yetiştiricisidir. Yusuf Başkanımız ekibini göndererek bizlere teorik eğitim verdiler. İlaçlarımız verildi, bilgilendirildik, inşallah mahallemiz ve şehrimiz bu beladan kurtulacak" şeklinde konuştu.
"Bizim önümüzde ciddi bir engel teşkil ediyor"
Hatice Acar ise kokarcanın tarımsal üretim yanında günlük hayata da olumsuz etkisinden bahsediyor. "Kokarca belası her yanımızı sarmış durumda. Sadece yaşam kalitemizi düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda tarımsal faaliyetlerimizin önünde de ciddi bir engel teşkil ediyor. Büyükşehir Belediyemizin bizlere ulaştırdığı ilaçların bu soruna çare olmasını umut ediyoruz. İnşallah hep birlikte bu zararlıyı yok edeceğiz" ifadelerini kullanıyor.
"İlk defa Sakarya'da"
Remzi Sezer, eğitimlerden fayda göreceklerini belirterek, kokarcanın fındık başta olmak üzere tarımsal ürünlere verdiği zararı dile getiriyor. Türkiye'de ilk defa Sakarya'da uygulanan bu yöntemin, çiftçilere verilen değerin bir göstergesi olduğunu vurguluyor ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar'a teşekkür ediyor.
Çiftçiye verilen değer…
Necmiye Aydın, Büyükşehir'in hayata geçirdiği projenin çiftçiye verilen değerin bir göstergesi olduğunu belirterek, kokarcanın sebep olduğu zararlardan bahsediyor ve tutSAK'ın umut verdiğini ifade ediyor.
Büyükşehir Belediyesi'nin tarımsal alanda faaliyet yürüten birimleri, tutSAK dağıtımına ve çiftçilerin teknik olarak bilgilendirilmesine devam edecek.