TÜİK: Konut ve Kira Harcamaları Zirvede

TÜİK’in açıkladığı 2024 yılı Hanehalkı Bütçe Araştırması sonuçlarına göre, Türk hane halklarının tüketim harcamalarında en büyük payı konut ve kira harcamaları oluşturuyor. Araştırma, toplam tüketim harcamalarının &'sının konut ve kira için harcandığını ortaya koydu. Bu oranı, !.6 ile ulaştırma harcamaları ve .1 ile gıda ve alkolsüz içecekler harcamaları takip etti. En düşük pay ise sırasıyla %0.7 ile sigorta ve finansal hizmetler, %1.6 ile eğitim hizmetleri ve %2.3 ile eğlence, spor ve kültür ile sağlık harcamalarında görüldü. ANKARA (İGFA) - Gelir dağılımına göre incelendiğinde ise, en yüksek gelir grubundaki hane halkları ( 'lik en yüksek gelir dilimindeki hane halkları) ulaştırma harcamalarına &.6, konut ve kira harcamalarına ".1 ve gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarına .8 oranında kaynak ayırdı. Buna karşılık, en düşük gelir grubundaki hane halkları ( 'lik en düşük gelir dilimindeki hane halkları) konut ve kira harcamalarına 3.2, gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarına 0.4 ve ulaştırma harcamalarına yalnızca .1 pay ayırdı. Bu veriler, yüksek gelirli hanelerin ulaştırmaya düşük gelirli hanelere göre iki katından fazla kaynak ayırdığını gösteriyor. Gelir kaynağı açısından bakıldığında ise maaş, ücret veya yevmiye geliri olan hane halkları konut ve kira harcamalarına $, gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarına .4 ve ulaştırma harcamalarına # pay ayırırken; müteşebbis geliri olan hane halklarında bu oranlar sırasıyla !.6, .4 ve &.4 olarak gerçekleşti. Hanehalkı büyüklüğüne göre yapılan incelemede ise, tek kişilik hane halklarının konut ve kira harcamalarına 5.2, gıda ve alkolsüz içeceklere .1 ve ulaştırmaya .4 oranında pay ayırdığı görüldü. 6 ve daha fazla kişiden oluşan hane halklarında ise bu oranlar sırasıyla ".4, $.7 ve .4 olarak tespit edildi. Bu durum, tek kişilik hane halklarının kalabalık hanelere göre konut ve kiraya bir buçuk katından fazla pay ayırdığını göstermektedir. Son olarak, araştırma gıda israfı konusunda da dikkat çekici veriler ortaya koydu. Gelir düzeyi arttıkça gıda israfının da arttığı gözlemlenirken, en fazla israf edilen gıda grubu taze meyve ve sebzeler (@.1) oldu. Bunu 2 ile ekmek ve .3 ile süt ve süt ürünleri izledi.


KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us