
İzmir Büyükşehir'e 3,7 Milyon TL Çevre Cezası
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin İzmir’in Tire ilçesi...
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılımıyla düzenlenen "IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi"nde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer aldığını vurgulayan Bakan Yumaklı, sektörün güçlendirilmesi için atılan adımları ve gelecek hedeflerini paylaştı.
ANKARA (Gündem Sayfası) - Bakan Yumaklı, tarım sektörünün güçlendirilmesi için bakanlıklar arası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Kalkınma planlarından Orta Vadeli Programlara ve kamu yatırımlarının yönlendirilmesine kadar birçok alanda verilen desteklerin sektörün geleceği açısından kritik olduğunu belirtti. Tarım ve gıda sektörünün gıda güvenliğini sağlama, büyümeye katkıda bulunma, kırsal kalkınmayı destekleme ve çevresel sürdürülebilirliği teşvik etme gibi hayati roller üstlendiğini hatırlatan Bakan, sektörün ekonomiler için lokomotif sektörlerden biri olduğunu vurguladı.
"Hükümetlerimiz döneminde tarım ve gıda sektörünü stratejik olarak ele aldık ve politikalarımızı buna göre yönlendirdik" diyen Bakan Yumaklı, bakanlığın temel görevini gıda ihtiyacını güvenilir, kaliteli ve uygun şartlarda karşılamak olarak tanımladı. Bu hedefe ulaşmanın yolunun ise sürdürülebilir, verimli ve kaliteli üretimden geçtiğini ifade etti.
Sürdürülebilir üretimi sağlamak için sektöre tarımsal destekler, kırsal kalkınma hibe destekleri ve uygun faizli finansman seçenekleri gibi uygulamalar sağladıklarını belirten Bakan Yumaklı, yapılan çalışmalar sonucunda bitkisel ve hayvansal üretimde Cumhuriyet tarihinin rekorlarının kırıldığını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, ülkemiz sebze ve meyve üretiminde dünyada 4. sıraya yükseldi.
Bakan Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını tekrarlayarak, "Ülkemiz, güçlü tarımsal altyapısını ihracatla da taçlandırıyor. Türkiye, tarımda 32,6 milyar dolarla net ihracatçı bir ülkedir. Tarım sektörümüz, son 6 çeyrektir aralıksız büyüyor. Geçen yıl Türkiye ortalamasının da üzerinde büyüme gerçekleştiren sektörümüz, ülke ekonomimize önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Tarım sektörümüz, geçen yıl 2 trilyon 428 milyar lira hasılayla gayrisafi yurt içi hasılamıza (GSYİH) yüzde 5,6 oranında katkı sağladı" dedi.
"Tarım ve Gıda Sektörünün Stratejik Konumu Daha da Güçlendi"
Nüfus artışı, iklim değişikliği, afetler, toprak ve su kaynaklarının azalması ve kirlenmesi gibi küresel sorunların yanı sıra savaşlar, çatışmalar ve göçler gibi jeopolitik risklerin tarım ve gıda sektörünün stratejik önemini daha da artırdığını belirten Bakan Yumaklı, toprak, su, teknoloji ve verimlilik kavramlarının ülkelerin gündeminde üst sıralara çıktığını söyledi.
Verimlilik, katma değer ve kalite artışı sağlanmasıyla dirençli bir sektör oluşturmanın önemini vurgulayan Bakan, yeni teknolojilerin tarımsal üretime entegre edilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Yapay zekâ ve makine öğrenimi tabanlı uygulamalar, nesnelerin interneti ve akıllı sulama sistemleri gibi yenilikçi teknolojileri üretime entegre etmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Yumaklı, geleneksel üretim gücünü modern ve akıllı tekniklerle buluşturmaya odaklandıklarını dile getirdi. Bu dönüşümde çiftçilerin, gençlerin, akademisyenlerin ve teknoloji geliştirme uzmanlarının önemli roller üstlendiğini de sözlerine ekledi.
“Amacımız Türkiye'yi Tarımda Rekabet Gücü Yüksek Bir Ülke Konumuna Getirmektir”
Bakan Yumaklı, Türkiye'yi tarımda rekabet gücü yüksek bir ülke konumuna getirmeyi amaçladıklarını belirterek, 4. Tarım Orman Şurası'nda düzenlenen atölye çalışmalarının önemine değindi. Atölye çalışmalarında konu uzmanı kişilerle istişare edilerek elde edilen tecrübelerin 16 Şura çalışma grubu ile paylaşıldığını ve 28-30 Nisan tarihlerinde Şura'nın toplanacağını, Mayıs ayında ise "Şura Sonuç Bildirgesi"nin Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.