
Denizli'de Atıksu Deşarjına 1,6 Milyon TL Ceza
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Denizli Büyükşehir Belediyesi Su...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2024 yılına ait su ürünleri üretim verileri açıklandı. Veriler, toplam su ürünleri üretiminde geçen yıla kıyasla %7,6'lık bir düşüş olduğunu ve üretimin 933 bin 194 tona gerilediğini gösteriyor. Bu düşüşe rağmen, su ürünleri yetiştiriciliğinde kaydedilen %3,7'lik artış sektördeki olumlu gelişmeleri işaret ediyor. Su Ürünleri Üretimi verileri, avcılık ve yetiştiricilik sektörlerindeki farklı trendleri gözler önüne seriyor.
TÜİK verilerine göre, toplam üretimin a,8'i yetiştiricilikten, 1,1'i deniz balıkları avcılığından, %3,5'i diğer deniz ürünlerinden ve %3,6'sı iç su ürünleri avcılığından elde edildi. Avcılık faaliyetlerinde yaşanan düşüş, toplam üretimdeki gerilemenin başlıca nedeni olarak öne çıkıyor. Avcılık yoluyla üretim, önceki yıla göre !,6 azalarak 356 bin 70 tona düştü. Deniz ürünleri avcılığı #,3 oranında gerilerken, iç su ürünleri avcılığı ise %0,2'lik hafif bir artış gösterdi. Avlanan deniz balıkları toplamı 290 bin 68 ton olarak kaydedildi.
Avcılıkta Hamsi Zirvede Kaldı
Avlanan balık türleri arasında hamsi, 153 bin 175 ton ile birinci sırada yer alırken, onu 49 bin 278 tonla palamut ve 17 bin 818 tonla sardalya takip etti. Hamsi avcılığı, sektörün önemli bir bölümünü oluşturmaya devam ediyor. Ancak, genel avcılık faaliyetlerindeki düşüş, sektörün sürdürülebilirlik konusunda önlemler almasını gerekli kılıyor.
Buna karşın, Yetiştiricilik sektörü olumlu bir ivme yakaladı. Yetiştiricilik üretiminde %3,7'lik bir artış gözlemlenerek, üretim 577 bin 124 tona ulaştı. Bu üretimin p,3'ü (405 bin 742 ton) denizlerde, ),7'si (171 bin 382 ton) ise iç sularda gerçekleşti. İç sularda en çok yetiştirilen tür 170 bin 905 tonla alabalık olurken, denizlerde ise 165 bin 55 tonla levrek ve 155 bin 279 tonla çipura öne çıktı. Alabalık, Levrek ve Çipura yetiştiriciliğinin artması, sektörün çeşitlenmesi ve büyümesi açısından önemli bir gösterge.