Yeni Haftada Yağışlı Hava Bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 12 Mayıs Pazartesi günü için yayınladığı hava tahmin raporuna göre, yurt genelinde yağışlı bir hava hakim olacak. Raporda, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Akdeniz'in Toroslar bölgesi, Doğu Akdeniz, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Edirne ve Kırklareli çevrelerinin sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlarla karşılaşacağı öngörülüyor.

ANKARA (İGFA) - Yağışların Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Kayseri, Sivas, Bingöl ve Muş çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Hava sıcaklığında ise önemli bir değişiklik öngörülmüyor ve ülke genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde ise Marmara'nın doğusu, İç Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ve Batı Karadeniz'de pus ve yer yer sis oluşabilir.

Rüzgar, ülkemizin iç ve batı kesimlerinde kuzeyli, güney ve doğu kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esecek. Doğu Anadolu'da ise rüzgarın kuvvetli (30-50 km/saat) olması bekleniyor. Bu durum, olumsuzluklara yol açabileceğinden, ilgili bölgelerde yaşayan vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması önem taşıyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Kayseri, Sivas, Bingöl ve Muş çevrelerinde beklenen yerel kuvvetli yağışlar nedeniyle oluşabilecek sel, su baskını, heyelan gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Doğu Anadolu'da kuvvetli (30-50 km/saat) rüzgar beklendiğinden, ağaç devrilmesi, çatı uçması gibi risklere karşı dikkatli olunması ve gerekli önlemlerin alınması önem taşımaktadır.



KAYNAK: İGF HABER AJANSI

Follow Us

İzmir'de, özellikle 2020 depreminden büyük zarar gören Bornova ilçesinde kapsamlı bir bilimsel inceleme başlatılmış.  Bu çalışma, mikrobölgeleme yöntemiyle zemin yapısını detaylı bir şekilde ortaya koymayı hedefliyor.  Bornova'da yapılan araştırmalar neredeyse tamamlanmış durumda.  44.250 metre sondaj yapılarak çok sayıda zemin ve kaya numunesi alınmış ve bunların büyük bir kısmı laboratuvarlarda incelenmiş.  Bu veriler, zeminin sağlamlığını ve deprem riskini belirlemek için kullanılacak.

Çalışma kapsamında, Bornova Havzası'nın zayıf ve sağlam zeminleri belirlenerek, gelecekteki yerleşim planlamalarında ve kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak önemli bilgiler elde edilecek.  Elde edilecek veriler, depreme dayanıklı ve güvenli bir şehir planlaması için temel oluşturacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapı stoku çalışmaları kapsamında Bornova ve Bayraklı'da yaklaşık 100.000 binanın envanterini çıkarmış ve her bina için deprem davranışını belirleyen bir kimlik belgesi oluşturmuş.  Bu çalışmalar, Karşıyaka'nın ardından Konak, Bayraklı ve Narlıdere'de de devam edecek.  İzmir'in tüm ilçe merkezlerinde mikrobölgeleme çalışmaları aşamalı olarak tamamlanarak, kentin doğal afetlere karşı daha güvenli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Bununla birlikte, 100 kilometre yarıçaplı bir alanda yürütülen

İzmir'de, özellikle 2020 depreminden büyük zarar gören Bornova ilçesinde kapsamlı bir bilimsel inceleme başlatılmış. Bu çalışma, mikrobölgeleme yöntemiyle zemin yapısını detaylı bir şekilde ortaya koymayı hedefliyor. Bornova'da yapılan araştırmalar neredeyse tamamlanmış durumda. 44.250 metre sondaj yapılarak çok sayıda zemin ve kaya numunesi alınmış ve bunların büyük bir kısmı laboratuvarlarda incelenmiş. Bu veriler, zeminin sağlamlığını ve deprem riskini belirlemek için kullanılacak. Çalışma kapsamında, Bornova Havzası'nın zayıf ve sağlam zeminleri belirlenerek, gelecekteki yerleşim planlamalarında ve kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak önemli bilgiler elde edilecek. Elde edilecek veriler, depreme dayanıklı ve güvenli bir şehir planlaması için temel oluşturacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapı stoku çalışmaları kapsamında Bornova ve Bayraklı'da yaklaşık 100.000 binanın envanterini çıkarmış ve her bina için deprem davranışını belirleyen bir kimlik belgesi oluşturmuş. Bu çalışmalar, Karşıyaka'nın ardından Konak, Bayraklı ve Narlıdere'de de devam edecek. İzmir'in tüm ilçe merkezlerinde mikrobölgeleme çalışmaları aşamalı olarak tamamlanarak, kentin doğal afetlere karşı daha güvenli hale getirilmesi amaçlanıyor. Bununla birlikte, 100 kilometre yarıçaplı bir alanda yürütülen "İzmir İli Depremsellik Araştırması Projesi" de devam ediyor. Bu proje, fay hatlarının incelenmesi ve olası deprem büyüklükleri, deprem ivmeleri, yüzey faylanması riski ve tsunami senaryoları hakkında ayrıntılı bilgiler sağlayacak.

İzmir'in Bornova ilçesinde 2020 depreminden sonra başlatılan ve tamamlanmak üzere...