
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Çatalhöyük'te toplandı
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'te, Uluslararası Tarım Şehirleri...
Sakarya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ülke Ofisi iş birliğiyle “Türkiye'de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında “Yerel İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri ve Eylem Planları” toplantısı yoğun bir katılımla başladı. Sakarya, proje kapsamında belirlenen dört pilot il arasında yer alıyor.
SAKARYA (İGFA) - Toplantıda, iklim değişikliğinin büyük şehirler üzerindeki somut etkileri detaylı bir şekilde ele alınırken, Sakarya’nın karşılaştığı iklim riskleri de masaya yatırılıyor. Yerel düzeyde iklim değişikliğine uyum planlarının geliştirilmesi ve iklim değişikliğine uyum eylemi için kapasitenin güçlendirilmesi konularında uzmanlar tarafından çeşitli eğitimler veriliyor. İklim Değişikliğinin kentsel alanlara etkisi ve Uyum Stratejilerinin önemi üzerinde duruluyor.
SAKARYA 4 PİLOT İL ARASINDA: ŞEHRİN RİSKLERİ…
Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. İlhan Yılmaz, daire başkanları, şube müdürleri, bakanlık yetkilileri, uzman konuşmacılar, akademisyenler ve kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katılıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP Türkiye) Proje Yöneticisi Gizem Bal, Sakarya Yerel İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’nın (YUSEP) tanıtımını gerçekleştirdi ve proje kapsamında kapasite geliştirme ile finansman mekanizmalarının geliştirilmesinin önemini vurguladı. YUSEP projesinin hedefleri ve uygulanması hakkında ayrıntılı bilgiler paylaşıldı.
YOĞUN KATILIM
YUSEP TANITILDI
İklim değişikliği uzmanı Emine Celebioğlu, iklim değişikliğinin küresel bir kriz olduğunu ancak etkilerinin kentlerde en somut şekilde görüldüğünü belirterek, IPCC raporlarının şehirlerin önümüzdeki yıllarda iklim değişikliğinden daha sert bir şekilde etkileneceğini ortaya koyduğunu dile getirdi. Bu nedenle iklim ile ilgili eylemlerin sadece küresel veya ulusal düzeyde değil, yerel düzeyde de belirlenmesi ve uygulanmasının önemini vurguladı. IPCC raporlarının bulgularına ve Yerel Uyum Planlarının gerekliliğine dikkat çekildi.
“KÜRESEL BİR KRİZ AMA ETKİLERİ KENTLERDE ÇOK SOMUT…”
“YAPILAN ÇALIŞMA BİZİM AÇIMIZDAN ÇOK KIYMETLİ”
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. İlhan Yılmaz, yapılan çalışmaları oldukça değerli bulduğunu belirterek, her projenin iklim değişikliğine etkisinin değerlendirildiğini ve bu çalışmanın önemini vurguladı. Toplantıda uzmanlar tarafından tespitler yapılacak, somut öneriler geliştirilecek ve eğitimlerle bilgi paylaşımı sağlanacak. Dr. Yılmaz, toplantının Sakarya’nın geleceği için büyük önem taşıdığını ifade etti.
“SAKARYA’NIN İKLİM RİSKLERİ BELİRLENDİ”
Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Mustafa Yıldırım, 2019 yılında başlatılan proje kapsamında Sakarya ilinin 16 ilçesine yönelik iklim etkilenebilirlik ve risk analizinin yapıldığını, kuraklık, şiddetli yağışlar, sıcak hava dalgaları ve fırtınaların öncelikli riskler olarak belirlendiğini açıkladı. Plan kapsamında 12 sektöre yönelik 106 eylem tanımlandığını ve bu eylemlerin yürütülmesi ve izlenmesi için tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği sağlandığını belirtti. İklim Riskleri ve Eylem Planları hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.
“SAKARYA’DA SICAKLIĞIN DA YAĞIŞIN DA ARTACAĞINI GÖRÜYORUZ”
Kentsel Uyum Uzmanı Prof. Dr. Doğan Dursun, Sakarya’da sıcaklıklarda artış ve yağışlarda azalma olduğunu, araştırmalara göre ise gelecekte hem sıcaklıkta hem de yağışta artış görüleceğini belirtti. Toprak tahribatı, vahşi sulama, erozyon ve heyelan gibi sorunlara değinen Prof. Dr. Dursun, Sakarya’nın tarım ve sanayi şehrinde lider olmasının ancak iklim değişiklikleriyle mücadele edilerek mümkün olacağını ve şehrin doğa ile uyumlu bir şekilde gelişmesi gerektiğini vurguladı.
Program kapsamındaki eğitimler ve brifingler üç gün boyunca devam edecek.